tisdag 31 mars 2015

Påsktårta



Tänkte tipsa om en god tårta, som med godisägg som garnering blir en påsktårta! Utan godisägg ovanpå blir det en vanlig, men god chokladtårta! Lätt att göra är den i vilket fall, inte ens ugn behövs. 

250 g mandelmassa
125 g smör
3 dl grädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad

Mandelmassan kavlar man ut och lägger i en form med löstagbara kanter. Smält smöret och häll sedan i grädden, och låter det koka upp tillsammans. Sen lägger man i all choklad som man brutit i bitar. När chokladen har smält så  häller man detta på mandelmassan, och ställer svalt i kylskåpet i minst 4 timmar. Garnera med nåt fint, som tex riven vit choklad och godisägg. 

måndag 30 mars 2015

Blå måndag


 
Nu inleds påskveckan, eller stilla veckan som det också heter (och om vi skall va petnoga så inleddes den igår, med Palmsöndagen). Nåväl, stilla veckan låter inte så dumt, och för min del innebär den kortare arbetsvecka och det tackar man ju inte nej till...;)  Blå måndag heter dagen idag, och jag letade lite efter nåt blått här hemma, men jag har nu nästan inget blått! Men så kom jag på att jag har ju dessa herrar, som faktiskt är blåmaskade! Och så är de ju både lugna och stilla också, dessa äldre gentlemen, som väldigt ofta bara sitter så här, tillsammans, och bara är. Man borde göra lite mer som dem, bara vara!

söndag 29 mars 2015

Söndagsfika och gamla kycklingar


Tur det skulle bakas till dotterns handbollsmatch nu i helgen, då blev det över tre muffinsar till oss här hemma att mumsa i oss...;) 

Förra veckans videkvistar har jag flyttat över till veckans tulpanbukett, det är återanvändning när det är som bäst...;) 


... några små kycklingar har tittat fram ur påsklådan. Tupp och höna, och tre små kycklingar. De är från min barndom och det står en bokstav under varje kyckling, det kan ha varit jag som har skrivit dem, en kyckling för varje syster! 

fredag 27 mars 2015

Överraskningarnas tid... börjar snart



Här har jag ännu ett påskris, här i köket blev det ett ris med pärlhönsfjädrar, tycker de är så näpna!


...och så några betongägg, homemade av min pyssliga syster, för nåt år sen. Snart dags att planera (i samråd med påskharen förstås) vad årets påskägg skall innehålla för överraskningar... 
Men först lite helg. Varit en jobbig vecka på jobbet, så det skall bli skönt med ledighet! 

onsdag 25 mars 2015

Julen varar än till påska



Nu har jag smygstartat lite med några påskris här hemma. Känner jag barnen rätt så vill de nog att jag tar fram lite mer påskpynt i form av kycklingar etc, men det får vänta tills nästa vecka. Rätt som jag stod där och satte i fjädrar på riset så slog det mig att jag ännu har kvar julbelysningen i trädet vid entrén, och jo, det har varit tänt varje kväll sen i december... Men så kan man inte ha det när man börjar påskpynta, så det var bara att ta fram stegen och så ner med slingan.  

Inte nog med det, idag har jag även bytt till sommardäck (eller inte jag om man skall vara petnoga - bilverkstaden fick göra det), så nu är det alltså varken jul eller vinter längre. Och säkraste vårtecknet körde här utanför på gatan idag, nämligen bilen som sopar upp vinterns sand! Så nu anser även kommunen att det är vår, så då är det säkert så! 

lördag 21 mars 2015

Som en vitamininjektion...


Igår var det vårdagjämning, och i morse vaknade man till vinter igen... Hela världen var vit, nu har det visserligen smält bort men såå isande kallt!! Vilken tur då att jag har dessa härliga tulpaner att njuta av -  en riktig vitamininjektion! 


Två fina kökshanddukar har hittat hem hit, även de i färger man blir glad av. De är från Indiska. 
...men oj, här var visst en till... denna från Lagerhaus. Jag har precis varit i Stockholm och shoppat, med mina två systrar, och som vanligt följer det alltid hem minst ett par handdukar och nån soffkudde, tänk att det kan man jag aldrig få för många av...(?) 

Som vanligt var det mysiga dagar tillsammans med systrarna. Det är nåt visst med systrar! Ja, nu har jag ingen bror så jag kan inte jämföra, men med mina systrar kan jag vara mig själv. Vi skrattar och flamsar, och pratar om det mesta, men kan ändå vara tysta ihop, vilket jag tror att man kan vara med den man är trygg med. Jag läste någonstans att "syskon är en länk till det som varit, och troligtvis dem som kommer att stötta dig bäst när du som mest kommer att behöva det". Ja, så är det nog! Det är en rikedom med syskon, och jag är så glad att jag har dem! 

fredag 20 mars 2015

Drömma går ju!


Att drömma - och planera, det är en rätt stor del av trädgårdslivet. Det är liksom svårt att låta bli, när man går där ute i sin trädgård. Det finns ju så mycket roligt man skulle kunna göra! Det är förstås både ekonomin och fantasin som styr vad det blir till slut. 

Ibland drömmer jag - som jag tror många trädgårdsägare gör - om ett växthus. Eller egentligen inte om ett traditionellt växthus, nej, jag drömmer om en lite större variant, ett orangeri! Ett gammaldags hemmabygge, med vita träväggar och stora glaspartier med spröjs, stengolv, fina gamla möbler och härliga färger... som mest skall vara till avkoppling och kanske inte så mycket odling. 

Riktigt varma dagar mitt i sommaren drömmer jag om en pool i trädgården, men den skall va  liten och nätt, som smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt. 

Hm, jag tror inte varken det ena eller andra är speciellt realistiskt, men drömma kan man ju! Och drömma är gratis! Om jag vann ett "gäng" miljoner så där, skulle jag: 1. klä om huset i trä. 2. Anlita en trädgårdsdesigner som kunde föreslå hur en pool och ett orangeri skulle kunna få plats här på ett snyggt sätt ;) 
Men tills vidare har jag lite billigare och mer realistiska planer och drömmar. Får se om vi får till den här sidan av huset i år. Den är inte vacker med dessa trista stenar... Och syrenen (till vänster där på gräset) togs ju av en av vinterstormarna, så här skulle det behövas göras något nytt och roligt. Men av nån konstig anledning hamnar alltid den här sidan sist på priolistan, och då är det ändå vår huvudentré...



Men det allra enklaste - och billigaste för all del, är att drömma om det som redan finns där i trädgården, som väntar på att få komma upp, eller börja grönska... Och det är inte dåligt det heller! Härliga fluffiga pioner, ljuvliga rosor, prunkande rabatter... ljuva drömmar... mm det är inte dumt att va trädgårdsägare!

tisdag 17 mars 2015

Favorit i repris!

Känner mig som en lite dålig bloggare just nu. Har inte så mycket nytt att visa, vare sig inne eller ute. I helgen som gick var det visserligen fint väder, men jag kände mig inte pigg så det blev mycket soffläge och inget trädgårdsarbete alls... Kanske har drabbats av ladingsdinglu...? *
Har ju i och för sig redan visat några penséer, men i brist på annat som blommar hos mig, får ni se även den planteringen som hamnade på trappan på framsidan. Även här blev det alltså penséer och påskliljor. 

...och en liten pensé hamnade här i jorden, som sagt, i brist på annat som blommar... för annars är det rätt grått och brunt just nu...

Förutom julrosen då, som ännu håller ut! Men julen varar ju ändå till påska vet ni väl! 

*vårtrötthet på gotländska

fredag 13 mars 2015

Ja, det är våren, som har kommit igen!


 
Vårtecken, det kan man väl inte tjata nog om va? Här kommer ett till - blåsippor, det är väl ett kärt vårtecken om något!


Och vårsolen, det är nåt extra med den! Den första, som liksom tinar upp våra frusna vintersjälar. På fredagar slutar jag tidigt, så det blev en härlig eftermiddagstur både i skog och vid hav, längs med strandpromenaden. Och nog kände jag våren i mig alltid, och vårsolen värmde mig till kropp och själ! Kanske, kanske kan man sitta en liten stund mot husväggen i helgen, och lyfta näsan mot solen, det hade inte varit dumt! 

onsdag 11 mars 2015

...och så var det planterat!

Inte för att vi har fått någon vårvärme ännu, men solen skiner så nu var det dags att plantera några krukor. Det blev alltså ett par dagar senare än i fjol. Men visst är det tidigt ändå, vissa år har jag fått vänta till april. 
Underbara penséer - ja, visst är de små under, de där första man planterar, så nätta och vackra som små konstverk, och så välkomna de är!

Sen så blev det några minipåskliljor och pärlhyacinter också. 
Nu bestämmer vi att det är vår va? 

måndag 9 mars 2015

En liten start i alla fall...

Ibland roar jag mig med att kika tillbaka på mina gamla inlägg, om jag behöver veta när nåt speciellt hänt eller hur det såg ut i rabatterna, tex. Nyss kollade jag lite hur det var i mars i fjol, och inlägget jag skrev den 8 mars, kunde berätta att jag hade klippt ner alla fjolårsperenner, tagit ner ljusslingan från körsbärsträdet samt öppnat upp kattgården för katterna. 

Hm, hur ser det ut i år då? Nja, slingan är kvar i trädet, och kattgården är ännu stängd. Men perennerna började jag faktiskt att klippa ner i går! Det var nämligen första sköna dagen den här säsongen. Visserligen har snön lyst med sin frånvaro denna vinter men det har varit kallt och blåsigt och det har inte lockat att ens gå ut och kika runt i trädgården.  Ja blåste gjorde det väl en del i går med, men det gick ändå att vara ute. Så - jag är alltså på gång, även om det är mycket kvar att göra...

Sen fick jag se att jag i fjol redan hade köpt penséer den 9 mars! Oj, oj, jag ligger efter i år! Hoppas nu det varmare vädret håller i sig, då blir det plantskolan nu i det närmaste!  Och så har jag beställt byte av vinterdäck till sommardäck, nu på onsdag. Men jag vet inte, det kanske är lite för optimistiskt...? 

Som ni märker har bilden ingenting med texten att göra... Kameran fick visst inte följa med ut i dag. Men inne njuter jag ännu av ranunklerna jag fick av syrran förra helgen! 

fredag 6 mars 2015

Rosa fredag



 



Rosa - min favoritfärg, ja så är det nog - i alla fall när det kommer till blommor. Jag blir glad av rosa blommor, det är en harmonisk färg, en lugnande färg. Jag pratar om den ljusa, lite babyrosa färgen. Mårbackarosa. Eller Pionfluffsrosa. Eller Sängkammarosa som en sportkommentator benämnde den för många år sen. Vilket fall - ljuvlig i mina ögon! Kanske inte så spännande, men för mig är den helt rätt! Och idag kan man få se många rosa toner, för det är Rosa fredag, oj, förlåt, Blommig fredag heter det visst...

Nu tar vi helg tycker jag. Och kanske blir det lite trädgårdsjobb i helgen, vem vet? Några väderprognoser har jag inte sett, men jag har hört det pratats på jobbet, om att det skall bli fint! Och blir det inte det så köpte jag tidningen Trädgård & Blommor med mig hem, med en massa fina bilder och inspiration i. För nu börjar man jag drömma lite så smått om utelivet -  i trädgården alltså!

söndag 1 mars 2015

Vår!?


Tänk, att vi är inne i första vårmånaden! Jag blev lite lurad i morse, när solljuset strömmade in genom glipan vid rullgardinen. Åh, vilken härlig dag det kommer bli tänkte jag, och så låg jag där och fantiserade om någon mysig utflykt med familjen. Men först morgonpromenad med hunden, och då blev jag varse om den isande kalla vinden... Så någon utflykt blir det inte, nej, det får bli soffläge i eftermiddag och femmilen istället, inte så dumt det heller. Men en liten runda i trädgården blev det, så jag fick fota några snödroppar, trots blåsten. 

...och så provade jag mina nya gummistövlar/skor som jag hittade på Rusta häromdan. Tyckte de var lite söta och våriga! Snart så, så kommer de till användning, när det skall börja donas i trädgården!