tisdag 17 oktober 2017

Operation rädda pioner

Förutom flytt av några stora perenner på framsidan i helgen, ägnade jag mig även åt pionflytt. 
Mina pioner har de senaste åren blommat allt sämre, och jag har funderat på varför. Det jag kom fram till är att de troligtvis står lite för mörkt och lite för nära stora träd och buskar. Kan ju ha ett samband förstås, det där med skugga och träd...😆 Men till mitt försvar får jag väl säga att träden inte var så stora när pionerna planterades... 
Här har vi till exempel pionen Edens Perfume som står under ett träd och bredvid den lite "aggressiva" Höstanemonen, som nästlar sig in lite överallt. Den har inte trivts, är sju år gammal och som mest haft två blommor, i år bara en! 

Men hur skulle jag nu få till detta? Jag har ju äntligen fått min lummiga trädgård med lite större träd och skugga, som jag vill ha... 

I somras vandrade jag runt i trädgården, och funderade fram och tillbaka. Det soligaste stället är ju vid min nya rosenrabatt, men där vill jag helst inte blanda in några pioner. Men så kom jag på att nere vid lekstugan är det soligt större delen av dagen, och här finns inga skuggande stora träd. Så där fick det bli en ny rabatt!
Åtta av de pionerna som stod sämst till fick en ny plats. Fyra av dem fick stå här på rad vid lekstugan. Inte riktigt som jag brukar ha det, jag har ju alltid planterat in pionerna bland andra perenner. Problemet är ju då att jag också har träd i mina rabatter... Så nu får det bli så här, och så hoppas vi att blomningen sätter fart!

För mitt eget minne, står här från vänster Coral Charm, Coronne Dór, Sorbet och Duchesse de Nemour.
Rabatten som jag kallar Rondellen, alldeles bredvid lekstugan, verkar vara en bra pionplats, för här står pionen Edulis Superba, en av mina pioner som blommar bäst. 
Så bredvid den pionen minskade jag floxbeståndet, och då blev det plats för tre stycken pioner till! Från vänster Gay Paree, Mothers Choice, Edens Perfume och sist alltså Edulis Superba.

Passade även på att gräva ur jorden rejält, och blanda upp med ko-på-påse och benmjöl, enligt anvisningar som jag fick i somras hos Gunnar med den fina pionträdgården.Nu är det bara att vänta... drömma om pionblomning nästa år, och som sagt, vänta... 

3 kommentarer:

 1. Vilken energi, pionenergi. Ja vi får se hur det blir sedan i vår/försommar. Själv orkar jag ingenting i trädgårdsväg. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 2. Hoppas du får fin blomning framöver nu. Låter härligt med ett pionhörn dit man kan gå och njuta av alla när de blommar. Jag tittade på mina äldre igår när jag rensade... ..fasar för när jag ska gräva upp dem och måste dela. Vet inte hur jag ska hinna den hösten :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 3. Känner igen problematiken, jag har ju också träd och buskar i rabatterna och så perenner under. Hoppas dina pioner blommar lite mer nu, mina får nog stå kvar och blomma lite sådär. Har inga tomma ställen att flytta dem till... ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!