onsdag 15 augusti 2012

En resa tillbaka 10 år i min trädgård

Följ med på en resa tillbaka i tiden! Häromdan hittade jag några gamla foton - jag tror de är från 2002 eller 2003, när jag på allvar började intressera mig för trädgård och anlägga rabatter. Fotona är från tiden innan jag hade digitalkamera så jag ber om ursäkt för bildkvaliten. Jag gick ut i trädgården och försökte ta bilder från exakt samma plats för att se skillnaden.
Rondellen, min första rabatt(tror jag i alla fall). När vi flyttade hit fanns det en liten smal remsa till rabatt längs med altanen, där det fanns flox, silverarv och en daglilja. Dem flyttade jag hit, det enda jag köpte nytt var fackelblomster och lupin.

Jag tycker den faktiskt är rätt sig lik, men faktiskt är kärleksörten utbytt mot en annan sort, silverarvet tröttnade jag på (lindade in sig överallt) så den är ersatt med stäppsalvia. Dagliljan är utbytt mot en pion (som också stod i trädgården när vi köpte huset).
Hundgårdsrabatten.. Hm, möjligtvis kan den vara min första rabatt, när jag tänker efter, eller åtminstone "samtida" med rondellen. Den har ändrat utseende desto mer. Även hit flyttade jag silverarv. En gråmalva (nu flyttad), rosen och klematisen dog, och sen ser jag inte riktigt vad som finns där mer... Det jag ser är ett exempel på en väldigt amatörmässig rabatt, men jag var ju nybörjare!

...men idag ser den i alla fall helt annorlunda ut, rabatten är förlängd och alla växter är utbytta.
I trädgården fanns också en luktolvonbuske. Kring den gjorde jag en lite mindre rondell, där jag planterade en buddleja, fänrikshjärta, en Bonicaros och lavendel.

Ser ut så här idag. Rondellen har blivit lite större och fått annan form. Olvonet är kvar, lavendeln och rosen likaså. Tillkommit har ett träd; Rosenhagtorn, lite fler lavendel och en Astrid Lindgrenros.

" Bred och lång" som den fick heta för jag tyckte den var så stor. Här fanns bla lammöron, prästkragar, kärleksört, rosenkrage, malva, riddarsporre. Inget av det finns kvar idag, jo malvan men den är flyttad till hundgårdsrabatten.  

 
Det som finns kvar sen början är tre pioner, men för övrigt har det tillkommit en massa annat. Och så är rabatten förlängd till det dubbla ungefär, så idag gör den väl skäl för namnet...=)  

Samma rabatt men vi backar ett steg så även lilla rondellen är med. Det här är ett ännu tidigare kort då jag ännu inte lagt några kantstenar runt rabatterna ännu. Jag ser nu att alliumen finns med, och de lever ännu och har blivit fler!


...och så här ser det ut idag. Här var det lite svårt att ta kort från samma plats, då det står en pool ivägen...=)
Ja, som ni ser så har det hänt lite i rabatterna; man flyttar och förändrar, byter ut och håller på...men det är ju det som är tjusningen med trädgård, man blir aldrig klar!

11 kommentarer:

 1. Det var fint redan på de gamla bilderna..men , vilken förändring du gjort : ) Roligt att se tillbaks och få se resultat av tid och arbete man lagt ner på sin trädgård!
  /Cika

  SvaraRadera
 2. hyggeligt før - hyggeligt efter :)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att ha bilder från första början. Det ser bra ut redan då men ännu bättre nu. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Just det, att förändra göra nytt och aldrig bli klar,är tjusningen med trädgård
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 5. Vilken förändring! Vad roligt att få se. Älskar före och efterbilder:)).
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Så fina rabatter du har! Och så roligt att se hur det växer och förändras på några år.

  Sensommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 7. Men, vilket roligt grepp, att visa förr och nu. På nästan tio år har det blivit helt andra rabatter, även om likheter finns! Och du har lyckats väldigt bra!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Jättekul att se hur det såg ut och visst ser man att det har fötts ett trädgårdsintresse. Det är fint hela tiden, men snyggare och frodigare nu, och framför allt är det ju roligt att se förändringen!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Nä det är så sant,färdig blir man aldrig och det är väl det som är meningen och tjusningen med en trädgård.
  Trevligt att kolla tillbaka och jämnföra.Det blev bra
  Kram/Eva

  SvaraRadera
 10. Vad roligt att se bilder från då till nu. Du har en fantastisk trädgård.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Jätte fint! Duktig du är.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!