måndag 6 mars 2017

Trädgårdstips del 1.

Planera, känn in, ta tillvara - och plantera träd!
Mitt första tips till den som flyttar till en ny trädgård, eller helt enkelt får intresset och vill förändra den trädgården man redan har, är att se till dess nuvarande förutsättningar. Vad finns det i trädgården som du tycker om? Vad vill du absolut ha kvar? Samt vad saknar du i din trädgård? 

De första somrarna i min nuvarande trädgård var väldigt varma, och jag insåg att jag ville ha det mer "lummigt" och några skuggiga platser. Det får man inte så där hux flux, men jag åkte till plantskolan och frågade efter det mest snabbväxande trädet. En fontänpil blev det. Ett litet ynkligt exemplar, men eftersom det var snabbväxande så tog det faktiskt inte så många år innan det var ett rejält träd. Men med facit i hand skulle jag ha varit lite tuffare, tagit ner fler av de träd jag inte tyckte om med en gång, tänkt till vilka träd jag verkligen ville ha och köpt fler och större exemplar med en gång. Men det är lätt att vara efterklok, och jag var väl inte redo helt enkelt då. För det är ju heller inte bra att göra något förhastat, ett nertaget träd är ju borta för alltid, och ett nyplanterat tar ju ett antal år på sig att bli fullvuxet.  

Hm, jag kanske talar lite emot mig själv, plantera nya träd men ta inte ner något förhastat 😏 Men det här med träd är ju så viktigt i en trädgård, det hörs ju liksom på namnet...

Min pil, underifrån. 
Är det bråttom med lummigheten, kan man ju välja ett snabbväxande träd, och sedan fundera på vilka som är ens riktiga "favoritträd", och välja några sådana också, även om de är mer långsamväxande. För åren går och träden skall helst få stå i många, många år utan att vi tröttnar! Allt annat går ju liksom att flytta omkring på ett annat sätt i en trädgård.  

Att tänka på när man planterar träd, är att ta reda på hur stora de kommer att bli, och var du vill ha skugga i din trädgård framöver. För även om man gillar sol, så kan skugga från ett träd vara helt ljuvligt varma dagar! Och det finns många fina växter som gillar skugga, återkommer till det...

Rabatter då? Det som fanns här var alltså en stackars långsmal rabatt mot väggen i söderläge. Det insåg jag rätt snart, efter att ha läst på lite, att det inte var det mest optimala. Så den skulle bort, men visst kunde jag väl använda mig av de befintliga, något tynande växterna som trots allt ännu levde i den rabatten. Jo, absolut, jag grävde min första rabatt och flyttade de växter jag ville ha, samt köpte några nya också. 

Så alltså - släng inte befintliga växter, utan ta tillvara på de som finns, de kanske mår bättre på en annan plats i trädgården helt enkelt. Att flytta växter går alldeles utmärkt, det är som att möblera om, fast utomhus. Att införskaffa helt nya växter till en hel trädgård blir dyrt, så kan man flytta befintliga växter, eller få växter från sina vänners trädgårdar (växter går ju att dela och föröka på så sätt) är det mycket hjälpt vid uppstarten av en ny trädgård. Sen går det att byta ut växter efterhand, om man inte är helt nöjd med dem. 

Det som fanns här i den långsmala rabatten, var bland annat silverarv, daglilja och flox. Alla flyttades, både en och två gånger, innan jag insåg att nej, silverarv och daglilja var inte min "cup of thea". Silverarv är en otroligt söt perenn, vackert silvergrå och söta blommor, som är mycket tacksam om man snabbt vill ha en fylld rabatt... men å andra sidan en vilde till att sprida sig och nästla sig in i sina grannar. Dagliljan då, nja, den insåg jag nog bara att jag inte tyckte om, rent utseendemässigt... en smaksak helt enkelt alltså. Floxen har jag ännu kvar och gillar! 
Bild från 2005, på min första grävda rabatt, med dagliljan och silverarven.

Annan vinkel och lite senare på säsongen. Som ni ser är silverarv en trevlig kantväxt. Här syns också floxen till höger, den är en senblommande så den är inte i blom på bilden. 


Samma rabatt några år senare. Silverarven är borta, så också dagliljan. Kvar finns flox, kärleksörten längst fram och bakom syns min äldsta pion, den fanns nämligen också i trädgården när vi flyttade hit, den stod lite undanskuffad i ett hörn bakom en syren, och blommande med tre blommor. Nu trivs den bättre och är min mest rikblommande pion.

Sammanfattningsvis av dagens inlägg -  se dig omkring, vad vill du behålla, vad saknar du? Plantera träd - för de tar längst tid på sig att bli stora. Ta reda på vilka träd du verkligen vill ha, och välj gärna några större exemplar med en gång, då vinner man flera år! Men gör inget förhastat vad gäller borttagning av befintliga träd, man kan ju låta det gå en eller ett par säsonger så man hinner fundera ordentligt om man skall behålla det eller inte. Det gäller för övrigt det mesta i trädgården, låt det gärna gå ett år så du lär känna din trädgård under alla årstider, innan du tar bort något. Ta tillvara de växter som redan finns i trädgården, det går alltid att ta bort vid ett senare tillfälle när du fått "bo in dig". 

3 kommentarer:

  1. Jag gillar dina tips, men det finns ett uttryck som verkligen inte stämmer in på mig; Lev som du lär!
    Du har alldeles rätt i att man ska bo in sig innan man tar bort några träd (det gjorde jag), sen plantera snabbväxande träd först (det gjorde jag också) men sen började det spåra ur. Jag hade ju en trädgård i Stockholm i 30 år och var mycket "trädgårdsaktiv", så lite kunskap hade jag samlat på mig. Bl.a. att inte sätta enbart en enda perenn, utan en grupp.
    Att plantera sånt som trivs i den jordtyp man har och som passar in i den omgivande naturen.
    Att hellre välja tåliga växter än känsliga.
    Allt hade jag förutsatt mig att göra innan jag kom hit (var redan medlem i Trädgårdsamatörerna Gotland i ett halvår innan vi flyttade).
    Sen upptäckte jag att jag kunde ingenting om den kalkhaltiga grusiga jorden här, att jag inte brydde mig om hur det såg ut runt vår stora tomt, att jag absolut måste testa gränserna när det gäller det här med växtzonen 1 som det är här. Måste bara ha lite exoter här och där och se om dom överlevde.
    Och framförallt, bara sätta grupper av perenner!? Njae, man vill ju testa hur växten ser ut - alltså blev det hundratals udda växter till att börja med!
    Men nu börjar jag nog vara tillbaka till det jag tänkte från början!!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. *hihi* ja leva som man lär, det gör man inte alltid nej... men det är ju kul att testa sig fram, sen kan man ju "göra om, göra rätt..." när man har testat och kommit på "bättre" tankar!

      Radera
  2. Det är bra tips! Framförallt att avvakta och känna in hur trädgården fungerar och var jag själv vill vara vid vilka tider. Det är så tråkigt när nya ägare flyttar in och börjar med att ta ner alla träd gärna första månaden.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!