tisdag 20 juni 2017

Stor jordgubbstårta till midsommar

Har ni börjat förbereda midsommarmaten? Jag har - som vanligt - ansvaret för tårtan, och att det skall vara jordgubbar är ju redan klart, det hör ju liksom till. Men vilken typ av tårtbottnar och fyllning har jag inte bestämt ännu. Den här tårtan gjorde jag förra året, den passar bra om man är många, vilket vi brukar vara, får se om jag gör samma i år. Det är en marängbotten och en rulltårtsbotten med smarrig jordgubbsfyllning, recept kommer här om någon vill baka den. 
Stor jordgubbstårta
Lagom till 18 personer

Rulltårtsbotten:
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Marängbotten: 
6 ägg
3 dl socker

Fyllning och garnering:
1 pkt Philadelphiaost 200 g
1 dl florsocker
1 liter grädde
3 - 4 liter jordgubbarVispa ägg och socker till rulltårtsbotten pösigt, blanda sedan i det torra samt mjölken. Grädda i ca 5 minuter i 250 grader, i mitten av ugnen.

Vispa vitorna till ett hårt skum, häll därefter ner sockret medan du fortsätter att vispa en liten stund till. Bred ut detta på ett bakplåtspapper i samma storlek som din rulltårtsbotten blev. Grädda botten i 120 grader i ca 2 timmar. 

Vispa 1 pkt Philadelphiaost med 1 dl florsocker. Vispa 4 dl grädde ganska hårt, och blanda samman grädden med ostkrämen. Skär 1 liter av jordgubbarna i småbitar och blanda ner detta också, och bred ut fyllningen på rulltårtsbotten. Lägg sedan över marängbotten, och över detta smetas 6 dl vispad grädde som slutligen täcks med en massa jordgubbar!

1 kommentar:

  1. Synd att det inte är på min lott att baka midsommartårtan i år! Skulle passa oss utmärkt med en sån läcker jordgubbstårta för så många! Men jag spar receptet!

    Önskar dig en härlig midsommarhelg.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!