söndag 30 november 2014

Min advent


Så var första ljuset tänt, och första adventshelgen till ända. Dagen har varit kall, det var i alla fall frost i morse och en bit in på dagen, vilket tyvärr betyder att julen slaskar, om man nu skall tro det gamla talesättet "Anders braskar och julen slaskar...". Men, men vi får väl se hur det blir med den saken. Det var i alla fall väldigt kallt på julskyltningen, och barnen var frusna efter att ha deltagit i sina respektive begivenheter, så en skrek efter ett varmt bad när hon kom hem, och sen blev det varm choklad med vispgrädde. 
Har fått en del gjort denna helg, från min "digra" lista. Har ändå fått "stränga" order från maken att tagga ner... Det har varit "mycket" ett tag och när jag började klaga på sömnsvårigheter så tyckte han att jag skulle börja prioritera hårt. Själv sitter han några hundra mil bort och kan ju inte göra så mycket åt det, förutom att skicka glada tillrop på mejlen förstås...;) 
Men det är lättare sagt än gjort att prioritera... Visst, det blir både advent och jul om man inte ordnar en massa. Men jag bestämde mig i alla fall för att städa och pynta till det, för jag mår bättre om det är lite fint och ordning omkring mig. 
Så. Nu skall jag bara hänga upp paketkalendern. Det går ju inte att göra tidigare, med nyfikna ögon som kikar...;) 
ps. fina kransen av taggtråd har jag fått av syrran, fin va! Hon har gjort den själv! 

fredag 28 november 2014

Inför advent...

...har jag "dammat" av den här rumsgranen jag köpte i fjol julas. Ja, dammat av den har jag väl inte gjort direkt, men jag har plockat fram den "ur gömmorna". Den har fått stå högt uppe på en hylla i dotterns rum, och fått lite vatten någon gång i månaden kanske, när jag har råkat få se den och förbarmat mig över den. Så det är ett under att den överlevt, med den behandlingen.  Men det har den gjort och nu är jag så glad åt den igen! 

(så här såg den ut i fjol)

Ännu en bild från i fjol. Rumsgranens "lillebror" har också överlevt ungefär samma behandling. Lillebror? Jo, den jag köpte i fjol hade två stammar och det tyckte jag var onödigt, granar har ju bara en stam, så jag delade på den försiktigt och fick alltså två stycken, en stor och en liten, fiffigt va! Den här helgen blir det att fylla på med nya växter från Växthuset Linds, till exempel hyacinter är ju bara ett måste till advent!  
Det är svårt att fota när mörkret har fallit, men bara så ni får se att jag fått upp ljusslingan i trädet, samt julgardiner, så ni inte tror jag ligger på latsidan ;)  Så sakteliga blir det mer och mer adventsfint här hemma. Det tar sin tid, det är mycket som skall ordnas. Blommor från affären, tallkvistar från skogen och mossa från trädgården, jajjamän då är det bra att ha mossa! I helgen skall det även bakas till julskyltningen och fixas med paketkalendern... puh, det är mycke nu ;) 

onsdag 26 november 2014

Frukost


Idag blir det långfrukost, som alltid på onsdagar! Härligt att sitta med tidningen i lugn och ro, när de andra har gått "till sitt". Jag är ju en "periodare" när det gäller det mesta, är just nu inne i en period när min frukost ser ut så här; turkisk yoghurt med hallon, mandlar och över det ringlad honung...  och så ett hembakat fröknäcke och  kaffe med mjölk till det, då är jag nöjd! Vad äter ni till frukost?

söndag 23 november 2014

Godaste lussebullen

Jajjamän, här har har jag "tjuvstartat" med lussebullsbak! 
I Icas Buffétidning förra året så fanns recept på - enligt deras provkök -  den godaste lussebullen. Hemligheten är att man inte smälter smöret utan det skall vara rumsvarmt (och mycket, 175 gram till en halvliter mjölk), mjölken - som skall vara 3%-ig - skall inte värmas, och degen skall knådas länge, ca 15 minuter i maskin eller för hand. Det behövs ingen kvarg som man annars ofta har i saffransbullar. Sen måste den jäsa länge också, 1 timme innan man bakar ut, eftersom degvätskan inte är 37 grader. Annars är det väl som ett vanligt bullrecept... Så här lyder receptet: 

2 paket saffran
2 msk sprit (som saffranet får ligga i en stund)
1 pkt jäst
175 g rumsvarmt smör i tärningar
5 dl rumsvarm mjölk 3 %
2 dl socker
½ tsk salt
1 dl russin
ca 800 g mjöl

Sen skall det egentligen vara ägg till pensling, men jag penslar alltid bullar med smält smör efter gräddning, tycker det blir godare! Hur gör ni? 

fredag 21 november 2014

Det bästa med november

Förr om åren har jag tyckt att november var en icke-månad. Hur orättvist som  helst inser jag mer och mer. Undrar om ens egen ålder har med det att göra? Ju äldre man blir desto snabbare rusar tiden tycker jag, åtminstone känns det så för mig. Och på nåt vis känns ju plötsligt november mer nödvändig, liksom som en andningspaus mellan trädgårdssäsongen och julmånaden. En månad när man kan tillåta sig att göra ingenting! 
Men hör själv: mars och april, då börjas det ju ute med att reda upp efter vintern, plocka fram! Maj fixas det och donas i trädgården, samtidigt som - i alla fall om man har skolbarn- det är fullt upp med utvecklingssamtal, samkväm och avslutningar... juni är det skolavslutning och trädgård som gäller, ja trädgårdsarbete fortsätter ju hela säsongen och på sommaren är ju mycket som skall hända, det är grillkvällar och stranddagar och man vill ju hinna med allt! Augusti kommer och då kör vardagen igång med föräldramöten och träningar och det fortsätter ju in i september. I oktober börjar man ta det lite lugnare men är det en fin månad blir det en del höstpyssel i trädgården. 

Så puh, när november kommer är det så skönt att ta det lite lugnare. Grotta in sig i vardagen, där inte så många måsten poppar upp (om man inte hittar på några egna måsten och nya projekt förstås...) Stanna upp, vara i nuet...

Så ja, det bästa med november är nog att den är sig själv! Den behövs!

onsdag 19 november 2014

Lillördag





Mitt-i-veckan-ledig! Det är bästa dagen det! Just hemkommen från en morgonpromenad med vovven, nu skall jag sätta mig och äta frukost i lugn och ro med tidningen. Sen blir det lite "hemmajobb" ett par timmar, men sen funderade jag på om jag skulle ta och sätta upp ljusslingor i trädet - jajjamensan, det såg jag på ett par håll att det redan var andra som gjort! Det skulle ju vara skönt att få det gjort innan det smäller till och blir kallt, så man inte förfryser fingrarna. Inte för att jag hört nån väderleksrapport, jag är lite dålig på sånt se...

Eller så flyttar jag helt sonika på katten och sätter mig i nya fåtöljen Storsele från Ikea, och läser en bok. Var på biblioteket häromdan och bunkrade upp ett gäng, så det finns att läsa ett tag framöver. 

Nu frukost! Hoppas ni får en fin onsdag! 

söndag 16 november 2014

Ljus i höstmörkret

Det behöver vi nu - ljus i höstmörkret! Det är inte utan att man börjar längta så smått efter advent, med alla ljus och dofter! Nu är det bara två veckor kvar! I väntan på det tänder vi andra ljus, och bakar kanske en äppelkaka? Den här bakade jag häromdan, riktigt god och saftig blev den. Om ni blir sugna så gör man så här: 
Riv 100 g mandelmassa och blanda ner 3 ägg (ett i taget). Rör sen ner 1,5 dl socker3 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Tillsätt 1 dl mjölk blandat med 50 g smält smör. Skala och klyfta 4 stycken äpplen, som man lägger hälften av,  i en smord och bröad form med löstagbar kant. Häll över halva smeten, och lägg resten av äpplena i ett fint mönster, och sen resterande smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter, i 175 grader. 

Den är god som den är, men visst kan man ha en liten klick grädde eller vaniljsås till om man vill, det gör ju inte ont...

fredag 14 november 2014

Trädgårdslycka

Jag har skrivit om det förut  - hur lycklig man blir av att ha en trädgård! Men det är ju sant och tål att upprepas. Och om ni ännu tvivlar och tror att det bara är jag som är lite tokig, så kika in hos Helena som håller i Blommig fredag, där temat är Trädgårdslycka. Jag lovar att ni hittar många som är lika nördiga som jag ;)













Jag tror inte jag säger så mycket mer om det. Bilderna visar ett axplock på vad jag får uppleva här hemma i min egen trädgård, från tidig vår till framåt höstkanten. Det är som en alldeles egen liten värld, som ger mig så mycket. Här följer jag årstidens växlingar. Här får jag utlopp för min kreativitet. Här får jag frisk luft och muskler. Här får jag hjärngympa (jo då, det är mycket funderande och klurande). Här blir jag glad, ja - jag tror banne mig på att den gör mig lyckligare än jag hade varit i en lägenhet, ja - det är jag övertygad om! Visst ja, jag skulle ju inte säga så mycket om det, men det är svårt att låta bli...;) 

ps. Visserligen har jag ännu ont i ryggen efter förra helgens höstfixande i trädgården. Men inget förhållande är väl helt och hållet en dans på rosor ;) Jag har helt och hållet mig själv att skylla - ingen skugga över trädgården. Även om skuggväxter också är fina ;)  Nu fick jag till det va, ja ni ser vad roligt man kan ha med sin trädgård!

torsdag 13 november 2014

Ny höstgarderob*

eller Hur många bilder kan man ta på en garderob egentligen? 
Tja, ganska många tydligen. Men inte tillräckligt många så att en ordentlig förebild kan visas. Det är nämligen inte så lätt att hinna med det när maken ränner åstad och börjar riva den befintliga garderoben innan man hinner blinka, och ännu mindre hämta en kamera...

Det här får bli någon slags före-bild. 
Nåväl. Jag bad maken för ett tag sen, att han skulle kolla upp gångjärnen i våra befintliga garderober i sovrummet, för dörrarna hade inte kunnat gå att stänga det senaste året/åren... och nu var jag liiite trött på det, att alltid ha halvöppna dörrar. Han köpte nya gångjärn, och fixade och donade och en och annan svordom undslapp honom... Tills jag en dag kom upp i sovrummet och såg detta! En halvt bortriven garderob! Som han själv har byggt för x antal år sen, när vi flyttade hit (man kan se att garderoben är byggd innan vi tapetserade om och målade taket, och även innan plastmattan togs bort). Det var en helt ok garderob med rätt så fina egentillverkade dörrar i pärlspont. Men som sagt, de gick inte att stänga... Så han rev alltihop, ja så drastisk är han...

Här ser man att den tidigare var lite svängd, och grundare. 

Nu skulle här bli en större garderob, både längre och bredare, och en rak sådan, med skjutdörrar, om mannen själv fick välja. Han fick hållas, och jag fick leva med mina kläder i sopsäckar ett par veckor... För det här tog lite tid - ingenting är nämligen rakt och standard här i vårt hus, och maken är väldigt noggrann.  
...måla, måla (mitt jobb) och nytt golv. Fina hyllor hemsnickrade av maken. Som sagt, inga standardmått här inte...(det syns bland annat uppe vid taket hur det lutar). 

Äntligen - kläder och linne på plats! 

...och dörrar och golvlist - klart! 

Tja, kanske inte jätterolig garderob. Den var väl charmigare förut, med pärlspontdörrar (men jag fick i alla fall pärlspont på gaveln) men de går att stänga ;) 

*sorry för lite småtrist inlägg på bara en garderob, och inga nya kläder om ni nu trodde det! 

onsdag 12 november 2014

Jobba hemma

Jag har åtagit mig ett specialuppdrag under november, och för att hinna med tog jag ledigt från mitt vanliga jobb några dagar den här veckan, och jobbar hemma med det. Det var längesen jag jobbade hemma så här, det är inget som funkar i mitt vanliga arbete. Det känns lite lyxigt faktiskt. Och karaktärsprövande... Det är ju så himla lätt att "bara" lägga i en tvätt, "bara" göra ditten eller datten, innan man sätter igång att ta tag i det egentliga arbetet. Sen har jag väldigt svårt att sitta ner och koncentrera mig på något om det är stökigt omkring mig. Så jag måste liksom få fara omkring och plocka upp och snygga till, innan jag kan sätta igång. Just när jag tagit det här fotot, så fick jag för mig att jag skulle puffa upp kuddarna i soffan och torka av soffbordet, så det fick det bli. 
Som ni ser satt katterna kvar så snällt, det är ingen större fart på de här herrarna... de undrar nog mest vad matte håller på med... 

Och nu skulle jag "bara" göra ett litet inlägg på bloggen...;) Men, men, nu så är det gjort, så nu är det dags att kavla upp ärmarna - tjingeling! 

söndag 9 november 2014

Höstjobb i trädgården

Flera veckor i rad med regn och rusk och annat på schemat har gjort att jag knappt ägnat trädgården en tanke. Hade nästan bestämt att det var färdigträdgårderat för säsongen. Vet inte vem jag försökte lura, mig själv kanske? För visst fanns det några "måsten" kvar. Allt var ju inte undanplockat och det stod faktiskt två stycken pioner som väntade på att få bli nergrävda. Men den här helgen har det varit trädgårdsväder så då var det bara att passa på. Så - nu är pionerna i jorden, det mesta är undanplockat och när jag ändå var igång så klipptes det ner en massa perenner och löv räfsades och klipptes med gräsklipparen. Puh, jag tog visst i så jag fick känning av ryggen igen...så nu ikväll går jag omkring jätteförsiktigt, vill INTE har ryggskott igen...



En och annan blomma står där och blommar, för vem kan man undra, när trädgårdsägarinnan knappt varit runt här ute på tre veckor. 


Nu är helgen slut för denna gång, och trädgårdssäsongen med? Än finns det träd och buskar med löv på, så jag lär säkert gå nåt varv till med gräsklipparen nån gång till. Men annars får det vara bra nu. Lite perenner här och där vill jag ha kvar.  

fredag 7 november 2014

Längtan efter ljus

Saknar ni ljuset? Jag kan inte bestämma mig för om jag gör det eller inte... Visst, jag föredrar den ljusare delen av året, och jag skulle inte klara av att bo i den norra delen av landet, där det är mörkt större delen av dagen så här års... Nej det räcker så gott med det mörkret vi har här i södra delen av landet!

Men på ett sätt tycker jag det är lite mysigt ändå, med mörkret. En promenad i höstmörkret och sen in i värmen, kanske krypa ner i ett varmt bad med tända ljus runt omkring, eller bara kura ner sig i soffan med en pläd, och så tända ljus på soffbordet förstås. Levande ljus, det gör mycket för stämningen! Men på några ställen i huset, både ute och inne, har jag börjat med dessa batteridrivna ljus med timer, såna där ni vet som är väldigt naturtrogna med fladdrande sken. Det är riktigt mysigt att mötas av ett tänt ljus i lyktan på trappan när man kommer hem. Men det är ju så svårt att få till en bra bild när det är mörkt, så ni får hålla tillgodo med en vit orkidé ;) 


...och nu tar jag helg... Kram på er i höstmörkret! Och kom ihåg - Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus!

onsdag 5 november 2014

...och november äro grå


Ja, idag har nog november gjort skäl för sitt rykte om att vara grå. Det blev liksom aldrig dag idag, om ni fattar... Grå, grå, grå, och så regn på det. Men jag har kommit dithän, att jag tycker det är rätt skönt att inte behöva göra nåt (utomhus) om jag inte vill. Det är en rätt skön känsla, nu vill jag kura inomhus istället. Det finns massor att klippa ner och löv som kan tas omhand, om man vill alltså, och det är det som är skönt, inga måsten! Om någon tycker att det ser ljust och trevligt ut på bilderna beror det på att det är tagna häromdan, när solen behagade titta fram. 

Och idag har jag varit ledig, första vardagen på flera veckor. För er som arbetar heltid är det väl inget speciellt, men jag är ju inte van med det. Punktinsatser funkar, och hela november skall jag jobba extra. Men sen är det stopp! I december skall jag njuta jul har jag tänkt. Börjar faktiskt så smått längta lite.... och jag har köpt första julklapparna till adventskalendern, närmare bestämt 4 stycken, så nu är det bara 20  kvar.... ;)