Det var dags att baka bullar igen, eftersom lussekatterna var slut sedan ett tag tillbaka. Jag var lite sugen på att göra något nytt, och ibland tycker jag det är roligt att experimentera lite med bakningen - tror helt enkelt att jag tittar på lite för många bakprogram.... Det blev i alla fall en variant av bulle - sockerkringlor, inspirerades av Birgitta Rasmussons (från Hela Sverige bakar) recept, men något omarbetad. Riktigt goda om jag får säga det själv, och degen var även utmärkt till att göra semlor av... ;)
Sockerkringlor
50 g jäst
5 dl mjölk
250g smör
2 äggulor
1 ägg
2 äggulor
1 ägg
1 dl socker
1,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemumma
ca 15 dl mjöl
Smula ner jästen i en skål, strö över lite socker och rör runt, så löses jästen upp. Häll i rumsvarm mjölk, smöret skuret i bitar, äggen, sockret, hjorthornssaltet, kardemumman (kan uteslutas) samt nästan allt mjöl (mjölmängden är verkligen cirka, jag mäter egentligen aldrig mjöl utan blandar i tills degen känns bra, dvs lite lagom kladdig. Hellre lite för kladdig än tvärtom!). Blanda till en slät och smidig deg. Låt sen jäsa i ca 40 minuter.
Forma degen till kringlor så här och lägg dem upp och ner på plåten så skarven inte syns. Det blir ca 35 stycken. Låt jäsa igen, i ca 40 minuter.
Grädda i 250 grader i ca 8 minuter. Pensla dem sen med smält smör och doppa dem i socker. Duka en bricka med nybakade kringlor till fikat!
Skulle göra nästan vad som helst för en sockerkringla just nu:) Visste inte att skarven skulle vändas neråt, tänk, man lär så länge man lever!
SvaraRaderaÖnskar dig en fin sista januarivecka.
Kramar från Eva-Mari
Ja, alltså det gör man ju som man vill förstås, det var bara jag som gjorde så, fick för mig att kantsnuttarna kanske skulle resa sig annars...(?)
RaderaKram tillbaks!
Såg din kommentar hos mig just nu... du har rätt... håll alla tummar:)
SvaraRaderaDu bakar ofta så gott! Och det blir så vackra bakverk och tack för receptet, det låter som en saga med sockerkringlor!
SvaraRaderaVilken härlig slappardag ni hade och med lilla fotomodellen med dom knallblå ögonen, helt makalöst söt!!!
Du är smart du (det är då du ska säga: kom med något nytt!!!) som ställer skål med vatten intill blommorna du! Vår Nisse har bara fått för sig att där i den julgranskrukan (som det egentligen är) ska han dricka, likadant varje vinter....
Kram
De ser kjempe gode ut!
SvaraRaderaSå fina kringlor! Ser svårare ut än vad det kanske är, med ditt recept ska jag nog klara att baka dem. Tack för det!
SvaraRaderaKram, Ann
Men så goda de ser ut, jättefina bilder. Jag är ju i början av min "bakkarriär":) Så jag har bara bakat bullar en gång:) Prova gärna de här. Tack för receptet.
SvaraRaderaKram Maria
- . . . och du bara bakar och bakar, hi hi hi . . . . vilken energi.
SvaraRaderaBorde inte provsmaka på dem nu så här sent men . . . . där 'snöt' jag en mums ....
godnattkram/ Eva
Blir så sugen! Kanske skulle prova till helgen? Att de funkar att göra semlor av också är ju en bonus.
SvaraRaderaKram Kristina