tisdag 7 mars 2017

Trädgårdstips del 2 - rabatterna

För det första - gör inte för små rabatter. Bättre med några färre och större rabatter, än att dutta med några små rabatter här och där, samt en massa solitära perenner och buskar på många olika platser i trädgården. Det blir mycket mer lättskött om man samlar ihop både träd, buskar och perenner i några få, större rabatter. Det blir färre kanter som behöver hållas snygga, och färre hinder i trädgården som behöver rundas med gräsklipparen. Dessutom är det snyggare tycker jag. Ungefär som inomhus alltså, många saker överallt ger ett plottrigt intryck istället för att samla ihop dem i stilleben, med tomma ytor emellan. I trädgården är ju gräsmattan golvet, men förstås kan man ha andra golvmaterial, som sten och grus. 
Här ett exempel på en rabatt med perenner och ett silverpäronträd.  

Placera gärna rabatterna en bit ut i gräsmattan, alltså inte vid husväggen. Dels ser man ju rabatterna även inifrån huset, dels mår varken hus eller växter bra av en rabatt för nära en husvägg. Regnet har svårare att nå dit, vilket gör att växterna har det för torrt, och att vattna för nära huset är väl inte alltid så lyckat. Sen är det ju lättare att komma åt alla växter om rabatten går att nå från alla håll.
Här en rabatt "mitt i gräsmattan", med två träd och en buske, blandat med perenner och rosor. 
Här har vi samlat ett träd, en rabatt och några buskar runt vår uteplats, också ett sätt att samla ihop till ett stilleben. 
Uteplatsen från andra hållet. Tre buskar ger en baksida/vägg, trädet ger ett tak och rabatten blir en mjuk avslutning, som ett lägre skydd. 

Tänk på rabatten som en tavla."Måla" med färger och "mönster". Man får ju förstås göra precis som man vill (det är ju det bästa med att ha trädgård!) men om man vill få en harmonisk rabatt kan det vara bra att inte blanda alltför många färger, samt plantera lite färre sorter men fler plantor av varje sort tillsammans i lite större sjok, så det inte blir för plottrigt. Och sedan kan man gärna upprepa samma plantgrupp ett par, tre gånger i samma rabatt. Plantera till exempel tre plantor av en sort i ena kanten av rabatten, och låt samma sort återkomma med fem plantor vid ett annat ställe i rabatten, och så kanske vid ännu ett ställe, denna gång med två,tre plantor. Försök att inte plantera alltför symmetriskt, för plantorna kan "uppföra " sig lite olika, och då är det ju väldans irriterande om den ena plantan blir lägre än den andra... 
Här återkommer alunrot i framkant, så även daggkåpa. Färgerna går i lila, med tulpaner, allium och så bladverken på alunroten. Lila syrener i bakkant. 

Samma rabatt lite senare på säsongen, när pionerna och daggkåporna blommar. 

Varför inte tänka ännu större, och låta samma sjok återkomma i en annan rabatt i trädgården, då blir hela trädgården en sammanhängande "målning". 

Tänk även gärna på att blanda olika sorters bladverk och utseende på växten. Det är få växter som blommar hela säsongen, och när inte blomningen infaller så skall ju bladverken pryda sin plats. För en balans är det då bra att blanda småbladiga med storbladiga, samt helgröna med variegerade (vit- eller gulstrimmiga) blad, och bollformade växter med mer upprättstående. 
Lila rättuppstående stäppsalvia på två ställen, tre grupper med bollformade ulleternell (tre+en+två), och två grupper med lammöron i framkant. 

Även höjden av växterna är något att ta hänsyn till. Det klassiska är att välja höga växter i bakkant - eller i mitten om rabatten är rund, samt att välja de lägre växterna i framkant, men det går ju att "leka" lite med någon uppstickare i framkant också, bara den inte döljer de där bakom. Här ovan är det väl själva trädet som bryter av.

Sen är det det där med blomningen. Vill du att hela rabatten skall blomma samtidigt, blir det en lång period när den bara är grön. Annars kan man planera så att det alltid är någon eller några växter som blommar om eller efter varandra. Det blir kanske inte lika "häftigt" men då finns alltid något att njuta av och se fram emot. En smaksak och varför inte ha en rabatt av varje? 

Gillar du att rensa ogräs? Om inte så är rådet att plantera växterna tätt, och gärna med s.k marktäckare. Om rabatten är fylld med växter kommer inte ogräset åt att växa och man kan istället ägna sig åt att vattna och njuta, när säsongen har kommit igång. Man får ju förstås räkna med att flytta lite växter efter några år, eftersom de blir större för varje år. Så ja, valet står mellan att rensa ogräs eller flytta och dela växter, en rabatt blir aldrig "klar". Men det vore ju å andra sidan rätt så tråkigt, eller hur?
Stenkant eller inte? Jag skulle säga att det är en smaksak. Inget av det är tyvärr helt underhållsfritt. Om man inte har stenkant måste man kantskära ett par gånger per säsong, eftersom gräset växter in i rabatten. Om man har kant så är det lättare att klippa gräs, men även här behövs en uppsnyggning lite då och då, för gräset tar sig in, och stenarna kan "sätta sig", åtminstone gör de det hemma hos mig.  

Så här kan man "planera" en rabatt. Med hjälp av en trädgårdsslang lägger man ut rabattens tänkta kant, så blir det lättare att se det slutliga resultatet framför sig. 

Ett sätt att slippa en massa bar jord som skall rensas, är att lägga kullersten mellan växtgrupperna, då upplevs det som en lång sammanhängande rabatt fast det består av mindre växtgrupper, med träd, buskar och perenner. Tänk bara på att lägga en duk under stenarna, annars kommer massvis av ogräs att titta upp...

före
efter

Slutligen - spara växtetiketterna som följer med dina växter vid inköp, men låt dem inte sitta kvar vid växten... Ja, alltså det gör man ju som man vill, men nja, inte är det vackert, och sol och vatten tar väl bort texten till slut tänker jag.... Jag har satt in mina i plastfickor i en pärm, och katalogiserat dem efter mina rabatter. Om jag flyttar en växt från en rabatt till en annan, så är det bara att flytta växtetiketten också, så himla praktiskt! 

9 kommentarer:

  1. Vilken jättebra sammanfattning på hur man kan tänka och planera sina rabatter. Jättevärdefull information för alla som är nya på trädgård, ja för alla andra också:)
    Tack för trevlig läsning.
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Väldigt inspirerande bilder och värdefulla, kunniga råd! Stort tack och heja 😊😁😊

    SvaraRadera
  3. Dina tipsinlägg är helt fantastiska! Och bilderna så informativa och urtjusiga!! Jag tänkte länka till dom om det är OK?
    Det du skriver om den här gången har jag faktiskt lyckats med hyfsat, förutom det här med kantstenen som jag gärna hade velat ha. Men...trädgården är lite väl stor för det.
    Likaså det här med sten som sammanhängande länk mellan rabatter, det skulle passa perfekt i min numera nästan helt nedlagda 50-meters perennrabatt ut mot vägen. Där har jag tagit bort nästan alla perenner, men har några samt buskar och små träd kvar.
    Jag har dock inte "vågat" lägga sten mellan dom grupperna, tror att det skulle innebära ett otroligt jobb att rensa rent när ogräset tagit sig upp - för det gör det vad man än lägger - just nu är det täckbark!
    Har dock lagt sten på andra ställen, det senaste bredvid växthuset i höstas, så jag får se hur det artar sig först....
    KRAM och TACK!
    Susie

    SvaraRadera
  4. Så många bra tips du delade med dig av! Och så fint det tagit sig på framsidan, man ser det så tydligt med före och efter-bilder.
    Här har vi fått en släng av otäckt rotogräs (minns inte namnet på det) att brottas med, detsprider sig oavsett vad jag "behandlar" med så jag föreslog att vi ska bygga odlingslådor (det håller sig i trädgårdslandet än så länge) och så gräs runt om. Markduk räcker inte och när det växt igenom den och täckbarken är det mindre kul kan jag tala om :( Annars bearbetar jag maken till att få knycka ytterligare en bit av gräsmattan (vi måste väl inte kunna spela kubb "blink") för att göra några rabatter till.
    Ha det gott / Kram gittan (världens sämsta bloggerska)

    SvaraRadera
  5. Pialeong@me.com26 mars, 2019 10:39

    Hej, vet inte om du får upp så att du ser att jag kommenterar ett gammalt inlägg? Jag provar iaf. Håller själv på att spåna på vår nyinköpta tomt...ja det är ett HUS på tomten också ...men det är tomten jag håller på att planera vilka växter jag ska ha. Du har längst upp i det här inlägget en rabatt med 2 träd, ser ut som nån blodapel det ena det andra ser jag inte. Sen ser det ut att vara vitbrokig kornellbuske, ser att det är hosta/funkia, pion, det jag kallar ormbunke..kanske en akleja. En ros, daggkåpor och möjligen astilbe...Men vad är det mer för växter? Är ute o söker växtförslag på en rabatt jag ska sätta ihop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Såg din kommentar först nu! Grattis till husköp! Ja, träden är Pururapel längst fram, valnötsträd längst bort (det är mycket större nu...) och så en vitbrokig kornell emellan. Längst till höger i framkant finns en silverbenved som ser likadan ut hela året, den är vintergrön alltså. Bakom den vit löjtnantshjärta och så ormbunke som du såg. Längst till vänster alltså funkia och bredvid den en vit stjärnflocka, och så akleja i mitten, fast den har jag tagit bort nu, idag finns en funkia där i stället. Funkia finns ju i så många olika sorter, gillar dem med vitt i mest, min favorit är Patriot. Snyggt tillsammans med vita växter.
      Bakom ormbunkarna finns vita alliumbollar. Lycka till med dina växtval!
      /Gunilla

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Tack för ett trevligt inlägg! Vet du vilken stamhöjd det var på silverpäronträdet när ni köpte det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, och tack, vad roligt att du gillade det! Jag minns tyvärr inte vilken stamhöjd det var på det trädet (och nu bor jag ju inte kvar och kan kolla...) men det var rätt högt, typ 170 cm kanske?
      /Gunilla

      Radera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!