tisdag 30 augusti 2022

I valet och kvalet


Efter renoveringen står jag ju ännu utan ledstång, men nu är det dags att ta tag i det. Jag har haft ett företag här som skall hjälpa mig med det, men som alltid när det är något som skall göras skall man ju välja mellan olika utföranden,  och nu återstår frågan, vilket träslag skall jag ha? 

 
Jag vill ha ett i trä, så långt vet jag. Jag vill ha in lite värme eftersom vägg och trappa är gråmålade. Från vänster ligger en i björk, sedan lackad ek och sist oljad ek. 

Rent spontant tycker jag nog att en oljade eken är vackrast. Den matchar dessutom mina trösklar på övervåningen. Men tydligen är den oljade ytan lite mer känslig än den lackade. Samt att jag ställer mig frågan, vilken ser mest ut att vara i originalutförande? De hade ju antagligen inte oljade ytor på 50-talet. Nej då är det väl troligast den i björk? Men är den mesig? Får jag in värme med den? Eller skall jag be dem betsa den i en mörkare färg och därefter lacka. Men då skall man välja bets... 😏

Golvet uppe är vitlaserad furu, och nere skall jag troligen byta golv så småningom, dock vet jag inte vad det blir där. 

Sen är det fästen som skall väljas, och det blir i alla fall en i rostfritt har jag bestämt. Men det finns två olika modeller. Vem ser mest "original" ut? Vilken är snyggast? Så många frågor... 

Jo, två frågor till. Jag skall även byta ut trappräcket. Och jag tycker den till vänster är snygg (den heter för övrigt Visby) men den kanske har ett för modernt uttryck? Kanske skall gå på den mer klassiska, den till höger. Bilder lånade härifrån. 

4 kommentarer:

  1. För mig handlar det mer om att skapa känslan av en viss stil, men jag känner mig inte alls tvungen att välja saker bara för att det är "rätt". Det är ju du som ska bo och trivas där, inte någon byggvårds-Nisse med åsikter om vad som är rätt och fel. Alla alternativ du visar är jättefina var och en på sitt sätt. Gå på din egen magkänsla, så kommer du att älska resultatet! 💚

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt! ;) Magkänslan skall jag gå på, och så brukar det bli till slut med, men ibland är det svårt att vara velig... ;)

      Radera
  2. Jag har en exakt likadan trappa som din. Dock vitmålad. Går du på original så är väl ljus furu som gäller (Här är den det och med silverfärgade fästen, 50-60 tal) Men den mörka ledstången är också snygg! Det högra trappräcket gillar jag skarpt! Svåra val, jag vet :)
    Det kommer att bli bra hur du än väljer...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  3. Jag håller med "Fröken Grön" ovan! Ta det DU gillar mest, inte vad du tror är rätt tidsålder.....
    KRAM - Susie

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!