fredag 29 september 2017

Stora träd

Om man som jag, har ett rätt så högt hus, kräver det lite högre träd. Det var en av anledningarna att jag tidigt planterade ett snabbväxande träd som skulle bli högt. Nämligen fontänpilen Elegantissima

Det har nu hunnit bli mitt största träd, ca 15 år gammalt är det nog nu. Det här trädet har jag väl lite "hatkärlek" till, om jag skall vara ärlig. Jag är löjligt stolt över det, att det faktiskt på femton år vuxit från den där lilla "pinnen" på ca en meter, som jag planterade, till denna gigant och trädgårdens största träd. Och det ger en fantastisk skugga och lummighet till trädgården. Å andra sidan skräpar det något enormt... torra pinnar och kvistar ramlar ner typ hela året, samt så "snöar" dess frökapslar nästan halva sommaren.

Ett år drabbades den av pil-skorv, men då beskar vi den rejält, vi tog bort alla kvistar, och ut växte det friska grenar, hela fyra meter långa på en säsong!

Min Acer rubrum Rödlönn är inte så stor ännu, men det kommer väl bli det så småningom. Det gör inte så mycket väsen av sig under sommaren...
...men på våren har den söta blommor....

och höstfärgen är läcker! Ett trevligt och rättuppstående träd. 

Som sagt, rätt läcker höstfärg! 
Mitt lilla, lilla valnötsträd... 
...är ett träd som är på god väg att bli riktigt stort, och det lär nog till och med växa om pilen vad det lider. Det här har jag skrivit om förut, det är ett träd som självsatt sig i min väninnas föräldrars trädgård, och som jag fick överta 2008, vilket jag blev väldigt glad över! Det har gett mig några valnötter, i fjol kanske ett tjugotal. I år blev det tyvärr inte några alls, kanske frös det i våras eller vad vet jag. Men det gör inte så mycket, jag gillar det inte bara för nötternas skull.  


Jag tycker den har fin stam! 

5 kommentarer:

 1. Har alltid önskat mig en pil, antingen en hängpil eller också en Salix chermesina `Vinterglöd´ vars nya skott lyser orangerött. Och hade nästan tänkt att sätta en i parken nu när en av granarna är borta, men.....
  Jag har tänkt om av just det skälet som du beskriver; Dom skräpar ner så mycket - och ska man få riktigt färgstarka grenar måste man beskära Vinterglöden varje år. Nej, det blir för mycket jobb med dom!
  Sen är det ju faktiskt så att jag har två små pilar i parken, både är skott från en S. bullata (bollpil) som jag hade precis där ruinen står och som vi var tvungna att ta bort. Tog tre skott, 2 har överlevt men det är bara ett som börjar se ut som ett litet träd, det andra är bara en ynka klen buske.
  Då kanske man istälet skulle satsa på en rödlönn...men den blir ju så stor!?
  Vanlig valnöt har jag inte, utan jag har manschurisk valnöt av just den anledningen - alltså att den inte blir så stor! Fast den blir vid har jag märkt.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Här är det lite FÖR stora träd runt husknuten, blir så himla mörkt inne...
  Ett valnötsträd vill jag ha när jag inte hyr längre!
  Ha en härlig hösthelg nu :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Så fint det känns att mina föräldrars lilla valnötsträd fick växa upp i Din vackra trädgård <3
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Många fina träd, inte minst pilen! Vilken beskärning ni tvingades göra. Glad att den återhämtade sig så fint.
  I huset där jag bodde som barn hade vi en gigantisk silverpil i trädgården. Jag minns hur mycket den skräpade. Som tur var stod den långt från huset, så grenarna som föll hamnade bara på gräsmattan.
  Kram Kristina

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...