torsdag 16 juni 2011

Heuchera

Alunrot eller Heuchera är en relativt ny bekantskap/favorit hos mig, så den förtjänar ett eget inlägg! Jag har tyvärr inte helt koll på namnen. Jag sparar alltid etiketterna och sätter in dom i en pärm, en sida för varje rabatt. Men nu stämmer det inte riktigt med antal etiketter/antal plantor...så det blir lite svårt när inte bilden stämmer helt eller rent av saknas... hm, så med viss reservation;


Vi börjar i första rabatten bred och lång, med alunroten"Silver Scrolls", en riktig läckerbit! Dubbelklicka gärna på bilden, så ser ni ådrorna bättre.

"Paris"

"Chocolate Ruffles"

"Midnight Rose"

Och om de andra stämmer heter den här Palace Purple eller Marvelous Marble...

Fast det kan inte riktigt stämma, för jag tror den här vid uteplatsen heter "Palace Purple"

...och den här heter "Marvelous Marble"

"Citronella"

Två små ynkliga i kattgårdsrabatten, Heuchera Sanguinea "Alba" som efter tre år ännu inte blommar. Står den för soligt/torrt tror ni?  

Vi avslutar med underbara "Georgia Peach" vid hundgårdsrabattten

Det finns tydligen hur många sorter som helst, och hur skall man kunna låta bli dom? Dom är så behändiga på nåt sätt också, att ha i framkant av rabatten, och inte verkar dom bre ut sig alltför mycket heller.

****
Igår var det skolavslutning, så idag har barnen sommarlov! Själv jobbar jag idag och i morgon, sen så är även jag ledig! Tjohoo!


Tänk när man själv var liten, vad sommarlovet kändes evighetslååångt så här i början... Första sommarlovsdagen så packades bilen och vi flyttade ut till stugan. Sen bodde vi där hela sommaren och flyttade inte in till stan förrän någon dag innan skolan började igen.

Så här såg stugan ut, hösten 1968 när vi precis hade köpt den.

5 kommentarer:

 1. Helt klart en växt som väcker ha - begär. Alla är ju snygga :-) Har en sort än så länge...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Helt klart en växt väl värd att älska! Jag är ju tokförälskad i dem och får väl nästan påstå att jag samlar... (fast det är "fult" att samla, hihihi) Jag köper alla plantor jag kommer över som inte redan finns i min trädgård =P I min samlariver råkade jag få med mig ett par plantor Heucharella (spetsmössa) vid förra plantskolebesöket - så kan det gå när man blir "hied"
  Den du har vid uteplatser ser ut att vara en 'Palace Purple' men det är inte helt omöjligt att även den andra är det. Jag har kommit fram till att de får olika färg på bladen beroende på hur mycket sol/skugga de får. Så om den ena plantan står soligare än den andra...
  Ha en fortsatt bra dag / Kram gittan

  SvaraRadera
 3. Här är en till som är tikig i alunrot. Har dom både soligt och torrt och skuggigt och fuktigt. En enda har dött för mig i år och det var en jag satt i "Rolles rabatt" bredvid bilbryggan. Den stod förmodligen i alldeles för bra jord - och så glömde jag vattna den i våras!

  SvaraRadera
 4. Vackra blommor!!!

  Önskar dig en riktigt skön sommar!

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 5. Alunrötter är sååå snygga. Har satt mina i rabetten på framsidan och där är vi aldrig, så jag måste utöka rabatterna på något sätt på baksidan för att få dit dem:)//Helen

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...