onsdag 31 augusti 2016

Summersnow

Nej, förra inlägget blev så gnälligt, nu måste jag avsluta sommarmånaderna med något lite roligare.
En grön massa klär in ena sidan av kattgården, och halva taket... Det är klematisen Summersnow som är inne på sin tredje säsong. I början av sommaren muttrade jag över den, den är ett monster att växa, men några blommor hade jag ännu inte sett. 

Förrän nu! Längst upp, blommar nu små söta blommor. Kan den ha läst mina tankar, om att detta var sista chansen, annars skulle den bort...? Men jag är trots det lite osäker om den får vara kvar. För som sagt, den är ett monster att växa, man blir ju nästan lite rädd för att den skall ta över hela huset!? Och sen skall den ju klippas ner varje säsong, och det blir en massa som skall pillras bort från kattgårdsnätet. Nja, den är nog lite för ostyrig för min smak... Men vad skall jag ha här i stället, tips någon? Någon lagom hög klängväxt, som täcker själva väggen men inte mer, om man säger så... 

tisdag 30 augusti 2016

En sammanfattning av sommar-trädgårdssäsongen.

Det har visst blivit dåligt med trädgårdsinlägg den sista tiden, varför förstår ni om ni orkar läsa det här inlägget.... I alla fall, augusti är snart slut, och jag tänkte göra en liten sammanfattning av trädgårdssäsongen så här långt. Varning för gnälligt inlägg, men om jag skall sammanfatta denna sommarsäsong så blir det nog med ordet bedrövlig. Låter jättetrist men det är så jag känner det. 

Ok, det började väl helt ok, men sen kom ju den där förbaskade torkan och hotet om bevattningsförbud. Redan den 1 april fick övriga Gotland förbud, vi i Visby kunde dock vattna ända fram tills den 1 juni. Men 1 juni börjar ju sommaren, och vad gör man i en trädgård under sommaren? 

Jo, då vill man njuta frukterna av sina mödor efter föregående hösts och vårens "jordbruk". Dvs njuta av grönska och blommor i sin prakt, kanske ansa lite här och var, knipsa av några överblommande rosor, plocka in lite buketter, och på sin höjd vattna vid eventuell torka samt klippa gräs. Och en torr sommar går det åt mycket vatten för att hålla trädgården grön och frodig. Ja, vattna med kanna fick man ju göra, men vad förslår det? Nej, ingenting!

Så följden blev en torr och trist gräsmatta som knastrade när man gick på den, hängande och vissnande perenner, stenhård jord som inte gick att gräva i. Gulnande löv och blad i slutet på juli... Nej, man kunde vare sig jobba med sin trädgård eller njuta av den. Ja, nu skall jag väl inte överdriva och säga att jag blev deprimerad, men detta i samband med att jag hade ont i foten gjorde att jag helt tappade lusten för min trädgård, det enda jag gjorde var att nödvattna, som någon form av konstgjord andning.  




Jag vet att det finns mycket värre saker, absolut! Detta är ju ett i-i-landsproblem att inte få vattna sin trädgård, det finns folk som inte har vatten att dricka...! Men jag vill ändå dokumentera hur jag kände, om inte annat för att komma ihåg själv hur det var. Och jag hade verkligen en "hopplöshetskänsla", för detta med vattenbristen är inget som vi har sett för sista gången tyvärr... Hela sommaren har vi matats i lokalpressen om detta problem och att det kommer att vara återkommande, känner själv att jag börjar låta som en gammal grammofonskiva som har hakat upp sig...

Och visserligen har regnet som kom för en vecka sen gjort gräsmattan grön igen, men det är liksom så dags nu det sa hon bittert... För än har min trädgårdslust inte vaknat. Nu tror jag ju att den gör det igen, så småningom! Men just nu ville jag gnälla över den här bedrövliga trädgårdssommaren. Så, nu har jag gjort det, och kan gå vidare.. ;)  

lördag 27 augusti 2016

Mazarintårta

eller... Baka - som ett kinderägg faktiskt! 

Alltså det här med bakning, det gillar ju jag, på fler än ett sätt.
För det första tycker jag det är roligt att baka. ✓
För det andra är det gott med hembakat. ✓
Och för det tredje, är det roligt att fota resultatet. ✓
Alltså - tre glädjeämnen på en gång, jo det går faktiskt! 

Sen att familjen får vänta en stund med att sätta sig till bords, det får de liksom ta tycker man. Väntar man på något gott så får man väl vänta några minuter...;) 

Den här kakan har jag bakat ett par gånger i sommar. Jag blev ju så sugen på mazarinkaka när jag var och fikade på Berså tidigare i somras, och så hittade jag det här receptet i gömmorna. Det är ett recept jag fått av min faster, så vi kan väl egentligen kalla den Guggus kaka... Jag har bara minskat lite på sockret, annars är det samma recept. 

...mm, alltså den är väldigt god om jag får säga det själv. Mjuk och fin i konsistensen, och så den där goda mandelsmaken, alltså kakor med mandel i är ju nåt alldeles speciellt.. 
Receptet kommer här: 

Mazarintårta
25 sötmandlar
4 bittermandlar
3 dl mjöl
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

150 gram smält smör
1,5 dl mjölk
1 ägg

Mal mandlarna. Blanda allt det torra för sig. Smält smöret och blanda i det med det torra tillsammans med mjölken och ägget. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader, i ca 30 minuter. Glasera den svalnade kakan med florsocker utblandat i vatten. Duka vackert, ta foton och ropa sen på familjen. att fikat är klart. Det där med fotona kan du ju förstås hoppa över, om du inte är lika nördig som jag...;)  

Kolla förresten in senaste loppisfyndet, koppen med den perfekta rundningen, som gör kaffestunden till en njutning.... ;) Ja, jag är nördig på fler än ett sätt, jag vet! 

fredag 26 augusti 2016

Annabelle

Så blev det plötsligt sommar igen, hur nu det gick till? Jag var ju liksom färdig med värmen och sommaren, och ville ha höst, ja faktiskt! Men det är rätt ok ändå, får väl njuta av värmen och låta det vara sommar ett tag till... ;) 

Och så är det fredag igen! En fredagsbukett måste man ha, ja helst har jag någon blomma både i köket och i vardagsrummet, varje dag i veckan. Det kan räcka med en liten ros förstås som jag går ut och knipsar i trädgården. Det är det som är rikedomen med att ha en trädgård! 
En mycket tacksam växt i trädgården, är vidjehortensian Annabelle. Det känns som hon har blommat länge nu, och har glatt mig dels genom sitt fina buskiga sätt men även med alla buketter jag plockat in. Det räcker med ett par tre kvistar, för den har stora bollar som fyller ut bra! De står sig rätt bra i vas också.
Vidjehortensian är också en av de växter som fått extra stödvattning den här sommaren, för hon har slokat så fort hon varit torr. Men nu är den på upphällningen, så det här är kanske sista buketten för i år. 

Nu tar vi helg, önskar er en trevlig sådan! 

tisdag 23 augusti 2016

Projekt som inte syns...






Vissa projekt är ju inte speciellt upphetsande om man säger så. Som byte av fönster till exempel, vilket har varit mannens "sommarjobb" i år. Vi skall byta hela "sovrumsraden" på ovanvåningen, alltså fyra fönster. Ett byttes i fjol och två var det inplanerat i år. Det är såna där projekt som nästan inte märks, det kostar typ bara pengar och tid... Något annat som är trist är byte av tvättmaskiner som går sönder, vilket vår gjorde i lördags. Det är ju inte så att det plötsligt är jätteroligt att tvätta bara för att maskinen är ny...;)

Men men, vissa saker är ju nödvändiga när man har hus. Nu hann han inte klart med fönstret innan han åkte till fjälls, så det får stå och vänta så här tills han kommer tillbaka Det är tur det aldrig regnar på Gotland...! Nej, skämtar bara, han har täckt in hålet rejält så det skall klara både blåst och regn. 

måndag 22 augusti 2016

Ordningen återställd. Eller nåt.

Ja, så var vi då tillbaka till ordningen. Vardagen alltså. Idag börjar skolan och sommarlovet för barnen är slut för denna gång. Nu är väl kanske inte sommaren slut ännu, även fast det varit bra mycket höst i luften de senaste dagarna. Men det känns rätt ok faktiskt. Ingen höstdepp för min del, som jag kanske hade förr om åren. Nej, jag är faktiskt rätt färdig med den här sommaren, om man nu kan säga så. Nu kan det få bli höst för min del! 

Maken har också "dragit" iväg, vilket för mig faktiskt också känns lite som "vardag". Han har ju varit på resande/pendlande fot i många år så jag är rätt van att ro det här "företaget" i land. Fast denna gång är det nöjeresa för honom, han skall till fjällen i 3 veckor. Men sen skall han "stadga" sig på ön, han skall äntligen få jobba hemma, vilket han har längtat efter i alla år... Så då skall vi få en lite mer "vanlig" vardag!  


Och Myzan löper på. Några undrade hur vi skulle göra nu, om hon skall träffa hanen igen, eller någon annan hane. Nej, hanen hon träffade är kastrerad så det alternativet går bort, och nej, det blir ingen annan heller. Jag har ju bestämt mig för den lille kattungen nu, så det får vara! Däremot, så om det hampar sig så att hon löper någon gång när han blivit könsmogen och innan han kastreras, så får de gärna "vänslas" med varandra... Det får framtiden utvisa, om det blir några småttingar här hemma eller inte. 

lördag 20 augusti 2016

Sent skall syndaren vakna

I våras försökte jag med alla medel att få Myzan att löpa, för att få till en parning och därmed kattungar. Ja, nu känner jag inte till så många fler "medel" än att låta honan träffa en hane och därmed trigga igång löpet. Och ja, "vi" hade herrbesök här X antal gånger. Nu skall jag inte gå in på några detaljer, men hon lät honom "hållas", så helt ointresserad var hon nog inte, men något riktigt löp var det nog aldrig riktigt tal om, och några kattungar blev det sannerligen inte.

Hankattsägaren, som hade tänkt kastrera sin katt så fort parningen var fullbordad, höll på sin hane länge, men till slut fick vi nog både hon och jag... 


Jag bestämde mig istället för att leta reda på en liten kattunge att köpa, istället för att spara en ur en egen kull. För fler än en katt vill jag nämligen ha! Och nu har jag ju som bekant gått och kärat ner mig i en liten kattkille, och även tingat honom. Igår betalade jag in tingningsavgiften. VEM tror ni går här hemma och skriker idag?? Skriker och kråmar sig... Ja, inte är det jag om man säger så... utan kattskrället Myzan förstås! Lite sent på det om man säger så.... Mannen min säger att det är för att jag "slappnat av"... haha, va tror ni om det?! 

fredag 19 augusti 2016

När man nästan tappar räkningen

Nu har det hänt, som jag längtat efter hela sommaren... Det har regnat! Och till och med så mycket så jag nästan tappat räkningen på hur mycket som har kommit. I förrgår kom det väl en 9 mm, igår 25 och idag 12. Ja det behövdes sannerligen. Tänk om vi hade haft ett par såna rejäla regnskurar i juni/juli, då hade "läget" i trädgården varit annorlunda. 
Nu kanske man till och med kan klippa gräset om några dagar, det var inte i förrgår om man säger så... Det är ju ännu gult och trist, men det börjar röra på sig, och det är rätt så tufsigt här och var. 

Men i samband med regnet så växlade det helt om och blev höst! Ja, faktiskt, riktigt ruggigt blev det! Nu skall det väl säkert växla om och bli varmt och skönt igen, får vi hoppas, för än vill vi väl inte ha höst?!

Kram på er - och trevlig helg! 

onsdag 17 augusti 2016

Fågel, fisk och mittemellan


Det här blir ett lite spretigt inlägg, men det blir så ibland. Nåväl, först lite fåglar från ett besök hos svärfar häromdagen. Han är lite "fågelnörd" om man kan säga så... Han har äggkläckningsmaskiner och föder upp både det ena och det andra i fågelväg. Här en liten... fasankyckling (tror jag?)
Fasans så granna! 

Och så lite mer "vanliga" höns. 



Och så till fisken. Makens son lagade ju som jag sa en del mat när de var hemma hos oss. Här en supergod fisksoppa.... som smalt i munnen!  
Med bubbel i, det var det enda vita vinet vi hade hemma...;)  Men man tager vad man haver och det funkade bra! 

Och så fick vi lite i glasen också...! Kände mig riktigt bortskämd som fick maten serverad i mitt eget hem, inte var dag om man säger så... Men nu har de åkt hem och jag får åter stå i köket...

Nu onsdag, dagen mittemellan helgerna! Och min lediga dag...skönt! Vädret är minst sagt höstlikt, det blåser hårt och enligt prognosen skall det visst regna hela dagen. Inte mig emot, jag kan vara inne och se på OS och kurera min onda hals.  

söndag 14 augusti 2016

Några utflykter

Sista semesterdagen för mig. Den här veckan har nästan varit mer innehållsrik än hela mina första fyra semesterveckor... Först var vi ju på fastlandet på en tripp, och vi hann knappt hem så hade vi gäster själva, då makens son med fru kom till oss. 
Några utflykter har vi hunnit med, även om det inte blev så många som vi hade tänkt, eftersom vädret har varit lite "omväxlande". Men när vi var på Krysmyntagården var det så här soligt och fint. 





En fika på Själsö Bageri...
...med fin utsikt över havet. 


...och så lite vandring i Visby och medeltidsmarknaden. 
Men som sagt, sen har det varit blåsigt och lite regnigt (!) även om det inte kommit så där värst mycket i mätaren. Men vi har myst i soffan framför OS och filmer, samt ätit gott! Jag har sån tur att sonen gillar att laga mat - yeah! Och än får vi rå om dem ett par dagar till, innan de åker hem, mysigt!  

fredag 12 augusti 2016

Katter i massor!

Hemma hos våra vänner i Dalsland, där finns det många katter! (se förresten vilken mysig glasveranda de har!) 

Här ligger Kurre och myser.
Hans bror Murre på köksgolvet. De har tre bröder från en kattkull förra sommaren. 

Och titta vad som tittade fram i tisdags morse, vår sista morgon hos dem. Mamma katt hade nedkommit med ännu en kull! Tre små söta syskon, som dessutom var i princip exakt likadana som storebröderna! Troligen samma fader med andra ord. 

Det var tydligen Internationella kattdagen den 8:e augusti. Men för oss var det kattungedagen den 9:e, för inte nog med dessa ljuvliga små nyfödda, på vår hemväg hade vi planerat in ett besök hos en birmauppfödare...

...för att hälsa på denne fine kille, som jag eventuellt kommer att få köpa! Han är inte leveransklar ännu, vi måste vänta en månad till, men när vi ändå hade vägarna förbi ville vi hälsa på. Hur söt är han inte!? 

Sen fick vi hälsa på hans syskon också, och han somnade i knäet på dottern, medan de andra var lite mer sprattliga... Tror ni hon var såld på honom eller?
Här är mamma katt, stolt mor till fem små väsen. 
Här fanns dessutom en kull till, så det "kryllade" av kattungar... Ja, det var inte lätt att slita sig men vi hade ju en båt att passa så vi var ju tvungna efter en stund...