torsdag 9 mars 2017

Trädgårdstips del 4. Skötselråd.

Ja, men hur sköter man en trädgård då? En fråga som man förstås inte bara kan besvaras med några meningar. Så det här inlägget blir rätt så generaliserat, med några bastips.
Rensa och klipp ner vissna perenner. Ja, det är ett jobb som måste göras, och det kan göras på hösten, när blommorna vissnat, eller på våren innan det nya börjar röra på sig. Många förespråkar vårrensning, men jag skulle säga att det är valfritt, och att man kan göra som man vill. Eller så gör man som jag, tar en del på hösten och en del på våren. Vissa sorter är ju så mycket lättare att ta bort på våren, såna som blir hårda "stammar" som bara är att bryta av när de torkat på våren, såsom flox, malva, flockel, och vissa blir lite kletiga om de får ligga kvar till våren och är därför lättare att få undan innan vintern, såsom till exempel daggkåpa och funkia. Prydnadsgräs är bäst att klippa ner på våren, eftersom de ihåliga stjälkarna gör att vatten kan komma ner till rötterna och de riskerar då att ruttna.

Det är rätt bra att spara lite, trädgården ser ju faktiskt mer ut som en trädgård även vintertid, om det finns kvar lite växter som ger karaktär. 
Och så blir det gulliga små mössor på blommorna när det har snöat, här Flox med vintermössa.

Löv funkar bra att klippa över med gräsklipparen mot höstkanten, det blir bara maskarna glada över. Lite lagom löv kan helt klart ligga kvar över vintern, men alltför tjocka sjok är inte bra för gräsmattan.
Rosor beskär man på våren, när björkens blad är lika stora som musöron, de har nog de flesta hört talas om. Jag går inte närmare in på hur man beskär, för det är lite olika för olika rosor, men man kan beskära mycket tuffare än man tror! Klätterrosor beskärs dock lite mer försiktigt, i princip kan lite putsning av döda grenar räcka, eller om man vill forma busken på något sätt. 

Rensa ogräs. Om man är duktig med ogräsrensningen på våren och försommaren, innan de hinner "ta över", blir det lättare senare. Senare på säsongen har perennerna hunnit växa sig större, och har du planterat perennerna rätt så tätt, blir det ingen jordyta kvar för något ogräs!

Samma rabatt några månader senare, inte plats för några ogräs här inte! Och de få som är där under, de syns ju inte!

Håll efter. Ta för vana att ta en liten runda i trädgården varje dag. Kolla efter skadedjur och klipp ner vissna blommor. Om man tar en daglig runda missar man inte heller någon vacker blomning!

Plantera träd, buskar, perenner och rosor kan man i princip göra vår, sommar och höst. Planterar man mitt i sommaren skall man bara tänka på att vattna mer om det är torrt. Vissa växter mår bäst av vårplantering, som tex höstanemon (trots detta säljer man såna på hösten...).

Dela eller flytta växter. De flesta perenner går utmärkt att dela när de vuxit till sig, dela kan man göra för att de helt enkelt blivit för stora, men också för att man kan få fler plantor helt gratis! De perenner som blommar sent är bäst att dela på våren, och vårblommande är bäst att dela på hösten, så man inte stör blomningen. Att gräva upp och dela eller flytta växter på sommaren mår de dock inte så bra av, jag har dock gjort det ändå - med blandat resultat... 😏För att dela en planta gräver man helt enkelt upp den, och delar den med en grep, spade eller till och med en såg om det är en väldigt hård "klump". Plantera sedan bägge delarna och glöm inte att vattna rejält.

Vattning. Alla växter behöver förstås vatten. Men tänk på att de flesta växter "i backen"  - både träd, buskar, perenner och gräsmattan - hellre vill ha mycket vatten och sällan, i stället för ofta och lite. Detta för att rötterna förblir ytliga och därför mer torkkänsliga om de bara får lite vatten, men om man häller på rejält så letar sig rötterna neråt och därmed klarar de torka bättre! Vattna inte mitt på dagen om det är soligt, då dunstar vattnet bort istället för att göra nytta. Krukodlade växter är däremot känsligare, och måste varma dagar ha vatten en eller till och med två gånger om dagen! Alltså inte så lättskött som växter i marken! 

Näring. Hm, det finns en uppsjö av olika slags näring till olika växter, eftersom växterna har olika krav. I mina vanliga perennrabatter brukar jag bara mylla ner kogödsel på våren, det brukar räcka som gödsel. Rosor är väl de som kräver mest, både vad gäller näring och vatten. De vill ha näring ett par gånger på vår och försommar, men inte för sent på sommaren eftersom de skall hinna förveda sig innan vintern.

Gräsmattan vill ha gödning ett par, tre gånger per säsong, Hellre gödsla gräsmattan lite och ofta än en gång och mycket, och gödsla i samband med regn/vattning. Gödningen gör att ogräset hålls undan och gräset får bättre plats, dock gör ju även gödningen att det växer snabbare så man får klippa gräset lite oftare. Låt gärna gräsklippet ligga kvar, det är gödning det med! 

Ett alternativ till gräsmatta är att ha grus istället, mer lättskött faktiskt! Glöm bara inte att lägga markduk under. Helt underhållsfritt är det förstås inte (är det något i trädgården som är det?) för även ogräs kommer uppifrån, med vinden... Och löven som hamnar på gruset blir ju gärna till jord om de får ligga kvar... Sa jag att det var enkelt med trädgård? Nej, det sa jag inte, men jag säger en annan sak nu -  det är kul!! 
För till sist, glöm inte att din trädgård är din, du gör vad du vill och vad som passar dig. Och det är det som jag egentligen tycker är häftigast med trädgård, det finns ingen trädgård som är den andra lik på pricken, även om man tar idéer och inspireras av varandra. Och en trädgård blir aldrig klar, vilket också är härligt tycker jag, den förändras eftersom växterna är levande material, och man kan möblera om och förändra så mycket eller så lite man vill och har lust med!

Det var mitt sista inlägg i min lilla miniserie. Har säkert glömt en massa bra tips och råd. Ni som tycker att jag missat ert bästa tips får gärna ge det i kommentarerna!

6 kommentarer:

  1. Precis lika bra som dom tidigare! alltså måste jag nu gå in på min blogg och ändra länken hit till den 4:e - eller jag kanske ska länka till 1:a istället och bara tala om att det finns 3 till!!
    Glad iaf att du gillade att jag länkade och "stal" en bild!! *fniss*
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  2. Åh, vilka bra tips du ger!
    Till och med jag som inte är så träsgårdsintresserad blir sugen på att påta lite!
    Ha det gott!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  3. Gillar din trädgårdstipsserie jättemycket. Så trevlig läsning.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. Så ambitiöst att göra en serie om trädgårdsplanering och skötsel! Kul med före- och efterbilder. Du har det så vackert och välskött och delar med dig av många klokskaper.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  5. Åh tack! Vilka bra och direkta tips - inget krångel! Jättebra idé detta och glad att du delar med dig av din kunskap...
    Fredag igen, då tar vi helg snart!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  6. Vilken fin blogg du har och underbara tips!
    Tack!
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!