lördag 19 november 2011

Köksplanering

Köksveckan fortstätter! Tur för mig så har ena syrran "köksvecka" hon med, hon och sambon håller på att riva ur köket och skall sätta in helt nytt. Det innebar att dom stod där med en spis som dom ville bli av med, så den har vi hämtat idag, och ikväll blir det premiärmatlagning. Jag har länge varit trött på min spis, den har varit ful i många år då den "krackelerade" i framkanten redan efter några år - tålde tydligen inte värmen =) hm, hur nu en spis kan vara konstruerad att inte tåla värme är ju en gåta...Vi har tänkt att så småningom byta ut den mot en inbyggd variant, men syrrans blir bra så "länge"! Jag kanske till och med får lika  goda bullar som hon brukar baka =)

Idag tänkte jag ge några tips som man kan tänka på vid en planering av ett kök. Vi fick möjligheten att riva ur köket och planera om det från början för 11 år sen, och jag läste allt jag kom över om köksplanering Den tiden man lägger ned på planering har man igen sen! Jag är i alla fall ännu jättenöjd med planeringen av mitt kök, det är nog inget jag skulle vilja ha annorlunda. Ja, det skulle möjligen vara ett stort gammeldags skafferi som man går in i, men man får ju böja sig för vad som är genomförbart också!
Något som jag tog fasta på var att man skulle ha en triangel mellan diskho, spis och kyl. Här rör man sig mest i köket, med matvaror och kastruller. Mellan diskho och spis skall det vara 80-120 cm. Det är här man är allra mest när man lagar mat.  Hur vi än vände och vred på det så fick vi bara in 80 cm, och det kunde ha varit 20 cm till för att det skulle vara optimalt tycker jag, men det är helt ok. Att ha fönster vid köksbänken är rätt trevligt, fast kanske inte superpraktiskt med vattenstänk förstås.

Något annat jag kan rekommendera är köksskåp ända upp till taket. Man slipper hyllan ovanpå som bara samlar damm och så blir det extra förvaringsytor!
Vid den här bänken står jag oftast när jag bakar. Dom här tre lådorna satte vi mest in för att det var snyggare än att ha en lådrad på höjden, men dom har visat sig vara väldigt praktiska. När besticken skall plockas ur från diskmaskinen så tar jag bara korgen med bestick och drar ur alla lådor och får en bra överblick vart besticken skall någonstans. Förut hade jag stående lådrad och alltid glömde man nån liten skalkniv som skulle hit och nån liten smörkniv som skulle dit och, ja ni förstår nog.
En annan liten detalj som jag är nöjd med är diskmedelsbehållaren. Kranen är väl inte den mest praktiska men jag är nu sån att jag inte alltid väljer det praktiska framför det som tilltalar mig estetiskt. Och jag skulle nog välja samma idag, tycker den är fin och ger en gammeldags känslan som jag vill åt. Så. Nu kommer jag inte på mer för tillfället. Vad har ni för nåt som ni är extra nöjda med i erat kök?  

3 kommentarer:

 1. Fint kök med många bra tips för den praktiska funktionen.
  Suck...om jag ändå kunde snart få till en liten förändring på köksregionen ;)
  Ha en trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 2. Aha, du vill att vi ska dela med oss av våra fula kök nu när du visat hur fint ditt blev "asg" Mest nöjd är jag med min nya diskmaskin - det måste vara väldens bästa diskmaskin!!!! Men du vill kanske hellre ha ett köksinlägg från oss istället för att vi berättar? Jag har fler praktiska saker i köket som jag gillar även om ett nytt och betydligt större kök står låååångt upp på önskelistan. Men vi vet ju hur det är med skomakarns barn... lär väl inte bli nåt nytt kök hemma före pensionen "sss" Maken ger ju andra nya kök mest varje vecka =)
  Ha en god helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 3. Hej

  Å du ,dina bullar går inte av för hackor heller.
  Ni som inte har haft äran att smaka hennes bullar har gått miste om de bästa på Gotland...

  Kram syrran

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...