onsdag 19 juli 2017

Stäppsalvia

En favorit i trädgården, är stäppsalvia. Den har rättuppstående spiror, vilket balanserar upp många andra växter, som är mer runda och "ostyriga"  i formen. Jag har några olika sorter. 
Ostfriesland. Rätt låg sort. 
Något högre är de två sorter jag har här vid rondellen, en vit och en blå. De är bra som kantväxter. 
Schneehugel
Blaukönigin

Här i Silverpäronrabatten har jag Amethyst, en hög ljuslila sort, som gillas starkt av humlor och bin!I nya rosenrabatten har jag Caradonna, en mörkare lila sort, med mörkare nästan svartlila stjälkar. Riktigt läcker och den har kommit att bli en favorit hos mig. 
Caradonna i närbild.

Man kan klippa ner dem efter blomningen, och då få en andra blomning lite senare. Jag är lite dålig på det, jag tycker de är vackra ändå, fast de börjar vissna lite. Och då kan det hända att de självsår sig, så man får fler plantor istället. 

3 kommentarer:

 1. Den är supersnygg, många olika fina du har. Tack för påminnelsen, måste köpa på mig några plantor till landet. Caradonna är min favorit, men den rosa var riktigt fin också.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Tycker också om dem fastän jag bara hann med en enda sort! Den rosa har jag aldrig kunnat tro var en salvia! Kul med många olika.

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Den ljuslila var ovanligt läcker. Favoritväxt även här eftersom jag odlar på sandmark och de är väldigt tåliga. Jag tycker fröställningarna är snygga också.

  Du undrade över tomater året runt...
  Jag äter förstås allt vad jag orkar hela sommaren, sen förädlar jag ca 50 kg tomater som blir torkade marinerade tomater, men mest användning har jag för tomatbasröra (som smaksatt tomatkross) och min hemmagjorda ketchup.
  Lilla Wilma trivs på fönsterhyllan året runt och blir flera år gammal. Ger inte kilovis, men tillräckligt som söndagsgodis även på vintern.
  Så finns det särskilda vintertomater som ger länge och har särdeles god hållbarhet. Skördade på senhösten kan de hålla sig fram till nästa skörd på våren.
  Ungefär hälften av mina plantor växer i skyddad utomhusläge, så alla behöver inte tak över huvudet. Allt hänger på vilka sorter man väljer.
  /Anette

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...