lördag 30 januari 2016

En mus som heter Ove

För det är just vad vi har det! Ingen riktig, levande förstås, där går gränsen... ;) Men en liten, vit kattleksak som blivit mer av en hundleksak, eftersom katterna aldrig bryr sig.. men den - och hans bruna och grå "bröder" som heter Holger och Sune hittas ständigt i Stinas korg. 

Nu var det egentligen bio jag ville komma till. På tal om katter och bio, så vet ni som sett filmen En man som heter Ove, att det är en katt med i den. Jag läste i Royal Canins kattidning om den här katten, det är en Ragdollkatt (som är rätt lika birmor faktiskt) och egentligen är det två katter som har rollen. Det är två bröder, varav den ena är väldigt lättlärd och lydig och kunde väl då ta regi, men den gillar inte att vara i famnen eller knäet, så där fick alltså brorsan hoppa in! Lite kuriosa bara!
Filmen Tjuvheder då, som jag såg häromdan, det var det några som undrade hur den var. Ja, hur skall jag säga.... Det är ingen feelgood-film, tvärtom så är det en bit tuff, hård och kall verklighet som skildras, som många människor lever i. Och den verkligheten skildrades på ett mycket autentiskt och mänskligt sätt måste jag säga, men så är många av skådespelarna amatörer, åtminstone som skådespelare. Poliserna spelas av poliser, socialarbetarna spelas av socialarbetare, och de hemlösa och kriminella spelas av personer med egna liknande erfarenheter. Den kvinnliga huvudrollen spelas däremot av en skådespelare, ja hon fick ju en guldbagge också, vilket jag förstod varför när jag sett filmen; mycket bra prestation av henne! Sevärd absolut!

Man blir påmind om hur bra man har det, och vilken tur det är att man har det som man har det! Tur att man fötts in en socialt fungerande familj, och att inget har hänt på vägen som gjort att man hamnat "fel"... Det är en katt med i den filmen också förresten, och en av de hemlösa odlar växter i en pallkrage utanför sin husvagn. Och tja, det är väl såna saker som gör att filmen känns så äkta och mänsklig, det är helt vanliga människor som du och jag, som råkat hamnat snett...  Stark film! 

Oj, det blev visst ett långt inlägg, det var inte meningen, men det är svårt att fatta sig kort ibland... 

Ha en fortsatt skön lördag ni som kikar in här! 

fredag 29 januari 2016

Färg och form

När det kommer till färg och form i trädgården, så är jag ganska petig. Jag gillar till exempel inte att det är för många färger inblandade, och färgerna måste passa ihop. Jag kan flytta och dona med växter om det inte blir som jag har tänkt mig från början, vare sig det rör sig om färger eller formen på växten. Och ibland har man inte tänkt alls från början (inte helt ovanligt, att man bara fastnar för en vacker växt som man bara vill ha!) så då blir det till att göra om och göra rätt...

Ta till exempel den här busken med rödorange bär, bakom floxen. Det tog ett tag och några byten innan jag fattade att det inte går med något annat än vitt till den, framåt augusti, när bären får sin färg. 


Samma rabatt tidigare på säsongen. Då går det bra med lila färger, det står sig fint mot syrenen i bakgrunden och de vita blommorna på busken som sedermera får orangeröda bär (någon som vet vad den busken heter förresten?)

Fortfarande samma rabatt, någon månad senare - mellan allium och flox - nu med ljusrosa pioner. Mmm, ljusrosa, det är min färg det!
Ljusrosa rosor mot rosaröda pipört, är en kombination jag gillar! 


Och när det kommer till former på rabatterna, så gillar jag mjuka böljande sådana.

Gärna lite osymmetriskt runda, som den här päronrabatten till exempel, som har sitt namn efter formen. 
Fast helt runda funkar också, här  en rabatt som fått namnet Stora rondellen.

Sen försöker jag blanda när det gäller former på själva växterna också, storbladiga med småbladiga, höga och låga, mjuka med lite vassare. Ja, det är ju lite som att måla, det här med trädgård, och en balans mellan färgerna och formerna tror jag blir bäst. Och blir det inte bra från början, så får man göra om, och göra om, och göra om.... det är ju liksom det som är tjusningen med trädgård! 
Och temat i dagens Blommiga fredag är som ni redan förstått Färg och Form.

Nu önskar jag er en
Trevlig helg! 

onsdag 27 januari 2016

Dags att komma nu



Två eftersläntrande amaryllisar har kommit, så här i slutet på januari. Ja, nu gör det ju inte så mycket, de är ju inte julröda så det funkar bra! Men nu är det verkligen det sista från julen... om man inte räknar belysningen ute i trädet förstås, det sitter ju ännu där och gör nog så ett tag till.

Onsdag och ledig dag! Efter några "måsten" nu på förmiddagen, skall jag nog ta och gå på bio tror jag. Skulle ju njuta mer i år hade jag bestämt mig för, och bio är en härlig avkoppling. Tjuvheder går nu mitt på dagen, så det passar bra. Någon som sett den? 

måndag 25 januari 2016

Sockerkringlor

Det var dags att baka bullar igen, eftersom lussekatterna var slut sedan ett tag tillbaka. Jag var lite sugen på att göra något nytt, och ibland tycker jag det är roligt att experimentera lite med bakningen - tror helt enkelt att jag tittar på lite för många bakprogram.... Det blev i alla fall en variant av bulle - sockerkringlor, inspirerades av Birgitta Rasmussons (från Hela Sverige bakar) recept, men något omarbetad. Riktigt goda om jag får säga det själv, och degen var även utmärkt till att göra semlor av... ;) 

Sockerkringlor
50 g jäst
5 dl mjölk
250g smör
2 äggulor
1 ägg
1 dl socker
1,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemumma
 ca 15 dl mjöl

Smula ner jästen i en skål, strö över lite socker och rör runt, så löses jästen upp. Häll i rumsvarm mjölk, smöret skuret i bitar, äggen, sockret, hjorthornssaltet, kardemumman (kan uteslutas) samt nästan allt mjöl (mjölmängden är verkligen cirka, jag mäter egentligen aldrig mjöl utan blandar i tills degen känns bra, dvs lite lagom kladdig. Hellre lite för kladdig än tvärtom!). Blanda till en slät och smidig deg. Låt sen jäsa i ca 40 minuter.




Forma degen till kringlor så här och lägg dem upp och ner på plåten så skarven inte syns. Det blir ca 35 stycken. Låt jäsa igen, i ca 40 minuter. 





Grädda i 250 grader i ca 8 minuter. Pensla dem sen med smält smör och doppa dem i socker. Duka en bricka med nybakade kringlor till fikat! 

söndag 24 januari 2016

Söndag - slappardag

Söndag - skön slappardag som jag tänker tillbringa hemma, kanske i soffan med en katt, en god bok och en trave tidningar... Bägge barnen hemma, ingen gubbe -  inga projekt... ;) Bara en lugn och skön söndag. Jag skall göra ingenting - min favoritsysselsättning på söndagar! I brist på annat att visa så tog jag några bilder på vardagsrummet, och så kom det en katt med också, av någon liten anledning...




Lilla fotomodellen i några olika poser. 


Hoppas ni också har en skön söndag! Här har vi ännu en massa snö, men det är tyvärr plusgrader på gång, så nu skall det visst smälta bort... Trist men det är bara att gilla läget. 

lördag 23 januari 2016

Sommardrömmar del 2

Jag spinner vidare på sommardrömmarna....
 Vinter eller sommar - vad föredrar du? 













Jag tror att de allra flesta föredrar den gröna årstiden, men jag tror ändå att vi behöver alla fyra årstider. Tror inte man skulle uppskatta och se tjusningen med grönskan och värmen annars. Ja, själv skulle jag inte vilja bo i ett land med ständigt sommarklimat. Vad skulle man då längta till...?  

fredag 22 januari 2016

Sommardrömmar

Var sak har sin tid. Nu är det "istid". Men om några månader är vi där igen, i den ljuva sommartiden. Idag drömmer jag mig tillbaka till sommaren som var. 







Jordgubbar, sädesfält, vyer från Gotland...

...samt förstås härlig trädgårdstid!
Och inga sommardrömmar utan pioner: 



Tänk att de vilar där under snötäcket, och kommer tillbaka igen om några månader!
Vill ni kika på fler sommardrömmar så kika in här! 

Ännu en vecka har gått, oj vad tiden går fort. Som det är måndag så är det fredag igen! Så skönt med helg!
Må gott och trevlig helg!