måndag 6 januari 2014

Trettondagen

...idag - hur har ni det, har ni ännu kvar julsakerna? Här åkte granen och det sista som var kvar - vilket som vanligt visade sig vara en hel del... - ut idag. När jag plockade av sakerna från granen upptäckte jag att den hade satt gröna skott, samt att diverse småkryp kröp omkring, varav några av dem eller deras kompisar gjort spindelväv i toppstjärnan... så nu var det dags...! 
 
Jag lovar - det här är verkligen den sista granbilden för den här julen...
 
Det är lite intressant det där, vid vilken tidpunkt som anses legalt att ta bort julsakerna. Har sett i en del bloggar och Instagram att vissa har väldans bråttom att plocka bort dem, rekordet var nog en som tog bort allt redan på juldagen.... En del reagerar och tycker man skall ha kvar allt till Tjugondedag Knut. Jag tycker nog man kan göra som man vill, vi lever ju i ett fritt land! Det finns väl inga måsten, traditionen att fira jul är visserligen starkt förankrad men den har faktiskt ändrats genom århundradena, och vilket är då" rätt"?

11 kommentarer:

 1. Samma är. Granen åkte ut fast jag brukar a kvar den till sist, dvs. tjugonda knut. Ha det gott.. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Det måste ju var och en få bestämma, absolut inga "måsten".....
  Vi har tagit bort allt utom granen som ska packas undan i morgon. Idag råkade vi få för oss att åka till Visby för lite shopping av bulkvaror, så vi hann inte med.
  Däremot får utebelysningarna och ljusstakarna i fönstren nog stå kvar lite till, det är så vansinnigt mörkt här så dom bidrar till att det blir lite mysigare när man går ut på kvällen och rastar Santos!
  Susie

  SvaraRadera
 3. Jag plockade bort det mesta i torsdags, och ljusstakar och stjärnor i lördags. Det var mest av praktiska själ, att jag inte skulle ha tid senare:) Var och en gör som den vill, jag tycker det är skönt att få in ljusa och fräscha färger nu.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Tjugonde Knut brukar vara bra men i helgen blir det här för nu har granen börjat att barrrrrrrrrrrrrrra på tok för mycket, så det rasslar till och en kula åker av då och då :) Men några röda jullyktor får nog stå några dagar till. Ha det fint Karin

  SvaraRadera
 5. Så länge som till tjugondag Knut har jag aldrig nånsin väntat! Nej, runt trettonhelgen... så också i år. Lika härligt som att plocka fram är det att plocka bort. Och idag blir det premiär för tulpanbuketten om jag ska till stan. Tänk vilken härlig tid vi går tillmötes!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Jag tror att alla längtar efter våren, då åker granen ut för att den inte ska påminna mer om jul m.m. En del har väldigt mycke saker en del lite, hur som helst tar det ändå tid med efter-stöket.
  Vi har en rumsgran och det lilla åkte av på den men 'granen' står kvar, den barar ju inte.

  Jag är glad att vardagen har börjat igen.

  Må bra kram/ Eva

  SvaraRadera
 7. Det beror ju lite på granen, så länge den inte barrar så är det tjugondag Knut som gäller eller ärligt talat den 12:e eftersom mellanbarnet fyller den 13:e. Numera bryr jag mig inte så mycket om ifall den står kvar längre, dottern har ju flytt boet och granen står så grön och grann i stugan ;) Jag tycker det blir så mörkt när all julbelysning tas ner så vi får väl se hur länge de får hänga med denna gången. Som sagt ett fritt land och var och en bestämmer (som tur är)själv / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. Här får julen stanna till Tjugonde dag Knut. Utomhusbelysningen får stanna ännu längre. Men å andra sidan kommer inte en tomte eller gran över tröskeln förrän tidigast någon dag före julafton. Men som sagt, var och en gör ju som den vill.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Precis, man gör precis som man vill. I år hade vi en liten bordsgran bara och den är sedan igår befriad från sina små röda kulor. Dessa ligger nu i en hög som skall upp på vinden och händer det innan påsk blir jag glad över mig själv!!!
  Granen står kvar i sin kruka och vår har också börjat få små skott.
  Och det här med Knut, det har jag aldrig varken förstått eller varit införstådd med, jag vet inte ens när det är. Ibland går jag omkring i livet som en riktig zoombie. Skrev jag ibland?
  Kramar

  SvaraRadera
 10. jag plockar bort tidigare och tidigare förr stod allt kvar till Tjugondedagknut men då kläddes granen dagen innan julafton
  och sen gillar jag inte att behöva dammtorka alla julsaker så de åker bort när dammet lägger sej på dom
  i år hade jag inte ens någon gran
  därimot får ute slingorna sitta kvar ett tag till
  kram
  maggan

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...