lördag 11 februari 2017

Madeleinekakor

Något av den godaste i kakväg jag någonsin har ätit, åt jag för första gången på restaurang Lilla Bjers förra våren. En utsökt liten variant av Madeleinekaka, liten och naggande god och precis nybakt kom den till kaffet på maten. När vi var där igen, kring advent nu i höstas, så hoppades jag att vi åter skulle få denna lilla godsak till kaffet, och mycket riktigt! Det är ju lite ofint att be om receptet när man är på restaurang, men jag var i alla fall tvungen att fråga vad som gjorde den så speciell, var det klassiskt recept på Madeleinekaka eller var det något annat speciellt med den månne? Jag fick till svar att den innehöll brynt smör och mandelmjöl. Aha, det förklarade ju saken - eftersom jag är barnsligt förtjust i allt som innehåller mandel...! 
Och förstås ville jag ju prova om jag kunde få till något liknande, så jag beställde en Madeleineplåt, och började leta recept. Men den klassiska varianten innehåller ingen mandelmjöl, hittade ett recept med en viss del mandelmjöl i, som jag provbakade, och visst den var god men nja, inga "fyrverkerier" i munnen som Lilla Bjers kaka hade varit...😏 Hm, på´t igen och nu tog jag bara mandelmjöl och inget annat. Och ja, jag tror banne mig jag fick till det, kanske inte exakt men så nära på som det går! Så här gjorde jag: 

 150 g smör
1,5 dl socker
3 dl mandelmjöl
3 ägg
1 msk honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Bryn smöret - alltså det skall inte bara smälta utan brynas och få lite färg - och låt det svalna. Vispa ihop ägg och salt och honung. Blanda ihop sockret, mjölet och vaniljsockret för sig, och vänd sedan ner äggblandningen. Sist rör man ner det smälta smöret och låter sen smeten stå i minst en timme. Pensla en Madeleineplåt med smält fett och pudra över lite mjöl. Spritsa eller klicka ner smet i fördjupningarna, och grädda i ugnen i ca 6 minuter i 200 grader. Jag har den plåten med små hål för kakan, men det finns formar med större hål också, och då skall den säkert gräddas längre. Det går säkert bra att ha smeten i små muffinsformar också. 

Avnjut helst dessa små läckerbitar nybakta och ännu lite varma, till en kopp kaffe eller the... Det går även utmärkt att göra halv sats. För de är farligt goda och lättätna, så det finns risk för överätning annars...😎

7 kommentarer:

  1. Det finns alltså speciella Madeleineplåtar att köpa ?
    Blev jättesugen på att testa - ser väldigt gott ut på dina bilder och beskrivning Skall kolla om jag kan byta ut äggen mot någon ersättning bara.
    Tack för inspirationen !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  2. Ser så gott ut! Jag gillar verkligen småkakor till kaffet!
    Ha en fin kväll!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig ätit en Madeleinekaka, bara läst om den i Swanns värld. Har sett plåtarna och tänkt att kakorna nog är jättesvåra att baka. Dina ser dock jättefina ut!

    Solsken
    Linda

    SvaraRadera
  4. Mmmm, så sugen jag blev på en liten kaka jag aldrig smakat. De ser väldans goda ut.
    Perfekt med en form helt anpassad till kakan.
    Älskar småkakor
    Ha en fin kväll
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Det låter alldeles fasligt gott och ska givetvis testas!
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  6. Oh så små och fina! Ser väldigt delikata ut :)
    Måste nog ha något gott till kaffet i em...
    Ha en fin söndag!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  7. Så gott det såg ut.. :-) Och vilka bra löften till dig själv, att göra klart allt som är påbörjat först!

    Kraam Therese

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!