söndag 29 september 2013

Trädgårdstankar och funderingar...och lusten som försvann

Varning för massor av text -  ni som inte är trädgårdsintresserade kan sluta att läsa direkt...

Jag tänkte göra massor den här helgen. Men icke... Under sommaren blir det oftast en massa funderingar när man pysslar ute i rabatterna. Det blir ju inte alltid som man tänkt sig, och växterna lever ju ett eget liv - en del växer och blir gigantiska medan andra försvinner i massan...hm, och så tänker man att det skall jag fixa i höst. Mitt i sommaren vill jag inte göra en massa stora omändringar, nej då vill jag ha det fint och "orört". Men på hösten kan man ju hålla på och dona eftersom man liksom inte sitter ute på samma sätt och njuter av sin trädgård. Ja, ni fattar nog! Det är ju också lättare att göra allt på hösten när växterna nått sin höjd och bredd, på våren ser ju allt så smått ut och det finns massor av jord runt om varje växt... Och det var vad jag hade tänkt göra igår. Jag gick ut och tog ett block med mig för att organisera upp det lite, för det är rätt mycket som skall fixas. Och papperet blev så fullt så jag kom helt av mig... Hade plötsligt ingen alls lust att börja gräva och härja runt. Så istället för en härlig trädgårdsdag blev det ingenting.
 
Här i Päronrabatten till exempel. Jag är inte helt nöjd med rosen Louise Bugnet, till höger. Visst, den har ljuvliga rosor, men den är ju inte översållad med blommor precis, utan det blir några då och då. Ser för det mesta ut som en stor grön buske med några små vita blommor lite här och var. Nej, här skulle jag vilja stoppa ner Vidjehortensian som jag köpte för några veckor sen och som inte hittat sin plats ännu. Inte för att jag lyckats förut med någon hortensia...*suck*  men det stod på skylten att den var lättodlad och det gick jag på =) Har ju sett hur vackra de kan bli, översållade med stora vita blommor från juli till september... Skulle inte det vara snyggt där?

Men hur gör jag då med Louise, jag kan ju inte bara slänga henne?

Sen är det det här med Hundgårdsrabatten, här har jag ett gäng höga växter och det vill jag också ha. Problemet är vad jag skall ha i framkant, vill ju helst ha nåt framför de höga växterna men det känns som de bara körs över av de stora i bakgrunden. Så vad gör jag där tycker ni? Och malvan som "försvann" i somras, skall jag gräva upp den eller tro att den kan bli sig själv nästa säsong? Eller skall jag plantera riddarsporren här, den jag köpte i somras och som ännu inte kommit i jorden? Hm, ja ni hör vilka" problem" jag brottas med och vilka beslut som skall tas... inte undra på att jag tog den lätta vägen och gick in istället. Sen började det regna och då var det så där legalt och skönt att ligga i soffan istället...
 
Men det var i går det, idag har det varit bättre väder, så idag var jag liksom "tvungen" att vara ute en stund, men något avancerat blev det ju inte precis... Nej, nu hoppas jag att trädgårdslusten återkommer till nästa helg!

8 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig i dina ord. Jag har tappat trädgårdslusten helt för i år. Lite tidigt men så är det. Jag har inte varit ute alls i trädgården denna helgen, eller jag klippte gräset i fredags:). Har inte grävt upp dahliorna eller höstpyntat vid dörren. Du satte ord på en känsla jag haft, mitt i sommaren vill man ha det fint och inga hål, och på hösten har man tid att gräva, synd bara att lusten försvann:).
  Hoppas din lust kommer åter nästa helg, jag tror inte min gör det.
  Ha en bra start på veckan
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Här är en till som verkligen känner igen sig! Jag tappar ALLTID lusten att göra nått i trädgården på hösten - och i år kom den dessutom så tidigt. Men...ibland blir man ju tvungen, så idag tog jag mig verkligen i kragen.
  Men inte är det direkt kul när händerna blir stelfrusna, när benen börjar klaga och när grävararmen gör sig påmind. Nej, då är det helt klart mysigare att sitta inne och titta ut och inbilla sig att det är varmt och skönt ute!

  SvaraRadera
 3. Jag är likadan. . Och vill så mycket med orkar liksom inte :( Kram

  SvaraRadera
 4. Ja förstår dig precis, min trädgårds-lust försvinner med kylan, med den kylan försvann även alla vackra blommor. Men vi måste göra förarbete till nästa år och den blev lite trög nu sen vi kom hem från den goa värmen i Mallorca. Men den avkopplingen behövde vi bägge.
  Men egentligen gör jag (vi) inte så mycket på hösten i trädgården, alltså ingen höststädning
  Men man får många funderingar hur och vad man ska förbättra till nästa år.
  Om man tvingar sig att göra saker i trädgården blir det inte roligt, man få vänta och känna efter.
  Men den tiden är ju här nu, vilo-perioden för människor,djur och växter.
  Så ta det med ro, lusten kommer när den vill, *fniss*

  Må väl kram/ Eva

  SvaraRadera
 5. Jag fattar! Klart att den kommer tillbaka även om det inte känns så. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 6. Jag känner igen mig.
  Men jag tog tag i eländet för 3 veckor sedan och gjorde en rejäl omorganisation i rabatterna.
  Hade allt på papper innan men som vanligt drog det med sig mer än vad jag tänkt.
  Jodå, du kan slänga Louise (eller ge bort den till någon som vill ha den).
  Själv slängde jag 7 rosor som inte höll måttet enligt mitt tycke.
  Hellre ta bort o slippa reta sig på dom mer o plantera något som känns bättre.
  Snart har din lust återvänt och du tycker det är roligt att "göra om" där ute.
  Hälsningar Britt

  SvaraRadera
 7. Känner jag dig rätt så har du redan fixat det mesta nu! Ni har ju fortfarande sommar på Gotland såg jag:) Men vårt väder är inte fy skam det heller... mer eller mindre soligt varje dag! Bara att tacka och ta emot och lagra...

  Hoppas du har en fin dag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 8. Jag känner igen mig i din beskrivning. Min trädgårdslust har haft både toppar och dalar och under en lång period har trädgården legat i dvala. Nu är jag lite lagom intresserad - njuter av det vackra...men trädgården håller på att växa mig över huvudet!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...