måndag 18 september 2017

Kaffikalas

Alltså, det blir inte alltid som man tänkt sig.... Den här tårtan till gårdagens kaffekalas, är en tårta jag bakat många gånger och det har alltid funkat bra, men igår levde den liksom sitt "eget liv", för medan vi åt av kakorna så gled krämen åt ena hållet och grädden åt det andra... så det blev någon slags tårtkaos som fick räddas med en bricka under... hahah, ja det är tur man inte är med och tävlar i Hela Sverige bakar, det hade inte blivit något rasande elegant av Birgitta inte 😭

De här småkakorna hade jag höga förväntningar på. Jag åt dem på ett julkalas förra året, en väninnas mamma hade bakat dem. Efter lite tjat fick jag receptet, för det var banne mig en av de godare småkakor jag smakat, så jag ville självklart baka dem! Så som sagt, jag hade höga förväntningar... Men först tog jag tydligen för lite mjöl, så de flöt ut... hm, i med mer mjöl och rulla nya rullar som skulle stelna, sänkte också ugnsvärmen och andra gången blev de  i alla fall vackra. Dock tror att jag skar dem något för tjocka, och kanske blev det lite för mycket mjöl, för de blev inte så spröda och goda som originalet...hm, men jag ger mig inte, tror jag gör dem till jul igen, och då jäklar! 

Om någon vill pröva lyckan så är receptet så här: 

Ingegerds Mördegskakor
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
3/4 dl socker
150 g margarin
Blanda mjölsorterna och socker, hacka in margarinet och arbeta ihop till en deg. Forma degen ca 4 cm i diameter. Lägg kallt att stelna. Skär sedan i tunna skivor, och grädda i 200 grader, 6-8 minuter. 
Citronkräm
75 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
rivet skal av ½ citron
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggulan och smaksätt med citronskalet (en sats kräm räcker till dubbel mördegssats). 

Detta är alltså originalreceptet. Jag inser nu att felet kanske har att göra med att jag använde smör istället för margarin, som det står i receptet? Hm, jag använder ju aldrig margarin, men det är värt att notera, så nästa gång blir det margarin! 

3 kommentarer:

  1. Härliga bakverk! Du är en duktig bakerska men det kan ju inte bli lyckade kakor varje gång.
    Dina ser i alla fall perfekta ut enligt mitt tycke!
    Ha en fin vecka!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  2. Nej, det är inte alltid det går som man tänkt sig, men det går ju åt ändå som min man brukar säga. På bilderna ser det jättefint ut!
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Helt makalöst fint. Jag kan ju inte baka jag så alla andra är ju sååå bra.Kraaam Pia

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!