fredag 20 augusti 2010

Perenner i kruka

Jag visade mina sommarblommor för nån vecka sen. Men man kan ju även ha perenner i krukor. Mycket praktiskt faktiskt, de kräver ju inte lika mycket som sommarblommor. Jag brukar bara ställa dem emot husväggen under altantaket över vintern, och så kommer de snällt tillbaka nästa år!

Fast oftast handlar det om att jag inte kan motstå en perenn i plantskolan, och sen står jag där och kliar mig i huvudet när jag kommer hem, i vilken rabatt skall jag sätta mitt nyförvärv? Och så hamnar de i en kruka "så länge". Här rosenstav och alunrot och vit rudbeckia.

 

Alunrot igen, med majbräken och höstvädd, i rabarberbladet taklök, som blommade så fint tidigare i sommar.
Kärleksört, fin i kruka tycker jag. Kanske inte världens snyggaste krukor förstås, men plast är ju praktiskt vid övervintring.

Fast zinkhinkar funkar ju också, här med några funkior. Jag gillar verkligen funkior och ibland kan jag inte låta bli att köpa, men så har jag inte så många skuggiga rabatter. De här har övervintrat i krukorna och får väl göra så nåt/några år till...och egentligen är det bättre att ha funkior i krukor, för de blir inte söndertuggade som de i rabatterna, av sniglar eller tvestjärtar eller vad det nu är för kräk som mumsar på MINA funkior!

9 kommentarer:

 1. Fint med blomster i krukor :) Nu på sensommaren/förhöst, är det kul att piffa upp med blomster i krukor. Jag köpte en Hortensia i veckan som nu står i kruka.

  Här är regnigt och trist idag, men varmt så idag behövs inga sockar på fötterna :)
  Ingen trädgårdsväder så jag far till stugan och havet.

  Må så gott :)

  SvaraRadera
 2. Snart kan man göra fina kransar av kärleksört :)
  Trevlig helg, kram

  SvaraRadera
 3. Förr - när jag hade en mindre trädgård och massor med snäckor - då hade jag alltid funkiorna (och prydnasgräs) i krukor. Fungerar jättebra förutom att det är snyggt. Dina andra krukplanteringar var också mycket snygga, den med kärleksört ska jag nog härma eftersom jag fått några fröplantor på fel ställen.

  SvaraRadera
 4. Jag har en stor kopparbalja som jag tänkte plantera perenner i men har inte kommit dit än. Det blir nog nästa år. /Knatten

  SvaraRadera
 5. Vilken fin blogg du har! Jag kommer gärna tillbaka!

  mvh

  louise

  SvaraRadera
 6. Klarar dom sig verkligen över vintern? Även en sån vinter vi hade i år?
  Vi bor ju på en bergstomt med mycket tallar, och det går bara att ha blommor i krukor. Perennerna brukar jag gräva ner i komposten Undrar om jag skulle kunna ha dem inne i sommarhuset i stället? Vi har ingen värme på över vintern....
  Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Jättefint med perenner i krukor!

  Jag brukar ha några funkior i krukor under sommaren, men när hösten kommer måste jag gräva ner dem för de klarar inte vintern här i kruka.

  SvaraRadera
 8. Hej, fin blogg! Nu går jag i funderingar på hur man gör med perenner i kruka. Dina kompositioner är jättefina! Hur vinterförvarar du dem, klarar de sig? Jag har en öppen grusyta på framsidan ca 12 kvm där jag ska dölja soptunnan bland annat samt att få den att inte se så stel ut. Har du erfarenhet från buskar i kruka? Mvh Lisa

  SvaraRadera
 9. Hej Lisa!
  Jag tycker de klarar sig bra över vintern i krukor, nu bor vi i zon 1 så jag kan inte svara för hur det är i andra kallare zoner. Som jag skrev så har jag bara dem på altanen under taket hela vintern och det har funkat bra. Har tyvärr ingen erfarenhet av buskar i kruka men det borde funka det med, om man har en tillräckligt stor kruka.Lycka till! /Gunilla

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...