onsdag 20 april 2022

Varför bara ta ett rum i taget?

När man kan renovera tre, fyra rum på en gång...? Jajamen, nu kommer ett renoveringsinlägg igen. Jag har ju, som jag berättat tidigare, beställt nya golv till övervåningen. Första veckan i maj kommer golvläggarna, och skall byta golv i  fyra rum på övervåningen. En liten "hall" när man kommer upp, samt tre av rummen (det fjärde, min dotters rum, har jag redan bytt golv i). Två av rummen var inte i behov av mer renovering än själva golven, pysselrummet tapetserade jag ju när jag flyttade hit, och mitt sovrum likaså, åtminstone fondväggen. Däremot var det dags för uppfräschning i gästrummet och hallen. 

Men. En sak har retat mig lite i mitt sovrum. Nämligen ett hål (!) i väggen. Förra ägarna har nog haft en teve här i sovrummet, men se det är inget för mig. Och det här hålet har jag dolt med en tavla. Men vill jag nån gång täppa igen det där hålet, måste ju väggarna målas om. Så det var väl lika bra att kladda med färg nu, istället för sen när nya golvet är på plats.
Egentligen ville jag ha exakt samma färg som tidigare, men det fanns inget färgnummer (har frågat men det var tydligen ett eget hopkok...) Så jag har försökt att hitta rätt men till slut gav jag upp och bad dem i färgaffären att välja en som helt enkelt passade tapeten. 

Så det blev en som är mörkare än den som satte där förut, men det blev fint, och fräscht med ny färg. Och hålet trollades bort!  
Katt mitt i målarkaoset. 

Eftersom väggen ändå skulle målas om, så tog jag bort golvlisterna. Kuriosa - här bakom golvlisten hittade jag den här tapeten som suttit här förut. En 60-talare? 
På tal om golvlist, så tänkte jag först inte ta bort den här i pysselrummet heller, eftersom det är relativt nytapetserat, utan det skulle istället bli en sån där smyglist mot den gamla golvlisten... Men handen på hjärtat, såna där smyglister är inte vackra... så jag ryckte bort golvlisterna här med, så försiktigt jag kunde så inte tapeten skulle stryka med. Tänkte att det är bättre jag gör det själv än en hantverkare som har tidspress... Vad vet jag hur noga de är? Bättre att jag tar sönder tapeten själv än att jag går och retar mig på att någon annan har gjort det. 

Så då  blev det lite stökigt här inne med. Jag vet, det är inga inspirerande bilder i det här inlägget, men jag tänker att det kan vara bra att visa stök-bilder också. Renovering är inte bara före- och efter, det är även en hel massa "under-tiden-jobbiga-stökdagar"... Det kan också vara bra att påminna mig själv om det, när jag nångång framöver tänker att, jag "skall bara..."
Kuriosa igen, vad som suttit här förut. 

När man ändå målar väggar så målar man tak också. Jag har spännpappstak här på övervåningen, och det hade spruckit lite här och var, så jag googlade, och det man skulle göra var att limma upp tidningspapper över det fula, så det gjorde jag, och det blev rätt okej faktiskt. Egentligen skall man riva sönder kanterna så det blir lite ojämnt, men just den här biten tog jag nästan en hel sida. 
Efter takmålning, men innan väggmålning. Och det är ju ett kapitel för sig, för jag har ännu inte bestämt tapet som skall vara i trapphuset, och det måste jag ju veta innan jag målar. Tänk att jag skall ha så svårt att bestämma mig. Vet ni att jag åker till två olika färgaffärer och tittar på tapeter och färg, för att sprida ut min pinsamhet lite... Jag vet, kunden har alltid rätt och det där men tänker att de nog börjar tröttna på mig snart... ;) 

På tal om att tröttna, så förstår jag om ingen orkar läsa så här långt, om mina förehavanden här hemma. Så jag avslutar för denna gång.  To be continued...

3 kommentarer:

  1. Jag som älskar renovering läser vartenda ord och tittar på varenda bild. Så roligt! Tänk så bra det kommer att bli, den grå till fondtapeten är så snygg! Och nytt golv överallt, hurra till dig! Ser fram emot så-här-blev-det-bilder.

    Njut av dagen idag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Har man lite äldre hus, har man alltid något som behöver göras, nu eller senare. Jag vet.
    Lycka till med renoveringen!

    SvaraRadera
  3. Ja när man ändå är i gång :) Du kan väl ta färjan över till Öland och fortsätta här! Gillar din stil och du skulle göra underverk med mitt hus :) Det kommer att bli sååå fint hos dig och jag följer det med spänning...
    Vårkram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!