onsdag 6 februari 2013

Sänggavlar DIY

Jag fick ett önskemål häromdan, om en enkel beskrivning av hur vi (läs maken) gjort sänggaveln till dotterns rum som jag visade häromdan. Och det ställer jag förstås upp med, kan man inspirera någon så är det bara kul! Vi har en likadan sänggavel i vårt rum, och så här gör man dem:
Börja med att såga till bitarna, två långa och två korta bröstlister avsedda för pärlspont - som man sågar i 45-gradig vinkel med en gersåg, så att det blir som till en tavelram ungefär - och så själva pärlsponten i bitar så hög som man vill ha gaveln.
 
Först skruvas en av de långa bitarna bröstlist upp på väggen, där underkanten på gaveln skall vara (mät med vattenpass så det blir rakt). Våra är satta en liten bit under sängen, alltså inte ända ner till golvet. Därefter skruvas en bröstlist upp på vänstersida.  Dra inte åt skruvarna helt. Därefter för man ner själva pärlspontbitarna som en rad längs med hela och avslutar med en kantlist och en list överst. Skruva fast alltihop, men skruvarna är alltså bara satta i själva bröstlisten, inte i pärlsponten. Måla sedan i önskad färg (obs kvistlacka först annars blöder det igenom).
 
Man kan ju även använda sig av färdig pärlspontskiva, men den är tunnare och då får man använda en annan list runt om, det har vi gjort i lillasysters rum, finns att kika på här.

Så här ser det ut om jag drar ut sängen lite.
 
Hoppas jag inte krånglade till det med beskrivningen. Det är inte svårt, jag skulle nog kunna påstå att jag skulle klara av det själv faktiskt. Men nu har vi den "uppdelningen" att maken snickrar och jag målar och tapetserar...

7 kommentarer:

 1. Jättefin sänggavel! Tack för beskrivningen. Snygg tapet du har.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev med relativt, hm, enkla medel. Mycket snyggare med egen design. Och härligt med dig som är givmild med "receptet".
  Hej hopp!

  SvaraRadera
 3. Smart. Snyggt. Snillrikt. Och så har du en som kan såga hörn så fint! Det blev väldigt, väldigt fint och praktiskt inte minst!
  Tack för beskrivningen.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Jättesnyggt! Bra och fint tips... Kraaam Pia

  SvaraRadera
 5. Fiffig lösning! Nu börjar många såga pärlspont och lister:)

  Kram Eva-Mari, som gillar tapeten!!

  SvaraRadera
 6. Tack för beskrivningen.Nu ska jag bara få mannen att fixa det också. Hälsningar Yve

  SvaraRadera
 7. Väldigt snygg sänggavel! Tack för tipset!
  Kram!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...