Tack för kryahälsningar. Nu är jag bättre, dock ännu trött men det kanske är årstiden. Dottern ligger däremot i "riktig" influensa sen en dryg vecka tillbaka, så än är det sjukstuga.
På tisdag är det äntligen fettisdagen, som vi har längtat... ;) Nej, men det är ju ovanligt sent i år, pga att påsken ju är sen. Så inte har man jag kunnat vänta inte, på bästa bullen...! Har till och med hunnit baka två omgångar... Men nej, jag har inte ätit upp alla bullar, men första omgången blev inte bra så jag fick göra om.
Tre små hårda, av första omgången
Jag fick nämligen för mig att jag skulle baka efter Baka med Fridas recept, för de behöver bara jäsa en gång, men de blev så hiskeligt små, och då gjorde jag ändå inte hennes minisar utan hennes vanliga, dessutom blev det hårda så vete sjutton vad som gick snett. Och min bakmaskin höll nästan på att brinna upp, så mycket mjöl var det, och ändå tog jag lite mindre än vad som stod i receptet. För 1100 g mjöl till en halvliter mjölk lät väldigt mycket med tanke på att jag har 800 g när jag gör lussebullar...
I alla fall, de gick ju att äta, syrran kom förbi just den dagen jag hade bakat dem, hon sa att de var okej, men sen skulle jag ha "kaffejunta", och då fick jag för mig att jag inte kunde bjuda på de där små rackarna, så jag gjorde en omgång till med mitt vanliga recept och det blev bra! Skriver ner det här så jag inte får för mig något annat nästa år.... ;)
Semlor
3 dl rumsvarm standardmjölk
1 paket jäst
1,5 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
En nypa salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 650-700 g vetemjöl
Blanda allt i en assistent, låt jäsa ca en timme, baka ut bullar (blir 18 stycken normalstora), låta jäsa igen i ca 1 timme. Grädda i 225 graders ugn, ca 7-8 minuter. Låt svalna, fyll med god mandelmassa och grädde, pudra med florsocker och njut!
Jag hade praktik på ett konditori i stan en gång i tiden, och fick då lära mig hur man rullar semmelbullar. Man tar degbiten och rullar ganska snabbt och med hårt tryck mot bänken, först med platt hand och mot slutet kupar man handen och lättar lite på trycket mot bullen. Hahah, hoppas ni fattar vad jag menar... Han, bagaren rullade alltid två bullar i taget, alltså en med höger och en med vänster hand, men det är överkurs för mig. Efter 18 bullar är man faktiskt lite trött i armen.
Två av den vanliga modellen, bra mycket godare!
Nej, men nu blev i alla fall jag sugen på semlor... Kanske får fresta dottern med en semla till kvällen ändå...? Det borde hon ju bli piggare av...
Än har jag inte ätit nån semla men så är jag ju ingen fan av bulle med grädde heller. Hörde glunkas om att en kortspelsvän skulle bjuda på hemgjorda semlor till tisdagens fika. Hoppas de är små...
SvaraRaderaSäker är en semla en duglig influensamedicin!
Kramar från Eva-Mari
Mm, nu blev jag väldigt sugen på semlor. Måste ha mig en snart. Jag vill ha med vaniljcreme i. Tycker det är godast.
SvaraRaderaJag blev så sugen på en semla. Har inte ätit någon ännu faktiskt. Men det är nog för att vi skulle vara lite nyttiga här i familjen. Jag har ett gammalt recept på semlor 20 st små. Då ska man ha mycket jäst 1 ½ paket och en ½ tsk hjorthornssalt i degen. Dom ska först jäsa i 10 minuter och sen som bullar i 45 minuter. Dom blir väldigt fluffiga. Kan skicka receptet om du vill. Kraaam Pia
SvaraRadera