söndag 31 juli 2011

Bakdag




Eftersom sommaren snart skall komma tillbaka, så var det bäst att passa på att baka. Det har verkligen inte blivit mycket bakat i sommar, trots att det varit väder för det ett antal dagar. Lusten har helt enkelt inte funnits. Nåja, nu är det snart dags för födelsedagskalas här hemma, så nu var det dags, lust eller inte. Med nya glasburkar från Ikea kändes det ju lite extra skojígt ändå... ;o) Efter bullbak hann jag med Chocolate-Chip Cookies också, innan solen tittade fram och det blev för varmt för att stå i köket, så då övergick bakdagen till en baddag, dock bara i poolen här hemma.

Kakorna är från Rosendals trädgårdscafé, och dom blev rätt smarriga! Här kommer receptet om någon vill prova:
Chocolate-Chip Cookies
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 ½ dl farinsocker
190 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 ½ dl havregryn
350 g grovhackad mörk blockchoklad.
Blanda farinsocker, socker, vaniljsocker och smör tills det blir krämigt. Blanda i uppvispat ägg och havregryn, salt och mjöl som är blandat med bikarbonat. Rör sist i chokladen och klicka ut kakorna på plåt. Grädda i 175 grader i 10 minuter.

lördag 30 juli 2011

Rudbeckia

rudbeckia



Rudbeckians tid är nu. Jag har bara vanliga vita "Alba" och "Alaska". Det finns så många sorter egentligen, och jag stod och höll i en läcker sort vid Linds handelsträdgård för några veckor sen. Men så började jag rannsaka mig själv, och hur det ser ut hemma i rabatterna. Det har börjat bli lite väl plottrigt, och jag har märkt att jag gärna handlar hem enstaka exemplar av nya sorter. Precis så som jag egentligen inte vill göra, jag gillar lite större fält av samma sort, och återkommande "fält". Hur som helst så är det ju så kul med nya sorter, och man stoppar ner nån liten planta här och var... Men nej, jag ställde tillbaka den läckra rudbeckian och tog några Alba till istället.

Fast jag har haft en Razzmatazz, men den begravdes visst bakom en massa daggkåpor, så nu vet jag inte om den överlever.

...och en Magnus, men jag vete sjutton vart den har tagit vägen...

Nej, nu skall jag ut i trädgården och pyssla lite. Får väl passa på när det är uppehåll ;o) Skulle egentligen behöva klippa gräset men det är nog för vått ännu. I går kom det en störtskur på 18 mm på eftermiddan när vi var iväg på några ärenden, och i natt har det kommit 40 mm. Nu kan det faktiskt räcka ett tag... Hur har ni andra det, regn eller sol?

fredag 29 juli 2011

Högsommarblomning


Det skall väl kallas högsommar det vi har nu - även fast det känns som om sommaren har kommit av sig lite med regn och svalare väder... (i natt kom det 22 mm igen) Det blommar i alla fall enligt tidtabellen. Nu har rudbeckiorna börjat att slå ut. 


Så även morfars gamla Dagöga, som lyser upp rabatten vid hundgården.

Här har även klematisen Jackmanii slagit ut, den ser dock lite sliten ut av allt regn som kommit.

Två nya alunrötter pryder uteplatsen. 

Rosorna har en "downperiod" just nu, men Wisby blommar i alla fall.

...och min nyinköpte Martin Frobicher har slagit ut med en blomma. Eller var det Stanwell Perputial...Jag satte dom vid staketet bägge två och tar ju alltid bort etiketterna med en gång. Hm, vem har minst blad och är mest taggig- någon som vet?


Körsbär finns det ännu en del kvar. Här är ett träd som har självsatt sig, och nu är det så stort att man kan norpa till sig ett bär från altanen!

Humlor och bin surrar vid lavendeln. Så visst är det högsommar ännu, ett tag till...

torsdag 28 juli 2011

Vilken röst!


S:t Nicolai ruin i går kväll. Vilken röst hon har - Maria Möller! Helt fantastisk! Och då menar jag både när hon pratar - hon är ju en hejare på att imitera! - men också när hon sjunger - hon svänger sig inom de flesta genrer. 

Miljön var ju inte helt fel den heller...:o)

... och himlen var vacker när vi gick hem, nöjda med vår afton.

tisdag 26 juli 2011

Badrumsrenovering



Medan vi njöt av semesterresan på Öland så hände det saker hemma. Badrummet är i princip färdigkaklat, förutom kaklet som badkaret skall kläs in med. Nu skall det "bara" göras en stomme som badkaret skall sänkas ner i och där kommer maken med i matchen igen. Kaklar gör han inte men bygger gör han gärna.
Tja, och sen kommer "elkillen" och "rörkillen" så visst är det lite pyssel kvar, innan jag äntligen kan krypa ner i ett varmt bad!

Och utanför badrummet - på kontoret - ser det ännu ut som en byggarbetsplats, så nog finns det att göra en bit in på hösten skulle jag tro ;o)

söndag 24 juli 2011

Semestern går mot sitt slut


Allting har ett slut, så även min semester. En härlig vecka på Öland med husvagnen och goda vänners lag fick alltså avsluta min semester. I morgon är det dags igen för att "jobbe".
Vi kom hem i fredagskväll, och hann precis få av husvagnen när öppnade himlen sig! Hela 60 mm hade det kommit i regnmätaren under veckan och 16 mm kom det under fredagskvällen.
Gårdagen gick först åt till att plocka in och tvätta och sånt, men resten av dagen ägnades åt trädgårdsarbete. Gräsklippning och rensning, det är ju så lättrensat när jorden är genomvattnad! Passade även på att rensa trädgårdsgångarna från gräs som växt in rejält. Det blev visst mitt lördagskvällsnöje också, för jag höll på till 21 - folk som gick förbi trodde väl inte att jag var riktigt klok...

♥var rädd om varandra - vi vet ingenting om morgondagen...♥

fredag 22 juli 2011

Kalmar


Kalmar slott x 2











Idag bjuder jag på en liten bildkavalkad från Kalmar. Innan vi åker hem från semestertrippen på Öland så ville vi strosa lite inne i Kalmar också, vilket passade mig bra, som älskar gamla hus. Här fanns det gott om dem! Tyvärr var väl inte vädret det bästa, blåst och lite kyligt gjorde att det kändes som höst, men det regnade i alla fall inte och det får man ju vara glad för :o)

torsdag 21 juli 2011

Ett ställe som har allt!








Jag säger bara en sak - Gårdby Kafé och Lanthandel! Om ni nån gång besöker Öland så måste ni dit. Ett ställe som har allt. Först kliver man in i en gammal genuin lanthandel, där mjölk och ägg samsas med gammeldags karameller och sockerlådor. Där kan man också köpa fika med urgoda hembakta bakverk, och sätta sig och fika i något av de ljusa, lantligt inredda rummen eller ute i trädgården eller kanske i uterummet som finns i trädgården. När man har fikat klart finns där både klädbutik och inredningsbutik där man kan hitta massor av fint!
Ja, jag kunde ha varit där hur länge som helst tror jag... ja, hela stället var underbart, inrett i gammaldags lantlig stil, med små stilleben överallt. Ja, till och med toaletten var urfin, men dit in tog jag visst inte med kameran...;o) 
Jag ger Gårdy Kafé och Lanthandel fem rosor av fem möjliga!

tisdag 19 juli 2011

Vi roar oss kungligt!






Vacker ros som jag måste lägga på minnet, Nostalgie var namnet!

Queen of Sweden



namnlös men vacker!


Nog är det vackert ändå på Solliden! Maken hade inte varit där förut, och själv är det över 30 år sen jag var där, så ett besök var givet, när man nu är på Öland. Jag kan inte minnas att det var så här vackert, fast det är klart, så där värst trädgårdsintresserad var jag ju inte i 15-årsåldern... nu njöt jag desto mer av de vackra omgivningarna! Några kungligheter såg vi inte till, förutom rosen Queen of Sweden då förstås ;o)
Igår var det regn här på Öland, så det fick det bli en tur in till Kalmar och det stora möbelvaruhuset, inte så dumt det heller... (en fördel med att ha med husvagn på semestern är att det är gott om plats inne i bilen..!)