lördag 30 juli 2011

Rudbeckia

rudbeckiaRudbeckians tid är nu. Jag har bara vanliga vita "Alba" och "Alaska". Det finns så många sorter egentligen, och jag stod och höll i en läcker sort vid Linds handelsträdgård för några veckor sen. Men så började jag rannsaka mig själv, och hur det ser ut hemma i rabatterna. Det har börjat bli lite väl plottrigt, och jag har märkt att jag gärna handlar hem enstaka exemplar av nya sorter. Precis så som jag egentligen inte vill göra, jag gillar lite större fält av samma sort, och återkommande "fält". Hur som helst så är det ju så kul med nya sorter, och man stoppar ner nån liten planta här och var... Men nej, jag ställde tillbaka den läckra rudbeckian och tog några Alba till istället.

Fast jag har haft en Razzmatazz, men den begravdes visst bakom en massa daggkåpor, så nu vet jag inte om den överlever.

...och en Magnus, men jag vete sjutton vart den har tagit vägen...

Nej, nu skall jag ut i trädgården och pyssla lite. Får väl passa på när det är uppehåll ;o) Skulle egentligen behöva klippa gräset men det är nog för vått ännu. I går kom det en störtskur på 18 mm på eftermiddan när vi var iväg på några ärenden, och i natt har det kommit 40 mm. Nu kan det faktiskt räcka ett tag... Hur har ni andra det, regn eller sol?

7 kommentarer:

 1. Underbara blommor gumman. Speciellt för en sån sóm mig. Älskar att se andras underbara rabatter. Fint så...

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 2. Rudbeckior är nåt jag vill ha mer av. Har också två vita sorter.

  Här är det riktig högsommar. Varmt men det fläktar till skönt ibland.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Det gjorde du nog rätt i. Det får inte bli för plåttrigt i planteringarna! Vi har ett skräck-exempel på plåttrig trädgård i kvarteret som gärna får en att tänka till både en och två gånger på plantskolan. Rudbeckior är otroligt vackra och tacksamma - gillas skarpt! Min vita heter *White Swan' tror jag? Den har jag frösått - rekomenderas det är busenkelt!
  Ha en fortsatt go helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 4. Har du testat att själv odla rudbeckior? Jag hade helt och hållet glömt bort att jag sådde frön i höstas och nu har jag flera rosafärgade rudbeckior i rabatten...

  Vi har haft värmebölja i flera, flera dagar nu men nästa vecka ser det ut att bli ca +21 och solsken. man orkar nog bättre jobba ute när det är lite svalare.

  Ha en skön helg!

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvaraRadera
 5. Här har vi riktig sommarvärme just nu sol och bad har i och för sig varvats med någon skur ibland, men inte värre än att man behåller bikinin på. :)

  Jag blev så glad idag när jag såg att mina rudbeckior som jag satte ifjol har överlevt! Fattade inte att det var dem innan... Jag har planterat sådana tidigare, men de har inte klarat vintrarna. Jag skyller också på det när jag "plotterplanterar", måste ju se om de överlever innan jag köper många. Typ. ;)

  SvaraRadera
 6. Älskar Echinaceor...har några stycken olika, de är sååå fina. Jag har också gjort som dig...skaffat en planta av varje men massor med olika, och det ger ett pluttigt intryck som du säger, så på det området får vi skärpa oss. //helen

  SvaraRadera
 7. Än en gång undrar jag varför inte jag har några vita rudbeckior? Står överst på listan till nästa sommar. Eftersom jag lyckats fröså Magnus så måste jag väl lyckas med Alba också?

  Kram och skön första augustivecka.
  Eva-Mari

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...