måndag 31 oktober 2011

Halloween




Halloween är inget jag firar precis, men en pumpa till uteplatsen fick det bli. Dock kommer den ej att skäras ur till något monster...

Inne fick det bli några små prydnadspumpor, and that´s it!

söndag 30 oktober 2011

Skön söndag


Ute är det grått idag, men desto mysigare har vi inomhus. Tjejerna pysslar för fullt vid köksbordet - det hålls på med julkort och julklappar (!) Lite tidigt men dom kunde inte vänta...

Om en stund skall vi fika med färska bullar, när maken kommer hem med båten, han har varit och hämtat vår hund Tjorven, som varit utlånad till jakt långt uppe i fjällmarken, i över ett år. Det blev så därför att hennes uppfödare behövde en extrahund förra hösten, och så var maken iväg i Afghanistan i våras, så då blev hon kvar och behövdes även denna höst Men nu skall hon hem, undrar vad hon tycker om det...där uppe har hon gått som "drottning", varit lös hela dagarna och levt livet.

Buketten plockade jag in nyss, några omblommande daggkåpor och lite av varje fanns faktiskt ännu att plocka av!

lördag 29 oktober 2011

Så mycket bättre






Precis - Så mycket bättre blir det på teven ikväll - glöm inte det! Inspelat här på Grå Gåsen i Burgsvik i somras. Nu skall vi se om programmet är lika bra som i fjol, eller om det kanse rent av är (så) mycket bättre!
Hoppas ni får en fin lördag - här är det underbart höstväder, stilla och sol! Ja, det kan faktiskt inte bli så mycket bättre =)

fredag 28 oktober 2011

Sida vid sida

Äntligen fredag! Visserligen har jag inte jobbat så mycket den här veckan, bara tre dagar, men av någon konstig anledning så smakar alltid ledighet mer... Jag gillar mitt jobb - javisst - men nog är det skönt att vara ledig alltid...=)

Sida vid sida är temat för Blommig Fredag. Dessa två skönheter står sida vid sida i rabatten. De är av samma sort - Rudbeckia - men den ena har vissnat medan den andra ännu blommar. Men även den vissna har väl en viss charm, tycker ni inte?

Trevlig helg! (och en extra lång sådan - en hel timme!)

onsdag 26 oktober 2011

Fem skäl att gilla oktober

Okej, visserligen börjar den gå mot sitt slut, men jag kan ändå inte låta bli att hylla oktober i ett inlägg, som i alla fall hos mig har varit underskattad. Vi har den mörka och kalla årstiden framför oss vilket kan få vem som helst deppig.  Men kanske är det det sköna vädret som fått mig att omvärdera den här månaden i år. I alla fall:
  • Det är liksom legalt att sitta inne och mysa i soffhörnet. Med en pläd, en katt och en god bok eller bara slötitta framför teven. Mys vilket som!
  • Men man kan ännu - om andan faller på - göra en del trädgårdsarbete; peta ner några lökar eller rensa lite, typ...
  • Nu börjar man tända ljus igen. Det gör sig ju mycket bättre mot höstmörkret utanför.
  • Det är slut på (nåja) alla repriser på teven som visas hela sommaren och alla serier som är mysiga att följa är tillbaka. Jag menar, vad vore hösten utan Bonde söker fru och Idol?
  • Sist men inte minst - naturen är oslagbart vacker i sina färger!

Vad gillar du med oktober?

måndag 24 oktober 2011

Helgen som gick



Måste bara få visa er så fint pappa och hans fru har höstpyntat utanför husknuten (eller ja, om man skall vara petnoga så har nog inte pappa så mycket med själva pyntandet att göra...*ler*)
Som sagt, igår fyllde pappsen år, så helgen har tillbringats ute på landet, med "tjocka släkten". Vi tre systrar lagade trerättersmiddag tillsammans "hela" lördagseftermiddagen vilket var ett jättemysigt sätt att umgås på! Och har man ett sånt härligt och stort kök som syrran har där det funkar att vara tre i samtidigt så är det ännu roligare. Innan läggdags var vi några som badade i jacuzzin - jättemysigt i mörka natten, och man somnar så gott efteråt! Helgen avslutades med kaffekalas i går, men för mig fortsätter ledigheten idag med - jag har tagit höstlov med barnen idag och på onsdag har jag ju min lediga dag så den är jobbveckan blir inte alltför lång =)

söndag 23 oktober 2011

Ingen vanlig dag....

Idag vill jag bara kika in och gratta min kära pappa som fyller 75 år!

fredag 21 oktober 2011

En apitretande fredag

Inte för att jag behöver något aptitretande - aptiten är det inget fel på =) Men apitretande bilder lär det finnas på bloggar runt om idag eftersom det är temat på Blommig fredag!
Mitt bidrag blir en paj som jag gjorde av trädgårdens äpplen. Receptet har jag fått av en vän och det är så superlätt så det måste jag dela med mig av:
Skär äpplen i bitar eller skivor och lägg i en form. Blanda mjöl (ca 3 dl) och socker (ca 2,5 dl) och häll över äpplena. Jag brukar även ha i havregryn men det behöver man inte. Sen hyvlar man över smör med en osthyvel, så allt det torra täcks.
Skjuss in i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Klart! Visst låter det enkelt, inget kladdande med deg, ingen kastrull eller matberedare som behöver diskas. Bara lätt och gott!

Nu tar jag helg - långhelg för min del för jag tog lite höstledigt på måndag, för barnen har höstlov nästa vecka. Skönt! Att vädret ser lovande ut så här långt gör ju inte saken sämre.
Ha det gott!

onsdag 19 oktober 2011

Var sak har sin tid...

Varför kan inte hösten få vara ifred ett tag till? Jag som precis har accepterat att det är höst; tagit in sommargrejerna från trädgården och till och med börjat njuta av hösten. Och vad händer då? Jo, då knackar julen på dörren och kräver att få uppmärksamhet... i form av en massa julpynt i affärerna! I mitten av oktober!  
För min del är det helt ok att börja tjata om våren redan i februari, ja till och med i januari kan man börja längta till våren - helt ok för mig =) Att våren går över till sommar är också ok. Sen är det ju vemodigt när sommaren är slut och det blir höst.
Så när jag äntligen börjat att känna höstglädje så kan väl julen hejda sig lite lite bara. För handen på hjärtat - julen orkar man bara med i lite drygt en månad - eller hur? Sen är man hjärtinnerligt trött på den. Äh, kom igen nu och håll med mig hörrni!
Och vi skall ju ha både Fars dag och Halloween (även om jag inte är nån speciell anhängare av den sistnämnda högtiden) först.
Så, nu har jag fått gnälla av mig. Nu känns det bättre. Om en månad känns det ännu bättre, då skall jag börja förbereda för advent!
Och vet ni vad det värsta av allt är? Jo, jag har faktiskt köpt två julklappar redan... 

måndag 17 oktober 2011

Oktober i trädgården

Helgen som gick bjöd på ett underbart höstväder, och jag var bara "tvungen" att vara ute. Nu blev det inte nåt jätteroligt projekt utfört, däremot höststädning och inplockning...inte lika kul och det kändes lite konstigt och tidigt att plocka in en massa när det nu är så fint väder. Men men, det måste ju göras och det är ju skönare att utföra det i vackert väder!

 Det finns ännu en hel del som står sig, trots den lilla frostknäppen vi hade. Den här alunroten är helt fantastisk, den har blommat hela sommaren! Kolla här att den redan blommade mitt i pionsäsongen!

Pionsäsongen ja, den här som jag satte i fjol höstas blommade inte i somras, men i gengäld bjuder den på fin höstfärg, och har jag tur kanske den visar upp någon blomma nästa sommar!

Sista bilden med trädgårdsmöblerna innan dom åkte in i lekstugan.

Några små rosor kämpar på tappert vid lavendeln.
Och jag konstaterar att det här projektet inte blev av i år heller...har ju tänkt att grusa denna plätt och piffa med lite växter och nån snyggare tunna till exempel. Men vi får väl se, det kanske blir av nästa år istället? Det kom i alla fall ner en ros nu i början av hösten, och ett hjul som jag hittade på loppis. Alltid en början =)

söndag 16 oktober 2011

Farbror Frost





Farbror Frost har varit framme, natten till lördagen var han förbi och spridde iskristaller i trädgården. Tyvärr var jag lite för seg på morgonen så det hade börjat tina upp när jag äntligen fick upp ögonen och rullgardinen. Några bilder fick jag i alla fall, på daggkkåpan och alunrotens blommor.

Idag blir det höststädning i trädgården och födelsedagskalas på eftermiddagen, hos ett av barnens kusiner. Ha en go söndag!

fredag 14 oktober 2011

Giftigt

Just det - giftigt är ordet och likaså temat för blommig fredag. Skall väl erkänna att jag inte riktigt har koll på vilka växter i trädgården som är giftiga, men den här ligustern skall i alla fall vara giftig så den kokar vi inte sylt på.
Nåt annat man kan "koka" istället är pannacotta. Det är definitivt inte giftigt =)  Varsågod att smaka och fira med mig, på bloggens 2-årsdag. För 2 år sen "bjöd" jag på det här!

Vill också passa på att tacka alla gulliga som tittar in här och extra tack till er som lämnar ett spår efter er då och då. Det uppskattas skall ni veta även om det inte är nåt måste. Jag vet själv att man inte alltid har tid att lämna kommentarer hos dem man kikar in hos. Ibland har man mer tid och ibland mindre.

Det är i alla fall jätteroligt att veta att ni är några stycken som läser min blogg. Hela 74 följare har jag idag - nu väntar vi spänt på vem som skall bli den sjuttiofemte..? *ler* Och du som vet med dig att du aldrig har lämnat en kommentar - skulle vara jättekul om just du ville lämna ett spår idag... =)
Hoppas ni får en jättefin helg!

tisdag 11 oktober 2011

Award!




Jag har fått en award från Sanna med den fina bloggen Villa Solgården. Tack!! Titta gärna in hos henne, hon har en fin blogg och underbara katter! Med bloggen följer ett uppdrag att ge en award till 5 andra bloggaroch svara på fem frågor. Nu tror jag många har fått awarden så det hoppar jag över - förlåt -...men svaren på frågorna bjuder jag på här:

Varför började du blogga?
Jag läste en del bloggar och tänkte att det där skulle vara roligt att pröva på själv. Det är väl en 3 år sedan jag började på Trädgårdsblogg.se men sedan två år tillbaka är jag på Blogger, eftersom den första bloggen "kraschade" och försvann.


Vilka bloggar följer du?
Jag följer en de bloggarna jag har i högra marginalen, det är mest trädgårdsbloggar och inredningsbloggar. 


Vilken är din favoritfärg?
Jag gillar ljusa lite bleka färger, i trädgården dras jag åt rosa, lila och vitt som står sig så fint mot grönskan. Inomhus har jag vitt, grått, beige och i våras fick jag plötsligt lite noja på rosa inomhus också. Lila som jag gillar i trädgården skulle jag dock aldrig ha inomhus.

Favoritfilm?
Oj, finns så många bra...omöjligt att välja. Jag gillar svenska filmer, tycker vi har så många bra svenska skådespelare. Drama tilltalar mig, blir bara "nervös" av actionfilmer och deckare. Och så feelgoodfilmer, typ kärlekskomedier. Så exempel på några bra filmer är Maria Larssons eviga ögonblick, Änglagård, Notting Hill, Water for Elephants, Nyckeln till frihet. Men som sagt, det finns såå många bra filmer!

Vilket land/länder drömmer du om att besöka och varför?   
Jag är ju en "hemmatyp" och det är inte bara för att jag är flygrädd, jag gillar att gå hemma och skrota =) Men visst är det kul att se nya platser och nån gång hoppas jag att jag kommer till Frankrike när jag nu har läst franska i 7 år (kan inte många ord skall erkännas...) och norra Italien har jag hört skall vara så vackert så dit vill jag gärna också.

måndag 10 oktober 2011

Stina

Foto: Thomas Tängefors
Nu är till och med jag stolt, våran Stina kammade hem segern i Segrarklass som det heter, på jaktprov på Öland i helgen. 1:pris med Cert och HP för att vara korrekt. Extra kul när det är från egen uppfödning, då blir till och med matte stolt! Och om allt går som det är planerat så blir det fler valpar till våren, för nu är det dags för Stina att säkra återväxten =)
(fin bild va? Och nej, den är ju förstås inte tagen på Öland, utan i Jämtlandsfjällen tidigare i höstas)
*******
Nu är jag lite ambivalent igen. Funderar på om jag skall ändra till bredare blogg så att större bilder får plats, sett att många andra har det så. Jag har i och för sig inte listat ut riktigt hur man gör, för att kunna få in liggande breda bilder? Är ju inte världens mest tekniska. Vad tycker ni andra? Vilket är mest lättläst/snyggast? 

söndag 9 oktober 2011

Oktoberhelg



Helgen går mot sitt slut och det har varit härligt väder - det kan man inte säga annat. Trots det fick jag inte riktigt "ändan ur vagnen" att ta mig ut i trädgården. Ambivalent gick jag här och skräpade - egentligen drog det mer att vara inomhus men samvetet gnagde... det var nästan så jag längtade till ruggiga dagar när man inte kan vara utomhus... inte var det lockande med något trädgårdsarbete heller - nog för att det skulle behövas för ogräset har ju tagit över totalt...men vem orkar bry sig i oktober?  Hur det var så tog jag mig i kragen och gick ut och började rensa och klippa ner perenner, något som jag faktiskt inte brukar göra utan det brukar få stå kvar över vintern. I alla fall två av rabatterna fick sig en rensning, och jag fick också hjälp av yngsta dottern, och när vi väl var ute så var det ju så skönt! Några lökar petades också ner och sen var vi nöjda i alla fall för den här helgen.

fredag 7 oktober 2011

Skönheten och odjuret




Dags för Blommig fredag igen och nu måste man gnugga fantasiknölarna (kan man ens säga så?) för det är kluriga teman. Fick leta i bildarkivet och att pioner är skönheter råder ingen tvekan om, sen om en liten skalbagge räknas som ett odjur är väl tveksamt, men det får bli så!

Och med det så tänker jag ta helg - och nu i helgen tänker jag inte göra många knop, bara så ni vet det! Dras med en "förkylning/ont i kroppen/huvudvärk" eller nåt sånt som kommer och går lite så där, och inte vet om den skall bryta ut på riktigt. Men det är väl så det skall vara nu när det är höst. Kan vara rätt skönt att göra ingenting när vinden viner utanför.
Ha det!

onsdag 5 oktober 2011

Höst hos mig


Det är väl bara att inse, hösten är här så det fick bli lite höstpyntat hos mig också. Här vid entrén har taklökarna stått där ett tag, så den flitiga lisan byttes bara ut mot en ljung och en prydnadskål, så var det klart!

Nu är man mer och mer inomhus, och då kan det va fint att ha nåt att titta på inifrån.


Det blev därför lite höstpyntat här ute också.


Se där, en ljung och  en kål där med, fast i annan färg.

lördag 1 oktober 2011

Visby vs Rhodos stad

Här kommer lite fler bilder från Rhodosresan, denna gång från Rhodos stad. Liksom Gotland har ön Rhodos en huvudort med en medeltida ringmur, och precis som Visby är den uppsatt på UNESCO´s världsarvslista.


Deras ringmur är rätt mycket högre än Visbys.




Här finns många mysiga små gränder, precis som i Visby.




Några rosor såg jag inte till, men lite andra växter fanns det ju förstås, tex hibiskus och bouganvilla.


Många mysiga restauranger finns det i Rhodos, av varierade slag, men det finns det ju i Visby också förstås.



Väldigt många lösspringande, magra katter såg vi, ja hundar också.
*********
Hur som helst, staden Rhodos var jättefin och dit åker jag gärna igen. Men matchen Visby vs Rhodos vinner förstås Visby, för borta är bra men hemma är bäst!