onsdag 30 april 2014

Tusentals blommor...

...har invaderat min gräsmatta, så till den grad att jag inte vet om den ens kan kallas gräsmatta... tusenskönematta kanske? Vilket fall som helst borde den både klippas och gödslas. I fjol använde jag Stroller - som tar allt ogräs - lite längre fram på säsongen, men det ser inte ut att ha någon långvarig effekt inte, tycker den är värre än någonsin... Och torrt är det med! Tänk att för en knapp månad sen skrev jag att marken var så lättarbetad... Det var då det, nu är det stenhårt och knastertorrt... och jag tycker nästan att gräsmattan, nej jag menar tusenskönemattan börjar se gul ut på sina ställen...

Nej, nu är det slutgnällt ;) Tro nu inte att jag inte njuter i det vackra vädret, för det gör jag verkligen! Nu är det valborgsmässoafton och jag önskar er en fin sådan! Elda lugnt i den torra marken bara!

måndag 28 april 2014

Vår i Stockholm


Javisst, naturligtvis var det lika mycket vår i Stockholm som hemmavid, bara lite mer folk... ;)  Kunde inte låta bli att tänka på uttrycket "alla var där"... 

Träden i Kungsträdgården blommade vackert och mjukglassen smakade ljuvligt gott!

Balkongdörren fick stå på glänt när vi gjorde oss i ordning inför kvällen...

Efter en varm dag var de gott med ett kallt glas vitt i väntan på "Mitt enda liv" med Jonas Gardell på Maximteatern. En helt fantastisk föreställning - flamsig och djup, rolig och tänkvärd på gardellskt vis! Fem rosor av fem möjliga! 🌹🌹🌹🌹🌹




Förutom shopping hann vi med några timmar ute vid Rosendals trädgård. Där åt jag en himmelskt god smörgås på deras stenugnsbakade bröd, med en massa gott i! Nu var det ju inte så mycket som blommade där ute ännu, men det är ju en mysig miljö, och om en månad kan jag tänka mig att det är vackert! Jag kan förstå att det här är ett populärt ställe för stockholmarna, men själv är jag ändå glad att jag slipper stå hopträngd i en spårvagn varje gång jag vill ut i naturen...

Efter ett par mysiga dagar i storstan var det dags att ta båten hem till ön igen...  

...och nu har vi kortvecka igen, tredje på raken - ja, jag klagar inte! 

torsdag 24 april 2014

Våren rullar på...


Påsken är över, men våren rullar på, och ute blommar påskliljorna lite här och där. Bland annat dessa som kom med "på köpet"  när jag fick valnötsträdet (hur stort har inte det blivit nu då!).
Söt narciss "Elisabeth Ann" 
Minipåskliljor finns lite överallt Jag puttar ner dem i jorden när de har blommat klart inne, och så kommer de nästa år igen. Perfekt med återanvändning! 

Så även alla pärlhyacinter jag puttar ner. Bakom syns första tulpanerna som har börjat blomma, Purissima.


Det är fler än jag som njuter av solen och våren.
"Gamla" trotjänaren vit Bollviva, Primula "Alba" kommer varje år, 
och familjen Bollviva utökades i höstas med en rosa sort, Primula "Rubin".

Sist men inte minst så har magnolian - som jag satte hösten 2012 - slagit ut med sin första blomma! Så ljuvligt vacker och värd att vänta på! 

Nu tar jag helg! Efter bara två arbetsdagar denna vecka...tisdag och torsdag, ja vilket slit *hihi*! Nu tar jag båten över sjön till vår vackra huvudstad, och shoppar runt lite med mina kära systrar i några dagar - tjingeling! 

måndag 21 april 2014

Jag har i alla fall haft stenkul i helgen!

Här i mitt lilla "hörn" har jag tillbringat en hel del timmar denna påskhelg. Grävandes. Minns ni  hur jag planerade rabatten längs detta staket? Jag gjorde en liten "ritning" över hur jag tänkte mig det. Den här helgen har jag skridit till verket, och planterat de större växterna. 
...och det ligger många timmars grävning bakom den här planteringen, för här är det VM i sten! Både grus och stenar, och även modell större bumlingar, ja alla möjliga storlekar har jag grävt upp... mina stackars armar tyckte inte det var så kul, i lördagsnatt kunde jag knappt sova för värk i armarna, men det är ju så svårt att sluta när man börjat! 

Vad blev det då för växter? Träden har jag berättat om förut, det är en Acer Rubrum som står längst bort vid planket, och så den långa spetan närmast här är en Klotrobinia. Det är väldigt hög stamhöjd på den men då är den inte så i vägen för grannarna tänkte jag. 
Mellan dessa träd hamnade en syren, Syringa Villosae "Agnes Smith", samt en Blomsterkornell Cornus "Milky Way". Ja, det blir nog trångt där om några år, men jag tänker att det inte gör så mycket om de växer in i varandra, det får bli ett buskage där som ett insynsskydd i hörnet (om ni undrar så skall det alltså bli kullersten längs med hela rabatten, nu ser det lite konstigt ut).

Hm, stod det inte en ros där i hörnet...? Jo, det gjorde det ja! Men den här syrenen var lite av ett impulsköp (vissa växter måste man köpa på grund av namnet, så är det bara...) så jag gick där och funderade, gick fram och tillbaka längs med rabatten, vart skulle jag ha den någonstans? 

Medan jag funderade så grävde jag upp pipörten som stått vid kattgården och massakrerade delade den i fyra bitar och återplanterade den i nya rabattten, vid Robinian. Jag har länge retat mig på att den röda färgen inte går ihop med den lila nävan som också finns där vid kattgården (jag vet, jag är lite löjlig med färger som inte matchar med varann, men that´s me!) Då fick jag en snilleblixt, där pipörten hade stått blev ett tomrum, nog kan rosen Hansa samsas med Lykkefund och nävan, så det fick det bli! Den kan förhoppningsvis passa bättre med färgen på nävan (?). Ja, vad man jag håller på... ;)
Och medan jag höll på med mitt så passade maken på att svåla av gräset även på den här sidan, och grusa upp med gruset som fanns kvar. Det skall så småningom vara grus ända fram till kattgården. Medan han höll på så kom jag på att där kunde jag ju få ner rosen Louise Bugnet som stått i kruka över vintern, efter att jag tog bort henne från en rabatt i höstas (jag lovade ju då att hon skulle få en ny plats om hon överlevde vintern, och det har hon gjort, så...). Så då fick jag snabba mig att gräva en grop där med, innan gruset kom på... 

...puh, ja, mycket grävande har det blivit! Några av stenarna tog jag tillvara på och gjorde en liten installation av, men det är bara en bråkdel av det jag grävde upp...(Tyvärr är det mest såna här kantiga stenar i vår jord, inte såna där mjuka kullersten, som jag ju behöver massor av, till nya rabatten...)
nya lönnen

Men mellan grävningarna har jag även njutit av fika och lunch utomhus, och av allt som börjar att spira, och så har jag gått och småkikat lite på magnolian, som snart slår ut med sin första blomma! 

Oj, det blev visst en lång utläggning, undrar om nån orkar läsa... Eller gör ni som jag denna helg, prioriterar annat än att sitta framför datorn, i så fall, det gör ni rätt i! Själv måste jag nu sätta igång med bullbak, det kommer gäster i eftermiddag! 

fredag 18 april 2014

En lång fredag...



En lång skön fredag önskar jag er, alla härliga bloggvänner runt om i landet, och alla andra som kikar in här! Själv ser jag fram emot att det blir en lång skön dag i trädgården, skall gräva ner ett träd bland annat ;) Blir vädret sämre blir det bakning lite senare under dagen. I vilket fall som helst, så är det SÅ skönt med påskledigt!! 

onsdag 16 april 2014

Före- och efter

Själv gillar jag före- och efterbilder, så därför brukar jag vara noga med att ta foton under arbetets gång. Så här kommer några bilder från vårt senaste grusprojekt:
före

gräset är borta

efter

Nu skall det förstås piffas lite mer, innan jag är nöjd. Skulle vilja ha en bänk där mot väggen, med lite krukor och annat på, och sen något snyggt stort vattenkar. Men så länge fick det bli en gammal stol och mjölkkannan. Jag får väl åka på några loppisar i sommar och se om jag kan hitta något roligt! Alltså ett kärt "bekymmer" ;)

måndag 14 april 2014

Skön vecka!



Vilken härlig vecka, jobba måndag och tisdag och halva torsdagen, såna veckor borde vi ha fler av! Nu har jag alltså avverkat nästan halva arbetsveckan ;) 


Det blir inte så mycket påskpynt här hemma, men ris och fjädrar, och så några gamla trotjänare kommer fram varje år. Bland annat den här skålen i form av en höna. Barnen påminde mig om att i den där brukar det ligga godis i under påskdagarna... jaja, vi får väl se om hon värper nåt i år med! 

söndag 13 april 2014

Tre ton grus



...ja, det var vad som lastades av här i fredags... Vi insåg att det skulle bli för många vändor med släpkärran så vi fick det hemkört istället. Riktigt så mycket kommer det inte att gå åt till det första grusprojektet, men det blir väl fler... 
Nu fick maken "roa" sig med att köra grus själv i lördags, för själv hade jag en mor/dotterdag, då vi åkte till Stockholm över dagen, på en liten shoppingrunda. Upp med båten på morgonen, och hem på kvällen, ja man hinner med 6 timmars shopping då, vilket är fullt tillräckligt om ni frågar mig, i alla fall om man skall fokusera på affärer med tonårskläder när det är lördagsrusning... ;) Hon fick köa i 1 timme (!) för att prova ett par jeans inne på Hollister... puh, inte utan att jag tänkte på min trädgård där hemma och vilken lugn som råder där... Men jag fick mitt på vägen till båten i alla fall, två buketter från Hötorget á 20 kr är inte dumt! 

Idag har jag bland annat fixat lite i trädgården, med grusprojektet, mer bilder kommer! 


...och nu i kväll skall jag nog ta mig ett bad, och prova min nya badbomb från Lush, en supermysig butik som säljer hudvårdsartiklar, som doftar gott och ser ut som godis, och är utan onödiga kemikalier! 

fredag 11 april 2014

Tålamod


...javisst är det så, ett portion tålamod är inte fel när det kommer till trädgårdsanläggning... Rom byggdes inte på en dag, inte heller gör en trädgård det. Jag kunde verkligen inte ett dugg om trädgård när vi flyttade hit för 14 år sen, och inte var jag intresserad heller, till en början. 
Men så sakta började mitt trädgårdsintresse vakna, och jag började förändra och plantera, här ovan ser ni min vy från mitt sovrumsfönster, taget för ca 10 år sen. Hm, mycket trist och kal trädgård! Men jag har i alla fall planterat ett träd och så smått börjat att anlägga nån form av rabatt... Den rabatten där vid hundgården var en av mina första trevande försök, ja inte ser den rolig ut inte, spretig och helt i obalans... ;)

samma vy taget 2012

Med rätt så många förändringar ser rabatten mer harmonisk ut. Sen om det är tålamod med i bilden vet jag inte, det kanske är mer "learning by doing" 

Samma rabatt lite tidigare på säsongen, så vi får till ett pionperspektiv också ;) För när det kommer till stora pionplantor med många blommor, krävs det en del tålamod, för det tar några år innan man är där!