torsdag 31 juli 2014

Väldoft


mmm, nu doftar det gott i mitt badrum...
  
Sist jag var på Berså hittade jag dessa doftpinnar från Me & Friends med doften Nytvättat! Det här med doftpinnar var en nyhet för mig och det ville jag ju testa. Och det doftar verkligen fräscht! 
Fina tandborstglaset i keramik, även det från Berså.


Något annat som doftar gott är badoljan Mango från Lush, Den är ljuvlig för näsan och len för kroppen i badkaret. Jag hade några stycken, som jag klantigt nog ställde upp i fönstret sist när dottern skulle bada, för att rädda dem från plask eftersom de löses upp i vatten.... något jag inte tänkte på var att de smälter i sol också, och glömmer man något i fönstret på kvällen, och solen går upp nästa dag så... För att rädda det som räddas kunde så rullade jag ihop dem till små bollar som jag la i kakformar, i lagom portionsstorlekar. Fiffigt va? 


Tvål Vildros från Lilla Bruket och rosen Queen of Sweden, från min trädgård!

Och när mörkret faller på vill man kanske tända ett ljus, och vad passar bättre då än ett doftljus med samma doft som pinnarna -  Nytvättat, från Berså! 

Mörkret ja, idag är sista dagen i juli (vart nu den tog vägen..?) och i morgon är det augusti, dagarna blir kortare och kvällarna mörkare... Ja ja, än är ju inte sommaren slut på länge i alla fall!  

onsdag 30 juli 2014

Betongskiva till bord

Mitt gamla symaskinsbord - arvegods från min mormor -  har fått ny kostym, i form av en betongskiva. Ett projekt som jag länge tänkt på blev äntligen av i år. 

Vi gjorde en form utav formplyfa och trälist, sen i med finbetong, ameringsnät och betong igen. Slog kanterna med en hammare för att få bort bubblor, och lät den stå i en vecka ungefär, då vi vattnade på den några gånger per dag, sen var det klart för montering på symaskinsbenen. 


 

Nu blev den ju inte helt fri från bubblor och kanten är väl inte världens snyggaste, men jag tycker den är rätt ok och jag är nöjd, det skall väl synas att den är hemgjord...;) Och nu lär den väl förhoppningsvis hålla för väder och vind!

måndag 28 juli 2014

Äntligen regn!




Ja, tänk att vi fick regn, lagom när bevattningsförbudet trätt i kraft! 20 mm har vi fått och det är väl - om jag inte missminner mig - det enda regn som har kommit sedan i början på Almedalsveckan! Alltså för ungefär 4 veckor sen. Ja, så ser det väl ut i hela landet, men jag vill ändå notera det här i min lilla" dagbok", i fall jag undrar någon gång lite längre fram... Ett riktigt åskväder var det, men jag vet inte om det blev så mycket svalare efteråt, så vi har nog fler åskväder att vänta. 

Bilderna är från Roma Kungsgård, dit man gärna kan åka någon dag när man tröttnat på stranden... fika, kika runt i slottsruinen, eller titta på deras utställning om Kungsgårdens historia, köpa något gotländsk hantverk eller ta ett litet varv i deras loppisbod.  Eller varför inte gå på teater en kväll, vid Gotlands - eller Sveriges vackraste scen? Nu är det några år sen jag var på något evenemang där, men har ni inte gjort det så gör det, det är magiskt vackert och stämningsfullt, när mörkret sänker sig över ruinen...

söndag 27 juli 2014

Dax för flox

Nu börjar floxen att slå ut, här en vit sort...

...och en rosa, gammeldags sort som fanns här när vi flyttade hit, och som brett ut sig rejält här i rondellen. Måste nog ta och rensa lite här till nästa år. 

Ny för i år "Red Flame" som skall vara mjöldaggsfri, inte mig emot. 

Nu börjar det även bli höjd på blommorna vid hundgården. Gul dagöga och rosenflockel står för höjden. 

Och längst bak i silverpäronrabatten börjar fläckflockeln visa sig, kommer väl bli lika hög dvs 2 meter, som rosenflockeln. Vet egentligen inte om det är någon skillnad på dessa två flocklar, tycker de ser rätt lika ut? 

Hortensian "Twist-n-Shout" Endless Summer har faktiskt ganska många blommor i år, det tog ju "bara" tre år innan den fick det... Har bara visat någon enstaka blomma förut... 
Medan hortensian "Annabelle" jag planterade i höstas redan har fått vita bollar! Som ni kanske (inte) minns så ersatte den rosen Louise Bugnet, som fick stå i kruka över vintern, och jag lovade att om hon överlevde skulle hon få en ny plats, vilket hon fått också, i nyaste grusprojektet som jag beskrev häromdan. 

Senaste loppisfyndet, en tunna från Kuriosa. Och vet ni - idag börjar den äntligen fyllas med vatten! I morse vaknade jag av några åskknallar, och det har har småregnat lite nu  i några timmar, visserligen har vi bara fått 4 mm.... men ändå, och för mig får det gärna regna hela dagen så den här tunnan fylls...
...och den här med, trätunnan som tidigare stod på framsidan fick flytta till baksidan. Komsi, komsi lilla regnet nu så den här fylls! 

Floxtid, så även astillbetid, här rosa "Yonique" får avsluta dagens inlägg. Hoppas ni får en skön söndag! 

lördag 26 juli 2014

Vatten



Oj, vilken värme vi har! Puh, jag försöker att inte klaga utan njuta istället. Det kommer ju så mycket trevligt med värmen. Som ljuvliga kvällar. Sköna bad i havet. Sitta i skuggan med en bok. Äta alla måltider ute på terrassen. Det gäller bara att dricka mycket vatten! 

Sen är det väl lite svårt att sova  i den här värmen, men det finns knep. Jag tar ett dopp i poolen precis innan läggdags, så jag blir lagom sval, och då är det helt ok att krypa ner mellan lakanen. 

Värmen och torkan har gjort att det  från och med idag råder bevattningsförbud med slang över hela Gotland. Jag får väl erkänna, vattenspridaren har gått varm nu de senaste två kvällarna, så alla rabatter och gräsmattan har fått sitt nu så de klarar sig ett tag. Sen blir det att gå runt med kanna, och hålla tummarna för att vi får en liten skur om någon liten vecka... Jag vill ju helst inte att gräsmattan skall bli helt gul...

torsdag 24 juli 2014

Grusprojekt del 3 är slutfört

Som ni kanske minns så har vi grusat upp framför altanen tidigare i somras. Nu är sista biten klar, den som fortsätter om man rundar hörnet vid altanen. 


Äntligen kanske man skall säga, det har stått och sett halvfärdigt ut en tid nu, eftersom vi väntade på rörmokaren som skulle koppla in nya luftvärmepumpen. 

Men i förra veckan kom den på plats, och då fick maken fart, det skulle grusas upp med en gång. Vilket ledde till att jag också fick skynda mig, för jag ville ju ha en ros där mot kattgården. Så det var bara att ge sig iväg till plantskolan och inhandla en ros och gräva... mitt i värsta hettan skulle det grävas och grusas, inte så smart kanske men gubben fick minsann hjälpa mig att gräva, nu när det blev så "bråttom"...

Så här blev det och det ser ju lite prydligare ut än när vi hade gräs. Och mindre gräs är det att klippa! Även katterna fick en liten stengång till kattgården. 

Nu fanns det inte de rosorna jag har på min "vill-ha-lista" men jag tror den här kan bli bra också, den heter "Brother Cadfael" och är en Austinros, och bakom den planterade jag klematisen "Paul Farges" (Summersnow).

måndag 21 juli 2014

En nostalgisk tripp


 
En av helgens utflykter gick till den lilla viken vid S:t Olofsholm, som ligger på norra Gotland. Det blev en dag i nostalgins tecken. Här har jag inte varit på 16 år, men innan dess tillbringade jag många härliga stunder här, eftersom min mamma och hennes man bodde här under 20 somrar, innan hon blev änka och hennes makes son tog över stugan. 

Stugan är nu till salu, och det var ingen där så jag kikade runt lite... Det kändes väldigt vemodigt... det är liksom så mycket mamma, den här platsen. Och hennes man också förstås, som jag stod mycket nära. Här hade vi så mycket roligt tillsammans, här ute umgicks man liksom. Ja, det var ju innan mobilernas tid, men ändå... visst fanns en liten teve men den stod i "finrummet" och användes knappt. Här var vi utomhus mest hela dagarna, spelade boccia, gick ner till viken och badade, eller gick kvällspromenader tillsammans, ibland med kaffekorg. På kvällarna satt vi i köket och spelade kort. Här fanns inte heller vare sig vattentoalett eller rinnande vatten, utan här fick man både diska och borsta tänder utomhus.  

Bild från Hemnet. I det här köket satt vi som sagt och spelade kort! Det är sig likt från förr, det nya jag kan se är väl i så fall mikrovågsugnen, i övrigt är det sig likt! På vedspisen kokade mamma kaffe... så gott med kokkaffe och bondkakor! 


En ros. Troligen fanns den redan här på mammas tid. Har för mig att det fanns malva här vid fönstret men det såg jag inte till några. 

Hej då stugan! 


Ja, det blev visst ett nostalgiskt inlägg. Avslutar med en ros från min trädgård, vad kan passa bättre än rosen Nostalgie. 

lördag 19 juli 2014

Min arbetsvecka i bilder

Första arbetsveckan avklarad, och nej, jag skall inte tråka ut er med bilder från min arbetsplats. Men eftersom jag jobbar deltid så hinner man ju med en del annat också, och med väldigt lite att göra på jobbet så kan man ju dessutom smita hem tidigare! Och så gäller det att ta vara på de lediga stunderna, och denna vecka har vi bland annat hunnit med: 
En loppisrunda! 



Där vi bland annat besökte Kuriåsa som ligger i Hemse, som är en kvalitetsloppis, eller antikaffär/vintage. Här står allt fint uppställt och priserna är också högre. 

Fika vid Tofta Strandbageri. Den forna Ica-affären Olofssons, är numera bageri och café. Min barndomsaffär, åtminstone på somrarna. Hit cyklade jag ofta som barn, med mamma och handlade, jag kan ännu minnas atmosfären som rådde, typ lanthandel med en kassadisk av gammaldags typ, en rondell som manuellt drog varorna runt. Och så en gammal hederlig kassaapparat förstås! Och alltid samma "tant" i kassan...
 
Nu är det som sagt var mysigt café och bageri med jättegoda frallor och bakverk. Man kan sitta inne eller...
...ute. 



  
Blå Lagunen, ett populärt ställe, med ljuvligt varmt vatten! Rätt ok arbetsvecka om jag får säga det själv... ;)