fredag 24 augusti 2012

Jag - en trädkramare...

Jag berättade om min Pil häromdan, som är i fara dels pga en sjukdom, men även för att maken gnällt på den och velat ha bort den de senaste 5 åren... Jag och maken har inte helt samma syn på det där med träd. Jag är nog lite av en trädkramare, som till varje pris försöker rädda vad som räddas kan i trädväg. Jag tycker att träden ger stommen i trädgården, och de är nog en av orsakerna att jag gillar gamla hus med uppväxta trädgårdar. Nybyggda villor är ju fina på många vis, men oftast medföljer en helt kal tomt. Rabatter kan man få stora och uppväxta på några år, men det tar rätt många år innan träden vuxit till sig.
Åter till vår trädgård. Vi har fler träd som lever "farligt" och skulle vara borta om maken fick bestämma...Tex den här tallen som står i ett hörn, det sista av barrträden som finns kvar - vi har tagit bort 5 barrträd sen vi flyttade hit. Ingen av oss är speciellt förtjust i barrträd, och jag kan hålla med honom om att det är jobbigt med alla kottar som ramlar ner och stör gräsklippningen (som jag sköter!) Men ändå tycker jag att den är lite fin och ståtlig när den står där nere i hörnet.


Träd nr 2 som lever i fara är rönnsumaken vid entrén. Jag gillar verkligen formen och storleken, och att den lummar till och mjukar upp entrén, samt döljer lite av den tråkiga fasaden...MEN som kanske många vet så är rönnsumakar hopplösa med att ge rotskott, och de återfinns i både gräs och rabatter, SAMT så reser sig stenarna lite här och var pga rotskotten. Och skall vi nu kanske satsa på lite snyggare stenar här nästa år så är det väl bara att bita i det sura äpplet, dvs ta bort trädet... Vet inte om det skall ersättas med något annat träd eller vad jag skall göra där, förslag?
Slutligen ett som jag har ett träd som jag hyser en hatkärlek till - plommonträdet.

 Jag ÄLSKAR skuggan som det ger heta sommardagar, när vi sitter här och fikar. Jag gillar formen och storleken på det - det är ett hederligt gammalt fruktträd som hör hemma i en villaträdgård. Men jag HATAR alla dessa plommon som formligen rasar ner så här års - ja ni ser själva hur det ser ut! Äckligt tycker jag det är, plommon kan visst vara goda, men de blir så snabbt övermogna och kladdiga och alltid så MÅNGA! Andra frukt och bärträd har ju år där de bär lite eller ingen frukt alls, men detta träd dinglar verkligen av frukt VARJE år, så grenarna blir tunga och marken fylld (plommon är ju inget man kan spara heller, åtminstone den här sorten är bara god som nyplockad, och jag är inte mycket för att sylta och safta...). Så varje år så här års svär jag och gnäller, men som sagt, skuggan vill jag ha! Så trädet, det står kvar! (Men är det någon som har ett supertips om hur man slipper få plommon utan att ta ner trädet så tar jag tacksamt emot det!)

10 kommentarer:

 1. Det var inga lätta frågot om tipps, men vissa tankar måste mogna,(inte plommonen) hi hi ....
  Det trädet står ju som sagt helt fel, eller rättare, du har stenplattor som blir kladdiga
  precis vid trädgårdsmöblerna.Så jag förstår dig inte kul ! Rönnsumaken är jätte fin men är nu oxå på fel plats, den tillomed kikar in i fönstret. Jag har alltid önskat mig en rönnsumak
  gillar den skarpt, men visste ej om rotskotten.
  Man får tänka på väderstrecket, skuggit, hett ??
  Många trädgårdsmästare kan säkert tippsa er, sen får du o maken komma till samma slutsatts om
  passande plantering. Oj oj nu låter jag som en
  allvetande tjatig morsa, förlåt men det bara väller fram från hjärtat.
  Tallen då, är den verkligen så störande för alla
  känner ni någon talldoft morgon eller kväll ?
  Allt kan vara på gott och ont, fler familje medlemmar kan vara med och rösta, för eller emot
  Det här blir spännande att få höra om mera,
  men i inlägget skulle jag bara skriva,lummig fin
  välkommande trädgård. Vad kom de andra ifrån
  Kram o lycka till båda / Eva

  SvaraRadera
 2. Snälla Du ! ta bort lite av min långa kommentar, har ett nytt förslag.
  Att just när plommonen börjar mogna lägg ut en stor presenning under trädet och skaka bort så mycke ni bara kan. Så gör ju sydlänningarna med sina olivträd, kanske det underlättar endel.
  Min man blev helt engagerad av detta oxå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, va gullig du är som engagerar dig ;)
   Jo, presenning har jag haft nåt år, inte så snyggt iofs men underlättar lite... Men det skall ju tas om hand ändå...
   Trevlig helg!!

   Radera
 3. Jag är trädkramare precis som du. :) Kan tyvärr inte ge några tips, men rönnsumaken passar ju hur bra som helst vid entrén! Utseendemässigt alltså, det andra kan jag inget om. :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Tänk vad olika man är! Vi har ju tagit bort enormt med träd, över 100, men dom har varit jättehöga (ovanligt för Gotland) med bara en liten tofs upptill. Din (er) tall är ju låg och snygg!! Hade vi haft några sådana hade jag behållit dom!!!
  Sen till det här med rönnsumaken, jag håller med dom är jobbiga med alla sina rotskott. Nu finns det dock rönnsumak som sprider sig betydligt mindre;`Tiger Eyes´ som dessutom är gulbladig - mums!
  Jag hatade alla äppelträd och älskade Victoriaplommonet när vi bodde i Stockholm, men vi fick nästan aldrig några plommon med. "Pallarna" - alltså proffs i fruktpallning - var där och rensade hela trädet varje år när vi var på jobbet.
  Så vad kan man rekommendera för träd till dig!? Det beror ju på läge, vattentillgång, sol/skugga m.m. m.m. Men ett jag älskar ju träd, hur konstigt det än låter när man tagit ner över 100 - men vi har planterat 27 nya, så det är klart du ska ha ett nytt träd!!!
  Susie på fastlandssemester

  SvaraRadera
 5. Tänk vad olika man är! Vi har ju tagit bort enormt med träd, över 100, men dom har varit jättehöga (ovanligt för Gotland) med bara en liten tofs upptill. Din (er) tall är ju låg och snygg!! Hade vi haft några sådana hade jag behållit dom!!!
  Sen till det här med rönnsumaken, jag håller med dom är jobbiga med alla sina rotskott. Nu finns det dock rönnsumak som sprider sig betydligt mindre;`Tiger Eyes´ som dessutom är gulbladig - mums!
  Jag hatade alla äppelträd och älskade Victoriaplommonet när vi bodde i Stockholm, men vi fick nästan aldrig några plommon med. "Pallarna" - alltså proffs i fruktpallning - var där och rensade hela trädet varje år när vi var på jobbet.
  Så vad kan man rekommendera för träd till dig!? Det beror ju på läge, vattentillgång, sol/skugga m.m. m.m. Men ett jag älskar ju träd, hur konstigt det än låter när man tagit ner över 100 - men vi har planterat 27 nya, så det är klart du ska ha ett nytt träd!!!
  Susie på fastlandssemester

  SvaraRadera
 6. Jag hatar också plommonträd när det tappar alla plommon!! Vi har tre plommonträd dessutom!! Och i år har de fått någon sjukdom som gör att de rasar ner fukt. Hjälp!! Jag krattar och krattar!! Funderar helt klar på att ersätta de med annat träd. Rönnsumaken är vacker tycker jag. Men om du vill ha ett annat träd så är Silverpäron ett förslag. Jag älskar mitt:).
  Ha en fin fredagskväll.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Jag älskar också trädgårdens träd! Visst vi tog bort alla förutom den gamla Apeln och Valnötsträdet för att gräva ner jordvärme och de kalrade sig pga att de inte stod ivägen. Rönnsumaken grävde jag bort för ett par år sedan och ersatte den med en Japanska lönn 'Osakazuki' (tål inte mycket vind) Ett tips till dig och din entré kunde kanske vara en Klotrobinia? Bladverket på den påminner väl lite om sumakens??? Enda nackdelen med Robinia är att den behöver stöd genom hela livet (enligt den gamle trädgårdsmästaren)
  Hoppas du får en fin helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. Träd skall man vara rädd om, men ibland måste man ju! Om du inte vill ha plommot, så får du nog klippa bort blommorna, eller rättare sagt, det som är kvar av blommorna när de blommat klart (det som ska bli frukt). Tror det går ganska fort!

  Ha det gott!
  /Ruben

  Jag lovar att säga till när det kommer en elefant! ;-)

  SvaraRadera
 9. "Tack" vare grannen växer Rönnsumaken på min tomt oxå,efter sem fick jag dra upp flera stycken.Ett vackert träd men passar inte på en radhustomt.

  Du hittar säkert på ett sätt o bli av med plommonen på uteplatsen.

  Ha det gott vännen kramiz

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...