lördag 31 maj 2014

Man hinner inte med och en sista bild

Nej, man hinner verkligen inte med, den här bilden tog jag den 20 maj, purpurapeln skulle just till att slå ut...

...och vips har den nästan blommat över, den här bilden tog jag fem dagar senare, blommorna som varit så vackra och lyst med sin starkrosa färg har börjat att blekna. Ja, som tur är tar ju annat över, det finns hela tiden något som blommar, fascinerar och förför! 

Någon som också blommat över är buskpionen, men några eftersläntrare blommar ännu och jag tycker den har blommat ovanligt länge i år. Så en sista bild på den får ni stå ut med ;) 
Men även det överblommade kan vara vackert, tycker nästan det ser ut som en prinsesskrona och en slöja/mantel? Och med den överblommade pionen så blir det även sista inlägget i maj... vårsäsongen är över för denna gång, men nu går vi in i den ljuva försommartiden istället...

fredag 30 maj 2014

Klämdag

Klämdag idag, betyder det att man skall passa på att klämma bladlössen eller...? Nåväl, jag hade tänkt passa på att klippa gräs åtminstone, men regnet hänger i luften så jag vet inte, skönt är det att vara ledig i alla fall! 
Nyaste syrenen "Agnes Smith" har slagit ut! 



Och någonting har klämt sig upp mellan stenarna...

hm, kan inte påminna mig om att det fanns några blommor där förut, men nu gör det det i alla fall! Liknar hyacinter men ändå inte, nån som vet vad det kan vara? 

torsdag 29 maj 2014

Rondellen får sig en makeover

Vissa av mina rabatter behöver en riktig makeover inför sommaren. Förutom den vanliga ogräsrensningen så är det en del som skall flyttas eller bytas ut innan det är "för sent", och så behöver kanterna snyggas till. Har redan flyttat en del växter, kantskurit någon rabatt och lagt om någon stenkant och förra helgen var det dags för denna rabatt; Lilla Rondellen. 
Här var det alltså dags för en lite större uppfräschning, så här tillbringade jag några svettiga timmar förra helgen. Här hade min ros Bonica - en av mina äldsta rosor, dött i vinter. Dessutom var lavendeln så ful och risig, och massor av gräs och ogräs har snirklat sig in i den och de lät sig inte rensas. Och när jag ändå skulle byta en massa jord på grund av att jag ville plantera en ny ros på samma ställe, så fick lavendeln sälla sig till samma ställe som rosroten...

Så här såg det ut före. Fin luktolvon, men död ros och risig lavendel full med ogräs...


Efter. Ny ros - det blev austinrosen Wisley, samt ett gäng nya fina lavendelplantor och säkert en fem påsar jord (den befintliga jorden gick inte till spillo, den dressade jag gräsmattan med). Och så la jag om stenranden, vilket jag brukar göra någon gång per år, den blir ju alltid lite ojämn och ful. Luktolvonet fick sig en liten beskärning också så att rosen skall ha rejäl plats. Sedan förut finns här även en Astrid Lindgrenros och den har klarat vintern bra. 
Här ser vi en bild på samma rabatt från "tidernas begynnelse" ;) Till höger luktolvonet som stod här när vi flyttade hit och som jag byggde rabatten runt.  Bonican är planterad och så även någon lavendel. Året kan ha varit 2000- 2001? 

Tillbaka till nuet och till rabatten som nu är päronformad, vilket den blev när trädet skulle få plats. 

Trädet, som är ett Rosenhagtorn, och vackrast på nära håll...  

Nu njuter vi av ledighet, hoppas ni alla får en skön Kristi Himmelsfärdsdag! 

onsdag 28 maj 2014

Sommar eller höst?


Ja, ena dagen är det sommar, bikini på och pust och stånk så varmt det är! Och nästa dag fryser man, stänger fönsterna och drar på sig kofta igen... Inte lätt hur man skall förhålla sig, men jag tar dagen som den kommer och i helgen som gick planterade jag några sommarblommor, för det var ju sommar!  Bland annat blev det några petunior i mjölkkannan. 


...och utemöblerna har kommit på plats, sedan någon vecka tillbaka, och här var skönt att sitta och fika i helgen må ni tro!

Men som sagt, helt plötsligt försvann sommaren i måndags... Men vi får hoppas att den snart kommer tillbaka. Speciellt nu när det är ledigheter på gång igen! Den här veckan är inte dum, jag jobbade bara måndag och tisdag, och nu är det redan "helg" igen ;)  Jobba två dagar, ledig fem, fler såna veckor tack! 

söndag 25 maj 2014

Mors dag!


Hej på er alla mammor! Hoppas ni - och alla andra -  får en skön dag! Här njuter jag av syrener både inne och ute. Idag är vädret lite svalare, bara 20 grader än så länge... igår och i fredags hade vi 27....puh, det var nästan lite i varmaste laget om ni frågar mig... 

Min lilla tjej är på fastlandet och tävlar, så jag blev uppvaktad av en sömndrucken tonåring i morse, uppdragen ur sängen av sin far..;) Jag blev uppvaktad med en röd ros och en liten groda som jag skall ha utomhus någonstans, och tidigare i veckan fick jag en ny vattenslangvinda till trädgården, en sån som man slipper veva in själv, så smidigt och skönt! 
Ha det gott! 

fredag 23 maj 2014

En hjärtlig trädgård


Många hjärtan är det! Här vit fänrikshjärta. 

...och så "vanlig" rosa, som jag fått från min mammas trädgård. Den har stått bredvid den vita men har de senaste åren invaderats med en sorts ogräs som nästlat sig in och nästan tagit över. Så för att rädda den har jag tagit upp den och sparat en bit i en kruka, men trots att jag rensade noggrant så kom där ett litet ogräs ändå, så det var bara att pilla bort allt jord igen, och nu tror jag att det skall vara borta. Men än dröjer det till jag vågar återplantera den på samma ställe, för där minsann ploppar det ännu upp, trots att jag bytt ut jorden en rejäl bit. Men vi skall väl se vem som är mest envis här... 

Nyaste lilla hjärtat -  en lite rödare variant av fänrikshjärta, eller snarare mörkrosa "Bacchanal".

Men vad är det här? Tja, med lite fantasi kan man väl se att detta dagöga har format sig som ett hjärta, måhända ett brustet hjärta men ändå...

Och så kärleksört - såklart att kärleksörten är formad som ett hjärta! 



Avslutar med tre vackra löjtnantshjärtan, rosa, vit och röd. 

Detta inlägg tillägnar jag förstås min mamma - som idag har fattats mig i fyra år... 
Du finns i mitt hjärta!  

tisdag 20 maj 2014

Ljuvligt är ordet!

Alltså vilken ljuvlig värme vi fick idag då! Jag gick direkt - utan att passera gå - ut i trädgården när jag kom hem från jobbet, och förutom att jag var tvungen att få i oss lite mat så var jag där ute ända till åtta på kvällen - i shorts! Jag ville inte gå in! Det var så ljuvligt  - det var stilla, ljummet, tyst (ja, när jag var klar med gräsklippningen vill säga) fåglarna kvittrade, och doften blandades av nyklippt gräs och luktolvon, som ännu doftar så gott...


... och så äppelblom på det... mot blå himmel... ja, ljuvligt är ordet! 

måndag 19 maj 2014

En rockad i trädgården

...mm, vilka härliga dagar det har varit, och jag har fått en hel del gjort i trädgården. Hm, ser nu att trädgårdsmöblerna som brukar stå här nere i trädgården inte hunnit fram, vilket jag hade tänkt göra den här helgen, men det var nog för att jag började flytta perenner istället... och ni som håller på med trädgård vet nog vad jag menar... Man gräver och flyttar och byter plats och hoppsan - då måste jag ju flytta den där, och hm, vart skall då den någonstans -  ja så håller man på. Jag hade riktigt huvudbry ett tag och visst slutade det med att några växter hamnade i  krukor i väntan på att jag skall hitta den ultimata platsen...


Här i Päronrabatten tex, hade det blivit lite trångt och rörigt med för många småbladiga växter, det är snyggt att blanda stor- och småbladiga för de storbladiga "lugnar" ner intrycket. Funkian som stod där förut har bara blivit mindre och mindre de sista åren, så den tog jag bort, flyttade dit en annan funkia, och aklejan som brett ut sig nåt enorm fick flytta till en annan rabatt, för att den här funkian inte skulle gå samma öde till mötes. Tyvärr blev de små tulpanerna lite tilltufsade i flytten men å andra sidan var de dränkta av akleja innan så då syntes de inte alls... (på bilden ovan ser ni en liten del av hur det såg ut innan). 

Ja, det är väl inte optimalt att flytta tex akleja som är i knopp, men nu fick det bli så. Det är ju nu när växterna börjar "röra på sig" som jag kommer på vad jag borde ha gjort i höstas.... Men så går det när man inte gör det direkt, hösten är ju en mycket smartare årstid att flytta växter på. En riktig rockad blev det i alla fall, jag tror fem olika rabatter var inblandade i ommöbleringarna jag gjorde... ;) 

mm, älskar verkligen den här färgen på de här tulpanerna, Violet Bird!

Och så har gräset fått sig en omgång med Stroller. Syns kanske inte jättetydligt på den här bilden för det var nyklippt när jag tog det, men det är väldigt mycket ogräs! 


Och så måste jag visa hur fin min kinesiska buskpion Da Hu Hong är nu. Tycker den blev ännu vackrare nu efter att vi grusade här. 

Ny arbetsvecka... längtar redan till nästa helg...

fredag 16 maj 2014

Körsbärsblom


Vårt körsbärsträd "Kanzan" har vuxit till sig rätt bra och det är allt bra vackert nu när det blommar! Blir så glad när jag svänger in på min gata och jag ser trädet på håll - och det rosa fluffet välkomnar mig hem! 
I vintras så var det ljusen som välkomnade oss hem, så trädet glädjer mig fler än en årstid! 

Sett från entrén.
...och sett underifrån ;) Man skulle väl egentligen ha en vilstol under trädet den här årstiden, och bara ligga där och titta upp... men då undrar jag vad folk som passerade på gatan skulle tänka... nej, jag får väl glädjas åt att jag ser det när jag kommer hem och när jag går hemifrån... 

Men ett tips till er som skall plantera ett träd där en vilstol kan stå lämpligt, plantera en "Kanzan" och ta semester en vecka i maj! 

onsdag 14 maj 2014

Sol = trädgårdsdag

Första sköna dagen på ett tag, dessutom var jag ledig så då fick jag äntligen dra på mig trädgårdshandskarna igen! Fast det blev ett par nya, som jag införskaffade när jag började dagen vid Linds Handelsträdgård där jag även inhandlade några plantor och gräsgödning. 

...hm, som ni ser så hade jag redan en del plantor som står och väntar på plantering, här vid mitt planteringsbord. 

Det är så skönt att ha en plats att stå på, där jag kan ha alla mina prylar och krukor, dels vid bordet och dels inne i boden till höger. 
Ser ni vilken söting som har självsatt sig här mellan stenarna. 

Sen satte jag fart med lite trädgårdsgöra, gräset blev klippt och så slutförde jag äntligen min nya kullerstensrabatt, som jag påbörjade i mars. 

Så här blev det på den här sista biten jag gjorde idag. Jag är rätt nöjd, tror det kan bli bra sen när växterna breder ut sig. Det jag planterade i dag var vit lavendel, stjärnflocka och så några röda alunrot, som stått i krukor sen i höstas. Tror det kan bli fint till två andra röda perenner jag har satt här, pipört och flox. Mycket färg blir det men det blir nog snyggt mot det vita staketet. Sen vet jag inte alls om pipörten och floxens röda färger passar ihop, men lite måste man ju chansa, annars får jag väl ändra igen till nästa år ;) 

En liten lavendelhäck...;) Det fick bli vit lavendel eftersom jag inte är så förtjust i rött och lila tillsammans. Den vita är visst lite känsligare än den vanliga lila, så vi får se om den kan övervintra här hos mig. Nu längtar jag nästan efter att buskarna och träden skall bli gröna ordentligt, fast jag gillar när våren går långsamt... Och det har den ju gjort nu ett tag, när det blev kyligare. Men nu så verkar det ha vänt och varmare vindar är att vänta - härligt! 

söndag 11 maj 2014

Regn = soffdag


Det blev en regnig innesöndag på soffan. Hela 18 mm har vi fått de sista dagarna och det var välbehövligt, även om det gjorde att jag inte fick "trädgårdera" något. Maken tyckte jag kunde gå ut ändå, och slutföra mitt stenrabattprojekt, fast det småregnade, men nja, riktigt så nördig är inte ens jag, att jag står ute i regnet och "håller på" i rabatterna. Nej, trädgård skall vara roligt och mysigt, och i regn är det inte speciellt mysigt...

Tog i alla fall en liten runda (för att kolla regnmätaren) och såg att Luktolvonet håller på att slå ut. Om ni vill ha något som doftar starkt och gott, då skall ni välja Luktolvon...mmm! 

Sen gick jag tillbaka till soffan, pläden och katterna och kände mig lite slapp och onyttig igen. Men det kan man väl få göra någon gång det med!