söndag 5 oktober 2014

Ommöblering i rabatten

(Först vill varna för ett långt och rätt trist inlägg, med mycket text och en massa icke-inspirerande bilder, men det är mest för att jag skall komma ihåg själv vad jag har gjort...)
Det började med att jag skulle få ner pionen Dancing Buttefly som jag fick när jag fyllde år. Hm, nu är det så att det inte är så enkelt som att gräva en grop och plantera inte... Jag bestämde mig i alla fall för att jag skulle försöka få ner den någonstans i den här rabatten. 

före
Först grävde jag upp och tog bort en kvadratmeter daggkåpa. Kom på att jag skulle flytta om bland floxen eftersom en av dem satt sig alldeles för nära en av mina andra pioner. Jag har två sorters flox här, en låg och en hög, bäst att passa på att möblera om när jag vet vilken som är vilken. Tog bort Perovskian, satte dit en av de höga floxen där istället. Tog bort pionen Catherine Fonteyn också, den ger alltid bara ca 2-3 blommor efter mer än 10 år, så den trivs ju bevisligen inte här. 
 ja, ni ser själva hur liten den är, efter så många år!

Planterade min fådda pion och en alunrot som stått i en kruka. Hm, blev visst lite tomt framför pionen så jag satte tillbaka en liten bit daggkåpa igen. 
efter
Jaha, vad göra av Perovskian? Förflyttade mig ett par meter bort i samma rabatt, kanske kan klura ut något där? Fick syn på min älskade pion Do Tell som bara hade en enda blomma i år, varför hade den det, trivs den inte att stå så nära Häggmispeln kanske? Grävde upp och bytte plats med Rudbeckiorna, de är nog inte så kinkiga. Grävde upp alla höstanemoner som envisas med att komma upp, fast de är flyttade till en annan rabatt. Alltså de är nästan värre än kirskål! (fast vackrare förstås...) De hade nästlat sig in bland ett annat gäng rudbeckior, så upp med dem med och plantera om dem. Tog bort stäppsalvian, fick då en yta där Perovskian kan vara, och Do Tell får en bättre (hoppas jag) plats.
Hur gick nu det här till, jag skulle plantera en pion och vad får jag över? En annan pion (Catherine Fonteyn) och några stäppsalvior, som jag inte vet var jag skall göra av. Maken kom förbi och undrade om vi inte skulle fika snart, klockan var halv fyra. Ja, jisses vad tiden går... Men ryggen var glad att få avsluta, så jag städade upp och gick in för dagen.

9 kommentarer:

 1. Det blir lätt som ett femtonspel när man ska få ner något nytt i en befintlig rabatt. Men det blir säkert bra med din omflyttning. Det ser så snyggt ut med alla dina rejäla och uppvuxna perenner. Jag tycker liksom aldrig att jag kommer dit, med riktigt sammanvuxna perennrabatter.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ha ha ha! Känner igen mig på pricken under mitt liv som trädgårderare! Men vad jag älskade dessa förbättringar! Det kommer att bli superbra... och trädgårdsmästarinnan behöver inte gå på bodypump idag!

  Ha en fin höstvecka och hoppas du kommer ur sängen idag. Det brukar bli liiite träningsvärk efter en sån ommöblering!?
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Jag gillar att läsa om din ommöblering, jag borde ta tag i det hos mig också. Tack för inspiration:) . Jättefin är din rabatt både innan och efter.
  Ha en bra vecka
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Det är det där arbetet som börjar med bara en liten flytt av en enda liten perenn och så växer det till värsta grovarbetet, men så roligt det är när man kan plocka ihop efteråt och bara vänta på nästa sommar när det är bara så perfekt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. wow, tolle gartenbilder!!! und der garten sieht so ordentlich aus!!! liebe grüße von angie

  SvaraRadera
 6. Ja just, sånt känner man igen. Det börjar med en ynka liten växt som ska ner någonstans och slutar med en skottkärra full av husvilla plantor. Men du lyckades ju få ned det mesta igen i alla fall. Härligt inlägg!
  Hej hopp från Törnrosa

  SvaraRadera
 7. Oj vilket härligt inlägg! Ha ha, ja du det med rabatter kan ju göra en gråhårig men hade jag dina vackra rabatter skulle jag vara sååå nöjd…jag har inte ens hunnit rensa mina så jag har lite att stå i framöver. Dock står en silverax på önskelistan, den doftar sååå gott!
  Ha en finfin vecka.
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 8. Ojoj, det bara snurrade i huvudet när jag försökte hänga med.....men huvudsaken är att du blir nöjd ;) Själv tycker jag det såg bra ut innan också. Kram Anette

  SvaraRadera
 9. Underbart inlägg, oj vad jag känner igen mig. ;) Så fin rabatten både var och är.
  Kram Kristina

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...