onsdag 26 juni 2013

Trädgårdsprat

Så här långt ser den nyaste rabatten Silverpäronrabatten ut så här. Än är det lite glest men ge den något år till så, och ja, det röda är vildvallmo som satt sig själv....jag hade inte hjärta att ta bort den ännu...
Här har en av mina nyaste pioner slagit ut med en blomma. Jag skickade efter två nya pioner i höstas, när jag gjorde iordning den här rabatten. Jag har som vanligt sparat etiketterna, men jag vet ju inte vilken som är vilken, det tänkte jag att det ser jag ju när de slår ut. Men det blir bara en som blommar i år, så då blev jag lite förvirrad, för vilken är det egentligen? Jag vet, detta är ett i-landsproblem och inte heller något jag ligger sömnlös för... men vad tror ni?
 
Så här såg den ut när den slog ut...Och då tänkte jag nog att det är en Alertie, för den är rätt låg och den andra har jag satt längre bak i rabatten.
 
...men efter några dagar har den ljusnat och blivit vit, så nu vet jag inte...
 
Så här beskriver Pionexperten dessa pioner:
 
Alertie
Fyllda, delikat rosa blommor, anemonformad. Härlig doft. En låg kompakt pion med kraftiga stjälkar som ej behöver stöd. Blomningstid mellan, höjd 75 cm. (bild och text Pionexperten)

Pillow Talk   
Mycket välfyllda, dunaktiga, rosenformade delikat rosa blommor. Blänkande gröna blad och starka stjälkar. Väldoftande. Blomningstid: mellan, höjd 75 cm. (bild och text Pionexperten)

Tja, jag får nog vänta till nästa år och hoppas att den andra blommar då och gå på uteslutningsmetoden. På tal om växter som klickas hem från nätet förresten. För ett tag sen så fick jag ju hem ett gäng perenner som jag puttade ner lite varstans, bland annat stjärnflockan Lars. Vad hände med den tror ni?  Jo, plantorna man skickar efter är ju ofta så små (jag vet att jag borde mellanlandat dem i krukor men vem orkar sånt?) och ibland går maken runt och drar upp ett och annat ogräs som han ser. Jo, nu kan ni alltså räkna ut vad som hänt, i tron att det var ett ogräs har han blivit uppryckt med rötterna av min man, stackars Lars!

I natt har det regnat rejält, hela 27 mm har vi fått! För gräset och rabatterna var det välbehövligt, men pionerna tyckte inte om det, de stora och tunga orkar inte med allt regn och många har tyvärr brutits av...Ja ja, vad är en bal på slottet...

5 kommentarer:

 1. Vad den än heter så är den fenomenalt vacker! Jag gör precis som du, rycker bort etiketterna. Där slutar det som är lika, jag slänger dom, övermodig är jag för jag tror jag ska komma ihåg både och, vilken som står och var och DESSUTOM vad dom heter. Hahhaa! Jag lär mig aldrig.

  Pioner är så vackra och jag har mina på "fel" sida huset så jag brukar klippa av dom och så får dom stå i en vas på altanbordet så vi ser dom hela tiden. Sen inbillar jag mig, men jag har ingen aning, att själva plantan blir starkare av det......

  Haha, den gubben var go! I all välmening rensade han, då kan man ju bara skratta.

  Jag handlade också på Odla, men när jag planterade dom små liven så kom någon med ett gott råd, sätt en stor pinne vid var planta, och det fungerade bra, nu har jag kunnat slänga bort pinnarna allteftersom plantorna tagit sig.

  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Egentligen liknar ju din vita pion in e någon av dom två det kan vara! Men...det spelar ju ingen större roll, den är ljuvligt vacker ändå!! Mina pioner ser också dåliga ut idag, men dom repar sig nog eftersom alla knoppar inte har slagit ut ännu.
  Det där med att rensa bort en massa fina saker, det lyckas jag alldeles själv med. Min gubbe däremot är specialist på att klippa av rosbuskar som jag planterat på yttertomten - så nu blir det inga fler småplantor där ute. Nu blir det bara STORA exemplar av buskar och träd! *fniss*

  SvaraRadera
 3. Väldigt vackra pioner, ja det är ju inte lätt att veta vad de heter när man blandar ihop lapparna. Går själv runt i min trädgård och funderar på vad en del blommor heter:)

  SvaraRadera
 4. Mycket vacker pion
  att komma ihåg vad växterna heter är i varje fall inte jag bra på att göra
  ibland är jag duktig och lägger in nyköpen i min växtlista men som sagt det är bara ibland,för varje dag går jag nu förbi en växt och undrar ,vad sjutton är det där
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 5. Alla dessa vackra pioner och alla andra vackra blommor med alla dessa
  svåra namn, det är ej lätt att komma ihåg dem.
  Ur-tjusiga är de i varjefall.

  Kram/ Eva

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...