lördag 31 juli 2010

Välkommen in...

och titta på min juliträdgård!

Entrérabatten. Rostflockeln som jag satt i juni har växt till sig ordentligt. Om ni undrar vad det är för brädor som står i rabatten, så är det maken som gjort en hemmagjord ställning, han håller på att sätta in ett nytt fönster i hallen. Återkommer med bilder inifrån när det lilla projektet är klart!
Den här rabatten har haft sin "storhetstid" dvs när pionerna blommade. Så här i slutet på juli ser den mest grå (nåja grön) och trist ut tycker jag...Snart kommer höstfloxen att lysa upp i alla fall. Sen blir det alltid lite tomt i mitten, när lupinerna är nedklippta. Jag skall nog köpa en sommarblomma och sätta ned. Eller så får lupinerna stryka på foten och något senblommande planteras, så det slipper se så trist ut vid den här tiden. Vad tycker ni?


Lilla rondellen med lavendel och Bonicarosor.


Päronrabatten.

..med mitt fina lilla valnötsträd!

Här är rubeckiorna på gång. "Alaska"

..och så har dagliljan "Pink Damask" börjat att blomma.Egentligen vet jag inte varför jag köpte den, är faktiskt inte så förtjust i dagliljor...hm, kan vara namnet som gjorde det, men inte är den rosa inte, tycker den mest går åt orange.

Stora rondellen. Här blommar fackelblomster och så är höstfloxen på gång, de rosa kommer alltid före de vita.

Blommorna i hundgårdsrabatten har nu nått den höjd de skall ha. Här finns rosenflockel, dagöga och malvor.

..och en Clematis "Jackmanii"

Malvan "Fastigiata". En rackare på att sprida sig, den dyker upp lite varstans i trädgården.

Röd ros som aldrig tycks vill bli högre, och bolltistel i stenrabatten.

Nya uteplatsen som var jätteskön de varmaste dagarna!

..med nya lilla rabatten...


...och lite krukor. Taklöken fick övervintra i rabarberbladet, rejält snötäckt, och i år blommar den!

Ja, det var allt för denna gång. Det som är bra med visning av trädgården på bloggen är att man kan välja att inte visa vissa delar :o) Jag fick "kritik" vid förra trädgårdsrundan av en fotograf (jag känner honom så jag tar inte illa upp..) att helhetsbilder inte är så intressanta, man skall kliva närmare. Och jovisst, visst blir det finare och läckrare med närbilder och jag gillar också att ta närbilder av blommorna. Det är ju dessutom mycket lättare, man slipper rensa ogräs och plocka bort spadar och annat "skräp" som ligger framme! Men jag tycker själv det är så kul att se hur andra har planerat sina trädgårdar, och för mig är trädgård inte bara växterna, det är  även inredning fast utomhus.Så jag fortsätter nog att visa helhetsbilder då och då. Och nu "utmanar" jag er andra som inte brukar göra det -  gör en liten trädgårdsvandring och visa på bloggen!

15 kommentarer:

 1. Du har ju en helt underbar trädgård. Jag är glad att du visar helheten, för närbilder kan bli tråkigt i längden med.
  Uteplatsen är ju fantastiskt fin *suck* vill också ha :)
  Nu önskar jag dig en fin helg och hoppas den bjuder på sol.
  Kraam

  SvaraRadera
 2. Tack för en underbar trädgårdsvandring. Nya uteplatesen är kanonfin. Skönt med en skuggplats. Lavendel och rosa rosor är sött och romantiskt. Skulle gärna vilja ha det någonstans. Jag får aldrig nån riktigt ordning i mina rabatter så jag törs inte visa mina :-))Jag håller på att fundera ut hur jag ska ha i framtiden. Rabatter runt huset är ingen hördare direkt. Tycker just nu att allt växer så konstigt.

  Du har iallafall jätte fina rabatter som jag får njuta av och inspireras av. Kram

  SvaraRadera
 3. Kul att se "mammas o pappas" valnötsträd!
  Saknar Dig! Hoppas vi kan ses snart!
  Kram Namnen

  SvaraRadera
 4. Så fint du har det, en rätt stor trädgård ser det ut som. Hade tänkt säga att du kunde plantera rosenflockel i den där gröna rabatten men den har du på ett annat ställe vilket i och för sig inte behöver innebära att man inte kan plantera den på fler ställen.
  Jag gillar verkligen den växten, den luktar så gott på sen hösten.
  Isop (lakritsbuske) är fin nu.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker också helheten är bra.
  Fortsätt med det.
  syrran

  SvaraRadera
 6. Hej! Hittade just hit, vilka fina bilder du visar av din trädgård. Jag håller inte alls med din vän som tycker att du skall visa mer närbilder... jag är mer intresserad av själva utformningen och designen av trädgården så jag hoppas att fler med bloggar (saknar en själv)tar sig an utmaningen att visa helhetsbilder av sina trädgårdar!

  Du har fina rabatter, och vilken uteplats!!! Det är inte så lätt att hela sommaren ha något som blommar i rabatterna men tar det slut en stund kan man ju gräva ned någon sommarblommma kanske.

  Ha det bra, hälsn. Åsa

  SvaraRadera
 7. Din trädgård ser ut att vara riktigt stor och väldigt vacker! Vilka välordnade och härliga rabatter du har! Kul med helhetsbilder!
  Uteplatsen är verkligen fin!
  Ha en skön söndag!
  //Margot

  SvaraRadera
 8. Så fint du har det. Helheten är nog viktig. Det är ju det man ser först.Den kan man gör en mer närgången analys.Skulle det inte vara fint me Dahlior i den "Grå rabatten" ? Dom blommar ju så fint i aug/ sept.
  Ja, den som ändåhade en trädgård. Mina blommo i krukor törstade först ihjäl, sen har dom dränkts. Hjälper snart inte med konstgjord andnig;-)
  Din bild på (om det är en vallmo eller pionknopp)är nästan klar, men vet inte om jag vågar ha den med på utställningen. Den ser lite ekivok ut.....
  ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 9. Tack för rundvandringen måste säga att du har enormt vackra rabatter och så int i tädgården!

  SvaraRadera
 10. Härliga rabatter - och det är tur att du ska fortsätta att visa översiktsbilder. Det är såna jag vill se mer av, även om närbilder på växterna naturligtvis blir bättre och vackrare foton! Men man vill ju få lite idéer!!
  Just nu har jag äntligen övertalat gubben att få ett pyttelitet vattenblänk i trädgården, men jag får gräva upp jorden och gjuta själv så det lär väl dröja ett tag!

  SvaraRadera
 11. Klart det är kul att se helhetsbilder oxå. Jag gillar din uteplats. Jo, fast allt såg trevligt ut.
  Vet du, gubben min ska åka till Gotland i mitten av augusti o jag får inte följa med=0. Han ska glo på traktorer. Men jag hade ju kunnat titta på trädgårdar...
  Ha det bra. /Knatten

  SvaraRadera
 12. Tack för din trädgårdsvandring,vilka fina bilder.Det se ut som du har en stor härlig trädgård,blir lite avis,i min lilla radhustäppa får det inte plats så mycket.
  Ha det så bra på underbara Gotland
  Kram

  SvaraRadera
 13. Så vackert o fint du har det.. allra vackrast var nog den nya uteplatsen med sin rundel.. eller det var ju himla mycket annat oxå som var fint svårt att välja och varför ska man det.. *hihi*.. Du min kaprifol blommar nog nästan hela sommaren.. har inte tänkt så mycket på det men jag tror det i alla fall. Den är uppgrävt hos min mor och vad det är för sort har jag ingen aning om men vacker tycker jag den är i alla fall.. sprider sig dock med raketfartutlöpare varje år så man får inte vara blödig när man rensar.. *ler*.. Ha det gott /Moa

  SvaraRadera
 14. Du skrev att jag skulle strolla mwes gödning/gift nu i höst och sen så i gräs i vår. Hel rätt! Det är klaert att det är det vettigaste artt göra!! TACK!!!

  SvaraRadera
 15. Jag är jätteglad att du visar helhetsbilder! Jag vill gärna se hur andra tänkt och komponerat och löst saker och ting.
  Som du säger är det ju enklare att visa närbilder och det är just det jag gör nästan alltid... :)

  I år har jag också planterat en "hundgårdsrabatt", jag vet inte om vovven uppskattar det nu, men sedan när rosor och pioner blommar då tror jag hon blir överlycklig!

  Ha det gott!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...