onsdag 31 oktober 2012

oktoberslut


Ja, så går då oktober mot sitt slut, och vi går in i den mörkaste månaden på året. Oktober är ännu hyfsat skön och i december lyser julen upp, men vad har november, som ingen annan månad har...?
 
Ja, nu är de flesta måsten över i trädgården, och det är rätt skönt att stänga grinden för i år. Nu kan man använda vintern till vila och kraftsamling inför nästa säsong. Tänk vad skönt det är med våra årstider ändå!  Jag skulle i alla fall inte orka hålla på året om med samma sak...och sen skulle man gå miste om trädgårdens uppvaknande efter vintervilan, den är ju magisk och bästa tiden! Och längtan efter våren där på vårvintern skulle man också gå miste om utan våra årstider.
Som sagt, vila och kraftsamling. Krypa upp i soffhörnet, kolla på "Så mycket bättre" och "Bonde söker fru", läsa goa böcker och inredningstidningar, bada skumbad, tända ljus,  äta massor av apelsiner, eller bara ta en kopp varm choklad med vispgrädde utan dåligt samvete...
Så OK, kom igen november - jag är redo!

söndag 28 oktober 2012

Stenkul

Idag har jag haft stenkul! Jag fick plötsligt lite trädgårdslust igen (den har ju annars dalat inför vintervilan) så jag tog lilltjejen till hjälp och åkte till vår "lokala" stenleverantör - eller vad man nu skall kalla det...i alla fall plockade vi en massa sten, och så började jag gräva en ny rabatt! Det blir ingen stor rabatt; jag planterade en ros där tidigare i höst och idag flyttade jag dit två funkior - möjligtvis att det får plats nåt litet till - men annars är det that´s it! Sen skall det bli rätt mycket sten runt om istället. Mest för att ta bort gräset vid planket, där det är svårt att klippa gräs. På tal om svårt, så var det rätta ordet för att flytta en av funkiorna....oj oj så den satt fast...men till slut så var den uppe och delad. Nu skall jag bara ha hem lite sättgrus så jag kan lägga dit stenen.
Ja, det var dagens trädgårdsrapport. Nu är det snart sängen och en ny vecka i morgon!

fredag 26 oktober 2012

Energi

Det krävs en hel del energi att anlägga en ny rabatt.

Förarbete

Planering

...och så ren råstyrka i grävningsmomentet och hemsläpande av jordsäckar...puh...


...men oj så mycket energi det ger också, när det är färdigt (nåja nu blir man ju förstås aldrig helt färdig), när man kan njuta av grönskan och veta, att det är resultatet av ens egen idé! Det ger energi om något!
 
Vill du ha ännu mer energi, titta in till Bland rosor och bladlöss!
 
Nu viner stormvindar utanför husknuten, så i eftermiddag skall jag ladda batterierna med soffa/pläd/katt, och gofika, så jag blir full av energi inför kvällens After Work!

torsdag 25 oktober 2012

Hela Sverige bakar...


...så då gör jag det med! I Hela Sverige bakar (som går på torsdagskvällar i 7-an) bakade de bullar i förra veckan, så jag blev alldeles baksugen, och igår på min lediga dag ställde jag och lilltjejen till med ett "bullkalas".  I den ena sorten blandade jag smör, råsocker, lite vaniljsocker och så kardemumma i fyllningen, det blev verkligen "mumma"! Inget märkvärdigt alltså men kardemumma brukar jag inte använda i bullar, men det skall det bli ändring på nu! Den bakre sorten fick en fyllning av hasselnötsmassa och så gifflarna, dem gjorde 9-åringen - fina va! Hon hade Nutella i sin fyllning.
 
ps, hoppsan vilket intresse min nuna väckte i förra inlägget *hihi* inte visste jag att jag var så intressant... Ni är för gulliga! Kram från den gotländska rosenknoppen!

onsdag 24 oktober 2012

Ut ur garderoben

Ja, eller vad man nu skall kalla det...hur som helst så fick jag en förfrågan av redaktören till Hus och Hem Trädgård, om att vara med som en av de gröna bloggarna som skickar ett vykort i höstnumret. Jag som ju har varit lite "blyg" och hemlig här på bloggen tvekade, för kruxet var ju att det skulle vara både bild på bloggaren och namn med.... Men hur det nu var så blev jag väldigt smickrad och kunde inte låta bli. Nu blir man väl ingen rikskändis direkt av att vara med i en trädgårdstidning *ler* och tur är väl det!

Nåväl, är ni nu supernyfikna på hur jag ser ut så får ni väl köpa tidningen =) För här sätter jag ingen bild på mig själv i fortsättningen heller!

söndag 21 oktober 2012

Ännu en helg...

 
Vet ni att rosorna jag köpte förra fredagen på Hötorget ännu står så här fint! Helt otroligt, en enda ros har nickat så den jag slängt men resten är så här ståtliga ännu! Så två helger har jag kunnat njuta av dessa vackra!
 
Idag har jag även kunnat njuta en stund i trädgården. Eller njuta och njuta, jag tog hand om all frukt som rasat ner från äppelträdet vilket var en hel del (det är bara en bråkdel på bilden) och det är väl inget favoritjobb... (frukt skall ätas och inte behöva skyfflas upp!) 
 
Jag passade även på att börja klippa ner lite perenner i en av rabatterna, bara för att det var så skönt ute så jag inte ville gå in. Man får ju passa på när vädret är bra, och litegrann vill jag allt klippa ner inför vintern, så man inte har allt att ta hand om i vår. Annars är jag väl rätt "klar" med trädgården för säsongen, dvs att lusten har börjat att tryta... Men det är ju passande så här års, när ändå säsongen är "rätt så över" och man kan vara inne!
 
Ikväll blir det Solsidan och Hellenius hörna - kul!

fredag 19 oktober 2012

Friska funderingar


Hej på Er!
Jag kikar bara in en liten snabbis för att önska er en trevlig helg! Själv är jag på benen igen och har jobbat torsdag och fredag, tack för alla goa kryahälsningar! Ännu en tvådagarsvecka alltså, dock inte av fri vilja den här veckan, måste ju säga att det var bra mycket roligare att vara ledig för shopping...=)  Att vara sjuk är inget kul och det enda man önskar är att bli frisk. Och då var det ändå en "vanlig" förkylning med feber. Mitt i min självömkan när jag låg där och hade ont i hela kroppen, så tänkte jag på alla dem som är riktigt sjuka och där ingen bättring finns... Ju äldre man blir desto mer inser man hur skört livet är och hur snabbt det kan förändras. Man vet ingenting om morgondagen - och det är väl kanske lika bra det. Det enda man kan göra är att ta vara på den dagen som är idag och göra det bästa av den...Inte alltid så lätt men man kan försöka att tänka på det.
Ta vara på din dag!

söndag 14 oktober 2012

Oj, vilken vecka

Japp, så var denna veckan slut. Veckan som började med skoskav slutade med feber och halsont. Jag har legat hela dan i soffan, med ont i varje liten cell i kroppen... Nu har jag i alla fall krattat mig upp för ett litet inlägg här.

Emellan "allt elände" har det varit en mysig och innehållsrik vecka. Tisdagskvällen tillbringades med mina goa tjejkompisar - ja, vi kallar det junta men någon sömnad är det inte tal om... =)  Onsdagen var jag - som jag tidigare sagt - på en väldigt bra föreläsning om klokhet, och sedan var det alltså dags för två dagar i Stockholm med mina systrar. Som vanligt hade vi det jättemysigt och roligt! Torsdagskvällen var vi på Tyrol och åt mat och såg på Björn Skifs och Lennie Norman - oj, vilken fantastiskt bra föreställning! 🌹🌹🌹🌹
Underbara dagar alltså! På väg till båtbussen gick vi förbi Hötorget och en bukett rosor fick följa med hem. Så dem har jag njutit av idag, från soffhörnet, de stunder jag varit vaken...
Nu - dags för sängen...

onsdag 10 oktober 2012

Redan helg...

Japp, så var denna arbetsvecka avklarad...Normalt är jag ledig på onsdagar, men den här dan var jag iväg på förmiddan och lyssnade på Stefan Einhorns föreläsning, väldigt intressant! Han pratade om visdom och hur man utvecklar sin klokhet. Bland mycket annat klokt berättade han om en man som träffat många i livets slutskede men ännu ingen som på sin dödsbädd ångrat att de inte tillbringat mer tid på jobbet... *hihi* känns skönt, då slipper jag nog ångra att jag tagit ledigt nu på torsdag och fredag då jag istället tar båten över till Storstaden, för shopping med mina kära systrar.
Nu är jag bara orolig för hur det skall gå att "springa" runt på stan, med värsta skavsåret på ena hälen. Jag tog en långpromenad i söndags, och fick ett skavsår som sedan spruckit och nu är ett öppet 50-öringstort sår... Jag borde vetat bättre, jag får ofta skoskav även i ett par ingånga skor, om jag inte använt dem på ett tag. Hm, på tal om klokhet alltså...

Men som tur är har man vänner med empati så nu har jag fått låna ett par blommiga träskor... Jättesöta som hon använder i trädgården men kanske inte hippaste outfiten under en shoppingrunda, fast nöden har väl ingen lag tänker jag... Jag får väl gå några meter bakom mina systrar så de slipper skämmas... =)

måndag 8 oktober 2012

Höstfixat i badrummet

Tänk vad det kan vara roligt med lite nytt! När jag fyllde år fick jag nya härliga handdukar och badlakan, Vide från Åhlens, i en härlig kvalité av ekologisk bomull! Så idag bjuder jag på lite bilder från mitt badrum.
 
   
 

Mina fina ljusstakar av Tove Adman fick flytta in i badrummet sist jag skulle ta ett bad och där har de blivit kvar.

Det kändes bra att ersätta de lite somrigare ljusrosa handdukarna med dessa i mustigare färg så här till hösten. Jag är så glad för mitt badrum som vi byggde förra året. Känns som vardagslyx att vara här inne, bada eller fixa iordning sig. Det har blivit som en kombinerad gästtoalett och mitt alldeles egna badrum, för barnen och maken håller till uppe i vårt andra badrum, vilket passar utmärkt nu när vi har en tonåring i familjen vilket innebär allt längre tid i badrummet... Och jag är så nöjd med att vi valde vitt kakel och grått klinker på golvet. Det är lätt att byta accesoarer, de flesta färgerna fungerar till vitt och grått.

söndag 7 oktober 2012

Söndagslunk


Idag gör jag inte många knop inte...så skönt med söndagslunk, efter en lördag där vi for högt och lågt mellan en massa aktiviteter... Till fikat idag rörde jag ihop lite mojs i stekpannan (smör, äpplen i tärningar, havregryn, nötter, pumpafrön, och farin- och råsocker) och så lite vaniljsås till det, som var kvar efter fredagsfikat. Försvinnande gott och kanske inte riktigt enligt mina planer att gå ner ett par kilo inför shoppingresan till Stockholm nu i veckan. Det gick åt skogen den här helgen kan jag ju säga... Men men, det finns väl kläder i större storlekar antar jag...

fredag 5 oktober 2012

Färg och Form

  
Färg och form är ämnet i dagens Blommiga fredag. Just färg och form är ju något som är aktuellt när man anlägger en trädgård. För mig är trädgården en förlängning av huset och jag gillar att "inreda" lika mycket ute som inne. Själv gillar jag mjuka böljande former i trädgården. Jag försöker undvika att det blir för symmetriskt hos mig, jag vill ha det naturligt men på ett tuktat sätt =) Enligt Feng shui (som jag är lite intressserad av) skall det vara bra för balansen med runda former i trädgården, eftersom huset har fyrkantiga former.
Uteplatsen med sin lite ovala form.   
 
...och en av rabatterna med mjuk form.  
 
Färg då? Jag föredrar kalla färger i trädgården, som blått, vitt och rosa. Kan bero på att kalla färger är svalkande, vilket passar bra i en trädgård, som man ju vistas mest i den varma årstiden. Återigen det här med balans alltså.

En rosa fluffig pion...Den har den perfekta färgen och formen om du frågar mig! 
 
Nu - fredagsmys!

torsdag 4 oktober 2012

En alldeles egen dag

Ja, det har den, vår älskade kanelbulle! Hemgjord skall den vara - inte snåla med smör och socker, hellre snåla med mjölet - gärna lite snirklig och med pärlsocker på. Mmmmumma!
 

onsdag 3 oktober 2012

Astrid och gänget

Först - ett tack för alla goa kommentarer om mina små vänner katterna! Jag tycker ju själv att de är "för" söta så det är kul att det finns fler som kan se det =) De är verkligen ett sällskap här hemma, vill gärna vara där jag är (har ni väl märkt när jag fotar inomhus...) och kameran måste fram titt som tätt för plötsligt ser de extra söta ut -igen- *hihi* och måste förevigas... så ni lär få se dem fler gånger!
 
Idag bjuder jag på några rosor som ännu blommar, inte är det många men ändå:
Rosen "Astrid Lindgren" har inte varit aktiv i sommar men lyser nu upp tillvaron med en liten blomma. Ja, bättre sent än aldrig...

Iceberg har heller inte blommat så mycket i sommar, men nu så! Den är så vacker, och det är nåt speciellt med rosor i det här stadiet, när de ännu inte är helt utslagna. Som marsinpanrosor alltså!
 
Louise Bugnet är en pålitlig ros som blommat mycket, och än glädjer hon med en blomma då och då. Och doftar gott gör hon med!
 

måndag 1 oktober 2012

All denna väntan...

På att brorsan skall äta...
...eller dricka klart 
 
...eller på att matte skall sätta på kranen 
 
 
 ...här vet jag inte vad de väntar på, att matte skall öppna luckan eller?   
 
ibland (oftast) orkar vi inte vänta på varandra utan försöker dricka samtidigt

och äta mat tillsammans går ju också rätt bra

Här är vi alla eniga om att matte bör sätta på kranen snarast!