torsdag 14 juli 2011

Hosta

Ja, jag är inte sjuk på nåt sätt, men tidigare har jag ägnat flera inlägg åt pioner och ett åt Heuchera, så nu måste även Hostan/Funkian - som också är en favorit - få ett inlägg. Blomsterfunkian blev ju även årets Perenn 2011. Inte en dag för tidigt om du frågar mig, den är så användbar i både rabatter och krukor och snygg tillsammans med så många olika perenner!


Börjar med två sorter i Hundgårdsrabatten, den nedre kan kanske vara en "So Sweet" (har i alla fall en sån etikett) Den delade jag för några år sen, 

...och flyttade ena halvan till den då nya Päronrabatten. Funkia tar ju några år på sig att bli stor och jag ville ha en funkiasida i Päronrabatten så det var bra att börja med några lite större exemplar.

En liten parantes bara men så här såg Päronrabatten ut som helt ny.

Nu har stjärnflockan brett ut sig rejält så det måste jag ta tag i till hösten/våren.

Funkiasidan med några stora exemplar, den högra tror jag är en "Aureomarginata". Dom är nu så stora så rudbeckian som stod mellan dom och ormbunken levde en tynande tillvaro, så dom fick jag rädda till en annan rabatt häromdan.


"Invincible" framför en brokbladig kornell (se förresten vad den har växt sedan starten!). Till höger daggfunkia "Frances Williams" och till vänster syns en liten "Wide Brim".

"Halycon", en gåva från Allers trädgård för några år sen.

"Univittata"

Entrérabatten med två namnlösa exemplar.

Två stycken som bott i kruka i flera år, den högra är en "Tom Schmid" men den vänstra har jag köpt på en marknad så den är namnlös.


Lilla rabatten vid uteplatsen med "Francee"som faktiskt tagit sig rätt bra på bara ett år.

...och sist och inte så stor ännu, är min favorit "Patriot". Den kan jag tänka mig fler av. Den är så där rent vit i det vita och friskt mörkgrön i det gröna!

7 kommentarer:

 1. Oj vad många stora och fina hostor du har!! Själv har jag än så länge bara två, en ny och en gammal som jag just flyttat på....men fler ska de bli! Jag tycker de är helt underbara!
  Kram, Marita

  SvaraRadera
 2. Nä men va kul att få se så fina blommor! Dom har jag INGA alls utav,tack för det tipset! Kan man köpa till hösten o sätta tror du eller blir det våren? Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Vad många vackra hosta du har läckert när de blir så där stora och maffiga! Kram Johanna

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig om att hostor är fina. Jag "upptäckte" dem i år och har köpt några stycken, men det lär absolut bli fler. Det finns ju så många olika fina sorter.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 5. Tänk, jag har också upptäckt dem i år! De är ju så vackra och stilfulla. Nu har jag en badbalja full med helgröna hostor (som en släkting gett mig) och de väntar att komma ner i min nya hostarabatt bakom huset. Har alltid trott att hostor inte tycker om sol? Men du verkar ju ha dina på alla möjliga ställen och de ser ju synnerligen nöjda ut. Är det möjligt att plantera dem i söderläge?

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Hej .. Så glad jag blir för dina fina ord och besöket hos mig. Jag blir helt mållös jag eftersom jag inte har sk gröna fingrar. Vilken ljuvlig trädgård du har. Ojoj så vackert.Nu ska jag susa vidare i din fina blogg. Lägger till dig...

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 7. Hostan är definitivt en trädgårdsfavorit och det brukar bli nån ny sort varje år. Ska försöka mig att dela några av mina jättar idag vilket inte brukar vara det lättaste.../Anette

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...