söndag 31 juli 2016

Sommarfest för en 80-åring!

Min kära pappa fyller 80 år i höst, och vi tre syskon ville ge honom en sommarfest med släkt och vänner. Sommarfest är svårt i oktober, varför det fick bli nu istället... ;) Vädret var toppen men det var ändå skönt med ett partytält.

 Blommor från min trädgård.

 Syrrans katt ligger vid drinkbordet under förberedelserna.


Han kanske vill ha sig en jamare...
På menyn och programmet stod välkomstbubbel och en tipspromenad med frågor om födelsedagsbarnet.

Marinerad fläskfilé och matvetesallad, fetaostsås samt färska frallor. 

Och till kaffet gräddtårta. 

Pappa var nöjd och vi tre systrar likaså. Kvällen var ljuvlig, och vid midnatt gick vi tre ner till vattnet och tog ett kvällsdopp. Det var bra mörkt då, så vi såg inte mycket, men skönt var det! 

fredag 29 juli 2016

Baka baka liten kaka...

Massor med körsbär i trädet, och med den ljuvliga mazarinkakan hos Berså,  i mitt goda minne, tänkte jag blanda ihop dessa goda tu. Jag får ju ibland för mig att hitta på lite egna ihopkok, ibland blir det bra, ibland blir det mindre bra..;) 
Googlade på både mazarinkaka och körsbärskaka, och det blev någon slags mellanvariant, kanske lite mer åt kladdkaka om jag skall vara ärlig. Vi kunde dessutom inte vänta tills den svalnade, så det blev ingen glasyr. 

2 ägg
1 dl mjölk
100 g mandelmassa
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör
några droppar bittermandelolja
ett gäng körsbär

Vispa ihop ägg och mjölk och rör sedan ner resten. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Efter 10 minuters gräddning ta ut kakan och stoppa ner körsbären och grädda sen klart. 


Det blev fika inne idag, för hör och häpna, det kom en störtskur just vid fikadags. Tyvärr blev den kortvarig så nu skiner solen igen. Det hade gärna kunnat få komma mer regn! 
I kväll blir det mer bakning. Tårtor till ett fyrtiotal personer skall det bli! 

torsdag 28 juli 2016

Gofika i Bersån

Ledig dag igår. En riktig skön slappardag blev det (som om jag inte haft nog med såna den här sommaren...!) men mannen föreslog i alla fall en biltur på eftermiddagen. -Då kan du ju loppa lite med...! Ja, jag trodde ju förstås inte mina öron när han sa det! Men i alla fall så nappade jag ju på det, och det blev en tur söderöver. Hittade tyvärr inte så många loppisar, var bara inne på en och där fanns inget som jag ville ha. 
På hemvägen åkte vi in till mysiga Berså i Tofta. 



Där blev det en gofika i deras mysiga trädgård. En fika i skuggan, med en fantastiskt god mazarinkaka...mmm! Varför bakar jag aldrig mazarinkaka, det måste det bli ändring på! 

onsdag 27 juli 2016

Att vara i nuet

Det är mycket vi skall göra, vi nutidsmänniskor... Förutom alla andra "måsten", får man inte ofta höra att vi skall vara "här och nu"? Men det är ju inte alltid så lätt. Alltför ofta, tror jag vi alla är "någon annanstans". Antingen i färd med att bearbeta det förflutna, eller planera för framtiden. Hur ofta skriver vi inte "att-göra-listor"? Jag gör det i alla fall...

Men jag inbillar mig att jag börjar bli bättre på att vara här och nu, än vad jag varit förut. Försöker i alla fall och det är väl gott nog... Trots det skriver jag som sagt listor samt funderar en hel del på det som varit. Men det är ju roligt att förändra, och härligt att minnas också, speciellt gamla fina minnen! Och det är ju inte heller fel att vare sig tänka bakåt eller planera framåt. 

Men det är nog bra att påminna sig om det man redan har, och inte hela tiden sträva efter något bättre, för då blir det nog svårt att stanna upp och njuta...


Kaffe med jordgubbar och glass på en underbar liten tallrik "Östersund" från Gustavsberg och enligt uppgifter så skall den vara tillverkad för 100 år sen! Det ni, det bästa från en tid som flytt, med jordgubbar som skall njutas nu! 

måndag 25 juli 2016

Pelargoner



Pelargoner är så himla bra sommarblommor. De gillar sol och tål att torka ut lite, och inte alltför mycket rensande av blommor, passar mig perfekt!

Hittade en sån söt, lite rosliknande sort, Apple Blossom Rosebud. Den får stå i köksfönstret tills vidare, får se om den får flytta ut i solen lite senare.


Lika varmt idag som de senaste dagarna. Puh säger jag, lite för varmt för mig, även om det är dumt att klaga. Kvällarna och morgnar är sköna, och mitt på dagen får man antingen vara på en strand, eller sitta i svalkande skugga och njuta. Eller göra som jag, sitta inne på ett svalt kontor... 

Hoppas ni får en skön vecka! 

lördag 23 juli 2016

En blir två

En hund i familjen
utökades alltså till två förra veckan.  
Här är hon, vår nya "lilla" valp, som alltså hunnit bli 5,5 månader, innan vi fick henne. Långbent och gänglig. 

En riktigt trevlig dansk. Namnet Lawa lystrar hon till, eller hon är ju förstås van att höra det på danska, vilket ju inte låter riktigt som vi säger det ;)  

...och här jagas det runt runt i trädgården! Tur det inte är några ömtåliga pioner just nu.... ;) 


Efter lite bus blir man trött...Hon är riktigt gosig, gillar att ligga i knä och att kramas. Hon och Stina går väldigt bra ihop, katten Myzan är väl inte så där värst imponerad ännu, men de blir väl kompisar så småningom de med! 

fredag 22 juli 2016

villharegn.nu


Ja, det vill jag faktiskt, trots att det går mot helg och ledighet. Här är knastertorrt, och gräset börjar gulna lite smått. Det har ändå hållit sig grönt länge med tanke på den torra sommaren, men efter den här veckans värmebölja lär det gå fort... Tyvärr säger inte "väderappen" något om minsta lilla regn de närmaste 10 dagarna heller...
Jag vattnar med kanna så gott jag kan, men det är bara de växter som visar tydligt att det är törstiga - d.v.s slokar - som får något, ja och så rosorna förstås. Jag måste prioritera, annars fick jag inte göra annat än vattna! Så trädgården är inte alls så frodig och fin i år, men vad skall man göra, när man inte får vattna med slang eller vattenspridare...
Första jobbveckan alltså avklarad! Inte tagit ut mig alltför mycket, jobbat två och en halv dag, helt ok och lagom start!
Men nu tar jag alltså helg -  skööönt! 

ps. Måste också passa på att tacka för fina kommentarer i förra inlägget. De fina bilderna beror nog mest på motivet! Ljuset vid solnedgång gör sitt till, och Ekstakusten är svårslagen! 

Fick också en del kommentarer kring det här med ljudböcker. Och jag kan hålla med, att läsa en bok på det vanliga sättet, är nog något jag också föredrar. Det är lätt hänt att tankarna far iväg och då blir man ju lite lätt förvirrad var i boken man var? Och så vill jag ibland skumma över vissa stycken, och ibland tvärtom läsa om vissa, och det är ju lite lättare om man har boken i sin hand i stället för i lurarna! Och inte kan man bläddra fram för att få reda på vissa fakta i förväg (jo, det händer att jag inte kan hålla mig...) Men ändock, ett bra komplement är det, vid promenader och dylikt, och det ena utesluter ju inte det andra! 

onsdag 20 juli 2016

Smygstart



Onsdag betyder ledig dag för mig. Började ju jobba igår, ja - jag började på en tisdag, tog nämligen semester även på måndagen! Och idag har jag alltså min lediga onsdag, ja, det gäller att inte ta ut sig!

Förutom att jag inte har gjort någonting på semestern, så har jag lyssnat på böcker. Har precis fått upp ögonen, eller ja, öronen är det väl egentligen om man skall vara petnoga, för ljudböcker! Det blev några timmars lyssnande. Har mest blivit lättsammare feelgodböcker men även lite annat. 

Alex Schulman Att vara med henne är som att springa  uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött 
Anna Mannheimer Mitt liv som gift 
Håkan Nesser Elva dagar i Berlin
Martina Haag Det är något som inte stämmer, 
Tom Malmqvist I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Magdalena Graaf Mitt perfekta liv
Jennifer Nordberg De förklädda flickorna i Kabul 


Perfekt med ljudbok, för man kan ju få en bok "läst" medan man gör andra saker. Ja, nu gällde det ju kanske inte i mitt fall just denna semester, men ändå, ni fattar! Det går ju alldeles utmärkt att sitta i en stol också och lyssna, lite svårt bara när man slumrar till, att veta vart man var i boken...



Det blev visst flest verklighetsbaserade böcker denna gång. Gillar biografier, men även uppdiktad skönlitteratur, men det får gärna vara en livsskildring. Deckare och sånt där spännande är inget för mig, nej jag klarar helt enkelt inte av att det blir för spännande, vare sig på teve eller i en bok. Nu skall jag ge mig i kast med Liane Moriarty Öppnas i händelse av min död. 


Bilderna är från i går kväll, en skön kväll med grillad korv vid havet, och som avslutades med kvällsdopp i ett varmt och skönt vatten!

måndag 18 juli 2016

En loppistur till!

Ja, dra på trissor, fick med mig mannen på en loppisrunda i går! Det är inte var dag det händer, och det skall väl erkännas, han är inte road av själva loppisbiten. Men får han bara lite gofika och se sig omkring ute på landet så funkar det! 
Ett av de första stoppen var vid East End Farm, där det fanns både loppis, inredning och fika. Hade aldrig varit här, men det var riktigt mysigt faktiskt. 



Dock blev det ingen fika för oss i den mysiga trädgården, utan vi for vidare. Genom Tingstäde fick han det jobbigt maken, för där duggade loppisskyltarna tätt! Jag höll ändå igen och ropade bara till på ungefär var fjärde skylt, för att skona hans humör... ;) 

Nej, fikat väntade vi med till det här mysiga stället, Rute Stenugnsbageri

mm, go räkmacka på stenugnsbakat bröd. 

...och så delade vi på en "liten" sockerbulle till efterrätt....



Vi satt ute men man kan även sitta i det här mysiga orangeriet. 



Gjorde jag några fynd då? Jo då, ett och annat följde med hem. Denna fina ljusstake hittade jag i en inredningsbutik precis bredvid Stenugnsbageriet, alltså inget loppisfynd direkt. Det var däremot den lilla mjölkkannan, som är från Rörstrand. Mjölkkannor, kan man få för många såna? Perfekt att ha rosor i om inte annat, speciellt som den heter Rosette

En stycken perfekt salladsskål, ett loppisfynd för en tjuga. Samt lite annat smått och gott, som ni kanske får se någon annan gång ;) 

Ja, och med dessa två turer avslutas en ganska händelselös semester rätt bra ändå. Händelselös p.g.a värk och smärta i foten, som gjort att det vissa dagar känts som ett helt företag att ta sig runt i trädgården t.o.m... ja det är inte utan att man blir lite deppig och handlingsförlamad. Nåväl, det finns värre saker, och det kommer bättre dagar! Nu skall jag jobba i tre veckor, för att sen ha en veckas ledigt igen.