måndag 20 mars 2017

Vinterdvalan slut

Så var säsongen igång då. Trädgårdssäsongen. Det satt långt inne, faktiskt. Vädret har varit rätt ok flera av mina lediga dagar, men jag har inte riktigt velat komma ur min vinterdvala. Nästan så jag har önskat regn och rusk, så man kan vara inne med gott samvete... jag vet - det låter hemskt! Tror det var i onsdags när solen sken, som jag - lite motvilligt - drog på mig trädgårdsbyxor och stövlar, och gick ett varv i trädgården. Tittade på "förödelsen" i form av vissna perenner och gamla högar med löv... Femton nyanser av brunt... Massor av jobb... Orka! Suckade och tänkte att nej, jag har banne mig inte LUST! Och så gick jag in igen och virade in mig i en pläd i soffan och låtsades att det regnade ute... Latmasken kanske? Eller bara vårtrötthet? 

Nåväl, efter att jag planterat penséerna nu i fredags så var det som att något hände. Jag drog åter på mig trädgårdsbyxorna i lördags och gick ut. Det var rätt skönt. Lite svalt men skönt. Jag bestämde mig för att helt enkelt göra i ordning EN rabatt, och då kändes det inte lika övermäktigt längre. Rätt vad det var hade jag gjort fyra rabatter och det var fikadags, jag kände mig så nöjd och gick in. Framåt fyra insåg jag att det ännu fanns krafter/lust kvar, så bäst att passa på tänkte jag och gick ut igen, och så blev ytterligare tre rabatter klara! Var såå nöjd med mig själv sen, äntligen igång! 

Söndagen blev ännu skönare, så det var bara att fortsätta där jag slutade på lördagen, och ja, nu har samtliga rabatter fått sig en första makeup, och alla gamla lövhögar är upptagna. 


En första trappfika hann vi med också, innan solen gick i moln och det blev lite för kallt att vara ute.

söndag 19 mars 2017

Planterat


Nu så är penséerna planterade i olika krukor! 
Det blev minipenséer i ljus och mörkare lila. Det brukar nog bli det, när jag tänker efter. Hur jag än står där och väljer bland alla färger och storlekar, så dras jag till de här minsta raringarna, i just dessa färger. 
Jag hade publik när jag höll på uppe på altanen.. 

matte, vad gör du där uppe? Husse har sagt att jag inte får gå upp i trappan, men det ser vansinnigt spännande ut...!

Söndag och sol och stilla. Får nog blir trädgårdsröj idag!
Önskar er en skön söndag! 

fredag 17 mars 2017

Glädje

 
Glädje. 
Över att det är fredag. 
Över en vacker tulpanbukett som pryder bordet. Och som matchar soffkuddarna perfekt. 
Att solen skiner 
och att fåglarna sjunger. Av glädje kanske?
Glädje är att jag har två olästa trädgårdstidningar som bara väntar på att jag skall bläddra i dem. 
Glädje är att åka till blomsteraffären och 
införskaffa de första plantorna för året. 
Och sen ställa sig ute vid planteringsbordet, 
stoppa fingrarna i jordpåsen och 
fylla krukorna med 
ljusa och mörklila små uppnosiga 
minipenséer. 
Inse, att det är våren som är på intåg. 

Glädje, kan också vara att få igång sin dator, så man kan klicka iväg sitt blogginlägg, efter frustration i ett par timmar, när "onknappen" strejkar....😖 


onsdag 15 mars 2017

Och hallen ser ut så här just nu..

Som sagt, hallrenovering har påbörjats. Här har min man tagit bort den nedre delen av trappan, så att golvet går att komma åt (Och ja, vi har en trappa till, till övervåningen, så det skall ordna sig med det. Den har inte varit med så mycket på bloggen, men det finns en glimt av den i det här inlägget. Den här trappan som bara är halv nu, går upp till dotterns "avdelning", men hon får gå igenom våran del, det går bra det med, blir bara en liten omväg för henne ett tag framöver). 

Här där garderoben har stått, kan man se att det varit en dörr förut. Den satte vi igen när vi flyttade hit, och tog istället upp en dörr som gick direkt in till köket. Att det bara är en gipsskiva där nu, beror på att vi (läs mannen) tog upp hålet igen för att sätta in en rejälare regel, när teven skulle upp - har jag för mig är orsaken i alla fall...eller om det var något elektriskt? 😏Nåväl, sen förblev den otapetserad, för skåpet skulle ju ända stå där, och vi hade väl ingen gul tapet kvar helt enkelt...😳


Han river och river...Sånt tycker han är roligt, min man...😯

Tänk att det aldrig kan "bara" vara att tapetsera när vi skall göra någonting... nej, nu skall golvet rivas upp, golvvärme skall i, och sen nytt golv på det, och så har vi tänkt väggpanel på några väggar och tapet på en eller två. Har inte riktigt bestämt färger på golv och tapet ännu, och det är en stund dit, innan det är dags för piffet... sånt som jag tycker är roligt... 😉
to be continued....

tisdag 14 mars 2017

Möblerat om lite...

Vi har möblerat om lite i köket. Här har vi satt in en byrå, mellan köksbänken och köksbordet.
hm, och här har vi en garderob lite chict så den täcker dörröppningen lite...

men hallå, vadan detta, en trappa? 

Japp, ja så här skall vi ha det ett tag framöver... när hallen skall få en ansiktslyftning, måste hallmöblerna ta vägen någonstans...
....men man får göra det bästa av situationen, lite piff med pärlhyacinter så känns det redan bättre! 

Och det är ändå tur att vi har ett stort kök, så grejerna får plats, så det är inte synd om mig, och det skall bli roligt med en fräsch hall sen, om sisådär ett par månader! 

måndag 13 mars 2017

En rosa helg

Japp, det kan man väl säga, när veckans tulpanbukett blev två olika rosa nyanser, som jag sen satte ihop till två blandade buketter, en lite maffigare med 15 blommor inne vid soffan, 

...och en med fem stycken vid köksbordet. 

Sen hade jag systerträff i lördagskväll, med lite mat och vin, bad i badtunnan och mellofinal på det, och då fick jag ännu en rosa bukett! Love tulips, och rosa är en favorit!

Nu är det måndag igen, och det betyder Jobbe (som de säger i Kenoreklamen...) Önskar er en fin vecka! 

fredag 10 mars 2017

Ett trädgårdsminne

Trädgården omger ett enplanshus i gult tegel. Där finns en hel del olika fruktträd, ett par cotoneasterbuskar, järnek, ormbunkar och en och annan ros. Längst bort i ena hörnet finns ett gigantiskt trädgårdsland med krusbär, röda och svarta vinbär, hallonbuskar och jordgubbsplantor. I andra hörnet av trädgården finns en tvättställning med långa tvättlinor emellan, och på den ena ställningen finns några gungor. Däremellan finns en enorm gräsmatta. I trädgården finns också en liten prydnadsmur och en flaggstång. Bredvid muren och flaggstången står Bigarråträdet, med utsökt goda bär, som äts med andakt eftersom trädet aldrig riktigt hinner bli så stort och fyllt med massor av bär. Och de bär som finns, är det en ständig kamp om, mellan fåglarna och de människorna i huset. 

Hela trädgården är som en jättelekplats, med sandlåda och grönytor - sa jag att trädgården var enorm? - och man kan springa eller smyga runt huset, leka indianer, stoppa några stickiga krusbär i munnen, eller varför inte sticka in handen under det gröna nätet och norpa till sig några solmogna söta jordgubbar. På vintern kan man leka björnar som pulsar omkring i snön, eller göra snögubbar.


Den trädgård jag pratar om är min barndomsträdgård, en helt vanlig 60-talsträdgård i ett helt vanligt villakvarter, Jag har tyvärr inga bilder mer än den ovan, på mig och min syster.

Huset byggdes 1963, alltså året innan jag föddes, och vi bodde där tills jag fyllde 10 år. Trädgården var alltså relativt ung, och med ett barns mått därmed väldigt stor. Den var på 700 kvm, alltså en helt ordinär storlek. Idag när jag åker förbi huset, ser det väldigt lummigt och uppväxt ut, nästan lite överväxt till och med. Och Bigarråträdet är enormt...


Tack för all positiv respons på min miniserie som jag haft i veckan, där jag delger er mina trädgårdstips! Det har varit så roligt att prata lite trädgård igen, nu börjar man ju längta ut... 
Kram på er och trevlig helg!  

torsdag 9 mars 2017

Trädgårdstips del 4. Skötselråd.

Ja, men hur sköter man en trädgård då? En fråga som man förstås inte bara kan besvaras med några meningar. Så det här inlägget blir rätt så generaliserat, med några bastips.
Rensa och klipp ner vissna perenner. Ja, det är ett jobb som måste göras, och det kan göras på hösten, när blommorna vissnat, eller på våren innan det nya börjar röra på sig. Många förespråkar vårrensning, men jag skulle säga att det är valfritt, och att man kan göra som man vill. Eller så gör man som jag, tar en del på hösten och en del på våren. Vissa sorter är ju så mycket lättare att ta bort på våren, såna som blir hårda "stammar" som bara är att bryta av när de torkat på våren, såsom flox, malva, flockel, och vissa blir lite kletiga om de får ligga kvar till våren och är därför lättare att få undan innan vintern, såsom till exempel daggkåpa och funkia. Prydnadsgräs är bäst att klippa ner på våren, eftersom de ihåliga stjälkarna gör att vatten kan komma ner till rötterna och de riskerar då att ruttna.

Det är rätt bra att spara lite, trädgården ser ju faktiskt mer ut som en trädgård även vintertid, om det finns kvar lite växter som ger karaktär. 
Och så blir det gulliga små mössor på blommorna när det har snöat, här Flox med vintermössa.

Löv funkar bra att klippa över med gräsklipparen mot höstkanten, det blir bara maskarna glada över. Lite lagom löv kan helt klart ligga kvar över vintern, men alltför tjocka sjok är inte bra för gräsmattan.
Rosor beskär man på våren, när björkens blad är lika stora som musöron, de har nog de flesta hört talas om. Jag går inte närmare in på hur man beskär, för det är lite olika för olika rosor, men man kan beskära mycket tuffare än man tror! Klätterrosor beskärs dock lite mer försiktigt, i princip kan lite putsning av döda grenar räcka, eller om man vill forma busken på något sätt. 

Rensa ogräs. Om man är duktig med ogräsrensningen på våren och försommaren, innan de hinner "ta över", blir det lättare senare. Senare på säsongen har perennerna hunnit växa sig större, och har du planterat perennerna rätt så tätt, blir det ingen jordyta kvar för något ogräs!

Samma rabatt några månader senare, inte plats för några ogräs här inte! Och de få som är där under, de syns ju inte!

Håll efter. Ta för vana att ta en liten runda i trädgården varje dag. Kolla efter skadedjur och klipp ner vissna blommor. Om man tar en daglig runda missar man inte heller någon vacker blomning!

Plantera träd, buskar, perenner och rosor kan man i princip göra vår, sommar och höst. Planterar man mitt i sommaren skall man bara tänka på att vattna mer om det är torrt. Vissa växter mår bäst av vårplantering, som tex höstanemon (trots detta säljer man såna på hösten...).

Dela eller flytta växter. De flesta perenner går utmärkt att dela när de vuxit till sig, dela kan man göra för att de helt enkelt blivit för stora, men också för att man kan få fler plantor helt gratis! De perenner som blommar sent är bäst att dela på våren, och vårblommande är bäst att dela på hösten, så man inte stör blomningen. Att gräva upp och dela eller flytta växter på sommaren mår de dock inte så bra av, jag har dock gjort det ändå - med blandat resultat... 😏För att dela en planta gräver man helt enkelt upp den, och delar den med en grep, spade eller till och med en såg om det är en väldigt hård "klump". Plantera sedan bägge delarna och glöm inte att vattna rejält.

Vattning. Alla växter behöver förstås vatten. Men tänk på att de flesta växter "i backen"  - både träd, buskar, perenner och gräsmattan - hellre vill ha mycket vatten och sällan, i stället för ofta och lite. Detta för att rötterna förblir ytliga och därför mer torkkänsliga om de bara får lite vatten, men om man häller på rejält så letar sig rötterna neråt och därmed klarar de torka bättre! Vattna inte mitt på dagen om det är soligt, då dunstar vattnet bort istället för att göra nytta. Krukodlade växter är däremot känsligare, och måste varma dagar ha vatten en eller till och med två gånger om dagen! Alltså inte så lättskött som växter i marken! 

Näring. Hm, det finns en uppsjö av olika slags näring till olika växter, eftersom växterna har olika krav. I mina vanliga perennrabatter brukar jag bara mylla ner kogödsel på våren, det brukar räcka som gödsel. Rosor är väl de som kräver mest, både vad gäller näring och vatten. De vill ha näring ett par gånger på vår och försommar, men inte för sent på sommaren eftersom de skall hinna förveda sig innan vintern.

Gräsmattan vill ha gödning ett par, tre gånger per säsong, Hellre gödsla gräsmattan lite och ofta än en gång och mycket, och gödsla i samband med regn/vattning. Gödningen gör att ogräset hålls undan och gräset får bättre plats, dock gör ju även gödningen att det växer snabbare så man får klippa gräset lite oftare. Låt gärna gräsklippet ligga kvar, det är gödning det med! 

Ett alternativ till gräsmatta är att ha grus istället, mer lättskött faktiskt! Glöm bara inte att lägga markduk under. Helt underhållsfritt är det förstås inte (är det något i trädgården som är det?) för även ogräs kommer uppifrån, med vinden... Och löven som hamnar på gruset blir ju gärna till jord om de får ligga kvar... Sa jag att det var enkelt med trädgård? Nej, det sa jag inte, men jag säger en annan sak nu -  det är kul!! 
För till sist, glöm inte att din trädgård är din, du gör vad du vill och vad som passar dig. Och det är det som jag egentligen tycker är häftigast med trädgård, det finns ingen trädgård som är den andra lik på pricken, även om man tar idéer och inspireras av varandra. Och en trädgård blir aldrig klar, vilket också är härligt tycker jag, den förändras eftersom växterna är levande material, och man kan möblera om och förändra så mycket eller så lite man vill och har lust med!

Det var mitt sista inlägg i min lilla miniserie. Har säkert glömt en massa bra tips och råd. Ni som tycker att jag missat ert bästa tips får gärna ge det i kommentarerna!

onsdag 8 mars 2017

Trädgårdstips del 3 - växterna

Jag gillar enkla, robusta växter, som det inte behöver fjäskas för, om man säger så. Här kommer några tips på sådana växter: 

Daggkåpa. En mycket tacksam växt, som snabbt växer till sig och fyller ut bra i rabatten, utan att för den skull sprida sig ohämmat. Den är utmärkt att ha i framkant av rabatten, och den tål både sol och halvskugga. När den växt sig lite för stor är det "bara" att dela den och vips har man två plantor. Bara inom citationstecken för det krävs lite styrka att komma igenom den, men det funkar bra med en såg! Ett plus med denna perenn är att den är vacker även när den inte blommar. 

Ännu en bra kantväxt, men lite lägre än daggkåpan är Alunrot. Lite långsamväxande och tar aldrig över. Finns i väldigt många olika läckra bladfärger, gröna, gula, rostfärgade, purpur. Den har man främst för bladverket men den blommar även med små söta blommor. Trivs i både sol och halvskugga. 
Här daggkåpa och alunrot i framkant.

Stäppsalvia. Har du en solig och lite torr rabatt så är stäppsalvia ett alldeles utmärkt val. Finns i olika nyanser av lila/blått, samt vitt, och i olika höjder. Jag har både låga som kantväxter, och en lite högre sort i mitten av en rabatt. 
Pioner! Så vackra och lyxiga, och ändå inte ett dugg "snobbiga", om man nu kan säga så om en växt. Lättskötta och tåliga och kan bli riktigt gamla! Det enda är väl att man får vänta lite på blomningen, det kan ta ett par tre år innan de visar någon av sina blommor. Sen är ju blomningen kort, men underbart är ju kort! Det finns dessutom massor av olika pioner, både tidigblommande och senblommande, så har man flera så kan man få en lång blomningstid. 

Det viktigaste egentligen när man skall lyckas med pioner, är själva planteringen. De får inte planteras för djupt! Har du köpt en krukodlad så är det ju bara att plantera på samma nivå som den står i krukan, men har du köpt bara rötter, så tänk på att de röda små "knopparna" inte skall hamna mer än ett par centimeter under jorden. Plantera helst inte pioner där andra pioner har stått, eftersom jorden då kan vara "piontrött". Annars är de inte kräsna på något sätt, och att det inte går att flytta pioner är en myt, det har jag gjort och det har gått utmärkt! 
Rosa fluffig pion med Stjärnflocka, finns i vitt och olika rosa nyanser. Trivs både soligt och lite halvskuggigt, och är väldigt söt i buketter - ja det är ju pionen med förstås!  

Löjtnantshjärta. Finns i både vitt, rött och rosa. Utsökta små blommor, som små konstverk! Blommar på försommaren, och efter blomning kan bladen vissna ner, så tänk på att ha något senblommande bredvid,så det inte blir ett "hål" i rabatten. Trivs bäst i lite skuggigare läge. 
Fänrikshjärta, finns även den i både rosa, röd och vit. Lite mer oansenlig än löjtnantshjärtat, men blommar en längre period. Vill också ha halvskuggigt. 
Ännu en sort som föredrar skugga, nämligen Funkior. Finns en uppsjö av olika sorter, men gemensamt för dem är att man odlar dem för sina blad, även om de blommar med smala stänglar. Finns stora och små, och helt gröna, vit- eller gulrandiga, grågröna... 
Här har jag funkior som kantväxter i min stora rabatt, på skuggsidan. 
Ännu en skuggrabatt, med Koreansk plymspirea, fänrikshjärta, funkia och ormbunke.

Något riktigt högt  och bra att ha i bakkant på rabatten, är Rosenflockel, här till höger. De är senblommande och trots sin höjd - ca 2 meter, så behöver den nästan inget stöd. Även den gula Dagögan kan bli rätt hög, men kan behöva lite stöd. 

En solälskare är den Kinesiska Kärleksörten. Finns i lite olika rosa färger och även i vit. Den är riktigt lättskött och tålig, tål torka bra. Funkar även utmärkt att ha i kruka, året om. Lätt att föröka, plocka några kvistar och ställ i vatten, och när de fått rötter så planterar man ut dem i rabatten.  
Höstanemon. Finns i vita och  olika rosa nyanser. Vissa sorter sprider sig rätt rejält, medan andra håller sig på plats. Blommar i augusti och september, när mycket annat har blommat över. Det man skall tänka på är att den vill planteras på våren för att ha störst chans att klara sig. 
Rudbeckia eller Solhatt som den även heter, är också senblommande. 
Plymspirea är en trevlig växt, som kan blir riktigt stor och hög, och som är vacker solitär. 
Rosor då? Nja, lite kinkiga är de allt, många sorter drar lätt på sig sjukdomar, de kräver mycket vatten och näring och bra jord. Jag har haft mina duster och gett upp på flera stycken, men några trivs riktigt bra här hos mig. Och några rosor det vill man ju allt ha i sin trädgård ändå, eller hur? Man får helt enkelt läsa på om vilka sorter som är extra friska och tåliga, när man skall välja sort, och inte bara falla för dess skönhet, vilket förstås är lättare sagt än gjort... Mina mest lyckade rosor är Louise Bugnet, Lykkefund, Queen of Sweden och Constance Spry (på bild ovan).

Några växter man skall "akta" sig för då...? Tja, det är väl lite hårt sagt, men när man köper till exempel silverarv, malva, rosenplister, bergormot och lammöra får man väldigt mycket för pengarna, om man säger så... De sprider sig, och det kan vara välkommet om man vill det! Man skall bara vara medveten om att de gör det! 

Malva vid studsmattan...


Sen får man ju inte glömma det här med träd och buskar i sin trädgård. Det finns otroligt många vackra sorter, och det är ju rätt lättskötta jämfört med rabatterna. 

Här en variegerad Trädgårdspraktry helt översållad med rosa blommor, bredvid en Schersmin. Även buskar är flyttbara, denna schersmin stod på annan plats i trädgården när vi flyttade hit, och förra våren flyttade vi den ännu en gång, både den och praktryn står nu på annan plats. En annan buskfavorit är Kornell, jag har två olika men den brokbladiga Elegantissima är vackrast med sina vitbrokiga blad. Magnolia (vårprakt!) Syrener är ju svensk sommar, växer snabbt och kräver inte så mycket!

Träd - här en favorit, Purpurapel 

...med så här vackra blommor på försommaren...

....och häftiga röda bär på hösten. Det blir inte så stort så det passar även i mindre trädgårdar. 

Hm, fler av mina favoriter vad gäller träd, som jag har erfarenhet av... Fontänpil (snabbväxande stort träd, skräpar dock lite), Valnötsträd (blir stort), Lönn (finns väldigt många olika sorter, ofta med härlig höstfärg). Japanskt körsbärsträd (ljuvliga rosa blommor på försommaren). Några träd som även passar i mindre trädgårdar är Klotrobinia (bollformad, otroligt vacker!) och Silverpäronträd (lite medelhavsskänsla, kallas väl för Nordens olivträd).
Åh, det finns så många vackra träd,  och ingen trädgård utan träd, det hörs ju på namnet, eller hur? Kanske någon vill tipsa om sitt favoritträd, eller varför inte era favoriter överhuvud taget, vad gäller växter?  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...