måndag 22 augusti 2022

Sommarens böcker

Jag brukar teckna ett abonnemang på ljudböcker över sommaren, så även i år. Jag började i och för sig redan i våras, när jag höll på att renovera som bäst. Så avkopplande att lyssna på en bok samtidigt som man målar eller tapetserar. Men det är bara när jag gör något samtidigt, som jag kan lyssna, sitter jag ner brukar jag istället variera genom att läsa boken som e-bok istället. Men i alla fall, det har hunnit bli några stycken, och jag vill tipsa om de jag tyckte var bäst. Jag inser nu när jag sammanställer dem, att de har en viss röd tråd. Ja, jag kanske är sån att jag snöar in på ett visst tema... 


Räkna hjärtslag, av Katarina Widholm, som handlar om unga norrländskan Betty, som tar plats som hembiträde i Stockholm straxt före andra världskriget. Hon inleder en kärleksrelation med en man, hon blir gravid, och sedan försvinner han spårlöst ur hennes liv. Den är vardagligt skriven, och beskriver nog rätt väl kvinnors liv på 30-talet. Jag läste även uppföljaren Värma händer, som dock inte kom upp i riktigt samma klass som den första. 

Innan de tog oss, av Lia Wingate. Gripande och bygger på sanna historier och skandalen om hur barn från fattiga förhållanden kidnappades och såldes till välbärgade familjer, i Amerika på 30-talet. 

Flickan i brevet, av Emily Gunnis. Lite samma tema som ovan, och även den baserad på verkliga händelser fast i England på 50-talet. Unga gravida kvinnor som skickades till hem för ogifta mödrar, där de hölls fångna under slavliknande förhållanden av katolska nunnor, och barnen adopteras bort mot deras vilja. Kanske att den spårade ut lite mot slutet, men ändå bra och fängslande. 

Till slut en betydligt mer lättsam roman, Je m´apelle Agneta, av Emma Hamberg. Det är en feelgoodroman, en roligt skriven sådan.  

Men nu har jag bestämt att säga upp abonnemanget för den här gången. Har ju massor av "Sommar i pP1" som jag inte hunnit lyssna på, samt så har jag ännu olästa böcker från bokrean i februari! Nej, nu är det dags att ta tag i dem! 

2 kommentarer:

  1. Tack för boktipsen, antingen det blir att läsa eller lyssna.
    Flera har skrivit om Je m'apelle Agneta. Den vill jag läsa.
    Jag läser ganska mycket, men lyssnar sällan på böcker. Däremot många poddar.
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  2. Precis vad jag behövde! Ett gäng boktips! Emma Hamberg gillar jag...
    Ja alla sommar i P1 ska jag också lyssna av nu framöver! Där finns många godbitar och en intressant historia :)
    KRAM från Titti

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!