lördag 19 december 2009

Lucka 19 - julkakor

Vad har ni för kakor som  ni bara måste baka till julen?

Själv tycker jag mandelmusslor tillhör julen. Det här receptet har jag fått av en av mina närmaste väninnor. Det blir väldigt goda musslor, och så är de lätta att få ur formen också, och det gör ju ingenting....=)
Mandelmusslor
225 g smör
2 ½ dl socker
6 ½ dl mjöl
1 äggula
10-25 malda bittermandlar
Blanda ihop allt, gärna i matberedare. Tryck ut i formar. Jag brukar få ungefär 50 stycken, om vi inte äter för mycket deg förstås....(vem kan motstå kakdeg?) Grädda i 200-225 grader i 8-10 minuter
 
Läste i ett gammalt urklipp från Ica Kuriren, där läsarna har skickat in sina recept på favoritjulkakan, att Drömmar var en av den vanligaste favoriten på julfikabordet. Jag har själv aldrig bakat drömmar just till jul, men i år gjorde jag det. Hittade ett recept med kokos i som var riktigt goda.
Kokosdrömmar
50 g smör
1,5 dl rörsocker strö
1 tsk vaniljsocker
½ dl matolja
2 dl kokos
1,5 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
Rör smör och socker smidigt, tillsätt oljan lite i taget under omrörning, rör ned resten. Jag använde matberedare. Rulla till bollar. Det blev väl en 20-25 stycken. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter i 150 grader.
Jag visste inte att Drömmar var en julkaka. Hur är det med er, bakar ni drömmar till julen?

2 kommentarer:

 1. Jo, drömmar har jag bakat förr till jul . När de andra barnen var små bakade jag alltid sju sorters kakor till jul. Nu blir nästan bara pepparkakor. Det är ju ingen som äter. Men kanske blir det kolasnitt, de goda. Kokosdrömmar låter väldigt gott. Och mandelmusslor. Mmmm det gjorde alltid mormor med grädde o sylt. De var så goda. Kram

  SvaraRadera
 2. Va fint att min farmors mandelmusselrecept fick va med på din blogg (Tänk om hon vetat...datorer fanns inte när hon levde...) Älskar dessa kakor,mamma,döttrarna o jag bakar dem tillsammans varje år!!
  Blev lite rörd över ditt inlägg idag 20/12...Jo,barnen med sina förväntningar gör julen värd att firas! Men visst är det alltid lite stressat så här på slutet oavsett vad alla tidningar uppmanar oss till. När sen Annandagen är här så lägger sig ett lugn som är obeskrivligt härligt!
  Hoppas på vinterpromenader,pulkaåkning,fika vid granen o brasan o gärna en o annan god bok....längtar!!

  Dyrbara Vän;
  Låt oss njuta o vara lyckliga över livet!
  Kram Namnen

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...