onsdag 19 juni 2019

Jordgubbstårta till midsommar

Vi blir inte så många på vårt midsommarfirande i år. Barnen börjar bli stora, så de föredrar att fira med sina kompisar...?!  😲 Nåja, det kanske ändrar sig om några år igen, om det börjar komma barnbarn, då kanske det är roligt att fira med tjocka släkten igen...😜 

Jag har inte bestämt mig för vad jag skall göra för tårta i år, kanske den här som är lite mindre än vad jag brukar göra. Vill man göra en större sådan, är det bara att plussa på ingredienserna, och ta en större form! 

Jordgubbstårta
8 bitar
Sockerkaksbotten
75 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
½ dl mjölk
Marängbotten
4 äggvitor
2 dl socker
Garnering
5 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar

Klä två stycken springformar (som är 20 cm) med bakplåtspapper i botten och på kanterna (eller dela receptet och grädda i två omgångar). Vispa smör och socker. Rör ner äggulorna en i taget. Blanda sist i mjöl, bakpulver och mjölk. Rör till en jämn smet och fördela hälften i varje form. 

Vispa vitorna (i en ren bunke) till vitt skum och häll i sockret lite i taget och fortsätt att vispa till en härlig maräng. Bred detta över sockerkakssmeten i formarna. Grädda i 150 grader i nedre delen av ugnen, i ca 40 minuter. 
Kanske inte så vacker tårtbotten, men vad gör väl det när den ändå skall gömmas i grädde...

Låt bottnarna svalna och bred ett lager vispad grädde på första tårtbotten, lägg på jordgubbar som är skurna i småbitar och på med nästa botten. Bred resten av grädden runt om garnera med gubbar.  

1 kommentar:

  1. Glad midsommar med vadhelst för tårta du gör!

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!