måndag 20 augusti 2012

Min Pil

Här är min utsikt över trädgården, från min fåtölj på altanen, där jag ofta sitter med min kaffekopp om morgnarna, eller fikar på dagen eller bara sitter och läser. Här ser jag min älskade pil, som jag planterade för 10 år sen och som har vuxit sig gigantisk, från att ha varit en liten "pinne" (se förra inlägget). Jag åkte till plantskolan med en önskan om att hitta ett träd som gjorde min trädgård lummigare, och det gärna lite snabbt. Han i plantskolan hade så rätt när han föreslog Fontänpilen Elegantissima, för nog har den vuxit snabbt och lummat till trädgården.
Jag har lite skämtsamt satt ner en ogrässkylt bredvid trädet, eftersom det växer så snabbt. Men det är med kärlek, för jag gillar verkligen det här trädet. Och så är jag lite stolt, eftersom jag själv har planterat det som så litet. Det är nåt visst med träd som jag har svårt att förklara. Speciellt lite äldre och större träd, de vittnar om att tiden har gått, medan de "bara" står där så tryggt, och växer år från år. Ja, det är nån slags trygghet med träd kan man kanske säga.  

Maken är inte lika glad i trädet, då det skräpar...det står ju lite för nära poolen och blåsiga dar (som vi har rätt ofta här på Gotland) så svävar det ju ner ett och annat blad...Visst, jag kan hålla med, men orka hålla på och tjata om det typ femtielva gånger om dan...

Tyvärr är det nog så att han kommer få sin vilja igenom, nämligen det att trädet skall bort. Jag berättade i våras att jag trodde det var frostskadat, men nu börjar jag ana att det kan vara nåt värre, nämligen pilskorv som jag har förstått drabbar Elegantissima speciellt, och rådet brukar vara att de drabbade träden skall tas bort...  Det kommer bli sorg hos mig den dagen, medan vissa andra familjemedlemmar lär vara på hugget... 

9 kommentarer:

 1. Visst är det bra att träd växer fort, men det är inte alls lika kul om dom blir alltför stora eller får sjukdomar!
  Nej, den brokbladiga asklönnen har inte satt ett enda rotskott så för det behöver du inte oroa dig. Jag har heller inte märkt några som helst problem för övrigt med den.
  Det finns ju flera sorters asklönn, den här råkade vara vit & grönbrokig (Acer negundo ´Variegatum´), men det skulle egentligen varit en ROSA, vit & grönbrokig - den som heter `Flamingo´ och som jag hade i Stockholm. Den är ÄNNU vackrare - och visst har jag skaffat mig en sån också! En redan uppstammad, men den växer jättesakta av någon anledning!?
  Sen har jag en ljust rödbrunbladig,`Roseae´, och en gulbladig `Aurea´, men dom verkar inte växa lika fort!

  SvaraRadera
 2. Hejsan!

  Tusan var det vuxit :) Jättefint tycker jag med, men så trist att det har fått någon sjukdom :( Hmmm kan ju nästan tro mannen din har smittat ner det hihi..

  Kram Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, precis, det var min första tanke i våras o jag frågade honom också, vad han förgiftat den med...men han förnekade faktiskt...;)

   Radera
 3. Vad fint med en pil, men du kan man inte hamla den lite klippa ner den och se hur det blir innan man tar bort den för evigt. Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag vet faktiskt inte, dels om den skulle kunna tillfriskna, o dels om det blir snyggt...men jag skall kolla upp det!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Utsikten från altanen är lummig o skön,blir det för varmt där kan du bara flytta ut i trädgården och sätta dig under pilen.
  Synd om ni blir tvungna ta ner den, men så är livet.
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
 6. Men....va synd på ett sånt fint träd! Jag hade inte hört talas om den sjukdommen på pilar. Vi har däremot almsjuka här och alla almarna dör en efter en. Så trist!

  Ha det gott nu!
  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 7. Vad tråkigt med din pil! Jag känner precis igen mig! Tror också att vi har kommenterat våra pilar tidigare! Jag fick ta ner min i somras av precis samma anledning. Jag försökte tro att det var vindskador, hagelskador, stormskador eller något annat men nej, det var pilskorv. Nu har jag ersatt platsen med en ullungrönn som säkert kommer bli bra med tiden men det är ju en helt annan typ av träd. Kan tycka det är lite konstigt att plantskolan rekommenderar just den pilen eftersom den lätt får skorv när man läser på. Hoppas du hittar något bre ersättningsträd. Jag har ett inlägg om pilskorv på min blogg någon månad tillbaka med lite bilder.

  kram Louise
  Hallontrollets trädgård

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!