onsdag 5 juli 2017

Hallrenovering

Vi skulle ju bara måla och tapetsera lite. Och lägga nytt golv. Golvvärme hade ju varit jätteskönt. Då tar vi bort elementet då. Och nedre delen av trappan måste bort. Riva bort det gamla golvet. Ta bort gammal isolering, regla om golvet och i med ny isolering. Lägga på golvspånskivor. Skruva fast rostfri armeringsnät. Lägga golvslingor. Rörmokaren hit för att installera golvvärmepumpen i källaren. Elektrikern hit för att dra om elen. En golvläggare hit som flytspacklar golvet. Resten gör vi själva.

Sätta upp brädor på väggarna. Bygga en ställning i trappan så man kommer åt vid trappväggen. Kvistlacka brädorna x 2. Måla x 2. Måla taket i den undre delen av hallen. Sätta upp nytt tak i den övre delen, eftersom vi (läs maken) ville ha LED-spottar i det taket, så elektrikern måste visst hit igen. Spackla och måla det nya taket. Tapetsera den övre biten i trappan, långa tapetvåder blev det. Måla den lilla väggsnutten in till dotterns rum på övre våningen. Ta bort byggställningen. Tapetsera den undre väggen, under trappan. Grundmåla trappan (fast först slipa, målartvätta, kvistlacka). Lägga golvet. Sätta dit golvlister. Och nya taklister. Lister runt dörren och fönstret. Men först nya smygar i dörren och fönstret. Spackla och slipa och måla alla lister. 

Jag har säkert glömt en massa. Ja, bland annat alla vändor till brädgården och färgaffären... En del felköp, bland annat hade vi tänkt bygga in trappan, alltså ha täckta trappsteg istället för luft emellan gångstegen. Beställa mdf-board och såga till dem. Tills vi såg tapeten på plats och insåg att vi inte kommer att se den övre delen om trappan kläs in, vilket ju är synd på så rara ärtor. Gör och om gör rätt, vi struntar i täckta trappsteg (och spar en massa tid, yeah!)!

Samt att golvplattorna var gröna istället för grå när vi packade upp och skulle lägga dem. Det var en söndag, vi for tillbaka till färgaffären med dem och biträdena där var lika förvånade som oss... Nästa dag fick vi ett samtal om att linoleum fungerar så... de ändrar färg efter ca 2 veckor i "luften" eller vad man skall säga. Jaså, varför står det inte med STORA bokstäver i bruksanvisningen då, så man slipper få skrämselhicka när man öppnar förpackningen!? Det var bara att hämta golvet igen, svära lite över en förlorad dag, lägga golvet och hålla tummarna för att det ändrar till rätt färg... 

Puh, ja det tar liksom sin tid. Det är inte som på teve, att det tar fyra dagar att renovera ett helt hus... Nej, för oss tog det fyra månader att renovera ett rum...

Vi är inte helt i hamn, det skall erkännas, det är lite finputs kvar, såsom målningen av listerna, och slutmålningen av trappan. Men det vågar jag inte göra förrän jag ser att golvfärgen verkligen har ändrats till den grå som färgprovet var, för annars blir det ju helt fel färgmatchning med den grå jag vill ha till trappan... Och så vill jag ha en ny rejäl byrå som slukar en massa förvaring... Så den letar jag efter nu.

Puh, jag förstår om ni inte orkat läsa allt detta - orkade knappt skriva det själv... Man kanske får fresta med några bilder istället? Här har Harry lagt sig tillrätta när matte tapetserar. 
sniff, sniff... hm, ett par herrskor i storlek 43...
Harry med uppspärrade ögon tittar på när husse lägger golv. 

Här har han fått sällskap av matte (som kanske också tittar med uppspärrade ögon, på det "gröna" golvet... ser inte grönt ut här på bilden, men det är det, tro mig!)
Liten sneakpeak på golv och tapet... Hoppas kunna ge er ett inlägg snart, med bilder på en klar hall - med grått golv... (gärna några före- och efterbilder, så att man liksom kan se resultatet med en gång, så där snabbt och alert som det brukar vara på teve... i stället för en massa tråkiga renoveringsbilder...) Tills dess håller vi ut, eller hur? 

2 kommentarer:

 1. Efter att ha renoverat 2 hus från grunden inkl allt osynligt som avlopp osv så vet jag att det går inte att göra ett noggrannt jobb på 4 dar.. Punkt. Har du nånsin sett de lägga shellack x 2? :)

  Det ser ut att bli riktigt läckert!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Om man visste vad som väntade när man "bara" ska fixa till vad det nu månde vara, skulle det nog aldrig bli av. Det drar ofta med sig en massa som man passar på att göra. Men sen, när allt är klart, då kan man glädja sig åt att ha gjort ett bra jobb! Ser verkligen fram emot att få se det färgiga resultatet! Golvet ser så fint ut. Men jag förstår att du/ni hakat upp er på att nyansen. Hoppas det rättar till sig!

  Ha en fin dag.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...