lördag 8 december 2018

Mammas pepparkakor

Jag är ju som någon kanske kommer ihåg, inte så road av att baka pepparkakor... Konstigt kanske eftersom jag älskar att baka, men just pepparkakor är inget roligt... Men OM jag nu gör det vilket jag gör vissa år ändå, jag menar doften är ju oslagbar, och det är ju ändå jul på nåt sätt.... Så bakar jag efter min mammas recept, som hon alltid gjorde. Mamma som för övrigt skulle ha fyllt 85 år idag... ♥ Hon brukade baka dubbel sats, eller kanske tredubbel till och med, i alla fall när vi bodde hemma allihop... Många pepparkakor blev det... Själv nöjer jag mig med enkel sats 😏

Mammas pepparkakor
 425 gram farinsocker
3/4 dl sirap
1 ½ dl vatten
1 tsk ingefära
1½ tsk kanel
1 tsk nejlikor

2 ½ tsk bikarbonat

265 gram smör

900 gram vetemjöl

Blanda farinsocker, sirap, vatten och kryddor i en kastrull. Ge detta ett uppkok. Blanda sen i bikarbonaten i en skål med ljummet vatten (det pöser så ta inte alltför liten skål) och sedan blandas detta också ner i kastrullen med det övriga. Detta slås sedan över smöret. Sedan skall detta röras till det svalnar. Jag har det i min köksmaskin och låter den gå sakta. När smeten är kall så arbetar man in mjölet. Och sedan får degen stå över natten innan den kan kavlas ut.
Formarna är gotländsk hantverk som jag köpt på Kvinnfolki för många år sen. 

5 kommentarer:

  1. Duften av pepperkaker, skaper virkelig julestemning i huset.

    Vivi

    SvaraRadera
  2. Doften är härlig men annars har jag nog samma kluvna inställning till pepparkaksbak. Det där momentet när de ska från bordet till plåten.... Jag gillar ju inte tjocka pepparkakor. Så det är många år sedan jag bakade nu. Men receptet är väldigt gammalt och inte ens mamma bakar längre men hon fyller 86 snart.

    Fast jag märkte att brun pepparkaka ger en tillräckligt bra doft av pepparkaka - mycket lättare :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  3. Nästa helg blir det pepparkaksbak här. Roligt att använda ett gammalt fint recept från din mamma. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  4. Helt underbara formar! Jag kan inte låta bli att samla på olika modeller, men de flesta är tyvärr mer eller mindre maskingjorda.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  5. Det är ju så att vill man att julen ska vara riktigt traditionsrik, då tar det tid.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!