söndag 19 januari 2014

söndagsfika

Kan du inte baka den där goda chokladkakan som mommo brukade göra? Frågade äldsta dottern förra söndan varpå jag förstås gick henne till mötes!


Det här är en helt vanlig sockerkaka med kakao i, som min mamma brukade "slänga ihop" när hon visste att hon skulle få besök och kanske inte hade så mycket annat hemma i kakväg. Ja, det fanns väl alltid bullar och nån sorts kaka, men ändå =) Och just söndagar hade hon väl allt som oftast kaffegäster vid tretiden, alltid var det någon av oss tre systrar som tittade in...Så den här kakan har man ätit "några" gånger!

Mammas chokladkaka
Lägg i 50 gram smör i formen, ställ in den i ugnen och sätt på värmen på 175 grader så att smöret smälter medan man gör det andra. Det vill säga vispar ihop 2 ägg och 2 dl socker vilket enligt mamma helst skulle göras för hand... Sedan blandar man i 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 3 msk kakao och 1 dl mjölk. När smöret har smält smörjer man formen med det (och bröar formen) och häller sen i resterande smör i smeten. Grädda i ca 30-35 minuter. 

Nu är det söndag igen, och med sjuklingar hemma kanske man skulle ta och muntra upp dem med en god kaka till eftermiddagskaffet...

4 kommentarer:

  1. Perfekt fika och perfekt när det kommer besök.
    Trevlig söndag, Kram

    SvaraRadera
  2. Høres veldig godt og ser deilig ut!

    Ha en fin søndagskveld:-)

    SvaraRadera
  3. Jag använder också min mors sockerkaksrecept, mycket likt ditt fast utan kakao. Ett recept som alltid står sig.
    Tack Gunilla, för dina fina ord...

    Önskar dig en skön vecka.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Mmmmm, du skulle har ringt. jag hade kommit som ett skott.
    Kram på di.
    Ingela

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!