måndag 18 augusti 2014

Det här med gröna växter

Det var några som tyckte det var lite konstigt att jag tog hem en murgröna ända ifrån Ikea, när det vimlar av murgröna här på Gotland. Hi hi, javisst vimlar det av murgröna här, det är ju Gotlands landskapsblomma... Tja, inte vet jag om man kan plocka några kvistar som är utomhus och göra dem till inomhuskrukväxt (?), inget jag har provat i alla fall, jag brukar köpa mina krukväxter ;)  Nu har i alla fall min Ikea-murgröna fått ny kruka, och blivit lindad kring en båge. Jag älskar verkligen murgrönor, speciellt så här på båge, men av någon anledning så brukar jag inte kunna hålla liv i dem hur länge som helst, och jag visste att den jag hade behövde bytas ut, och det var med det i bakhuvudet som jag köpte en ny när den var så billig! 

En växt som jag däremot lyckas hålla liv i, är och som jag också fick en kommentar om häromdagen, är denna, som tydligen heter Karlbergare, vilket Fifi skrev i sin kommentar. Tack för den gulliga kommentaren, och för att du berättade vad den hette, det hade jag nämligen ingen aning om! Hon undrade hur jag gör för att den skall trivas... hm, de står inte alltför soligt och får torka ut mellan vattningarna (det får för övrigt de flesta av mina krukväxter, kanske därför murgrönan dör?), inget mer märkvärdigt än så... 

Jag googlade - nu när jag fick reda på vad den hette - och den kallas tydligen också för svensk murgröna. Kanske därför jag gillar den? Men nej, det tror jag inte, den är mig kär för att den varit mammas, och jag är glad över att jag lyckats hålla den vid liv i över fyra år, sen mamma dog alltså. Jag har även förökat den, och har nu två stycken, samt en till på gång (som alltså står i köksfönstret). Det är bara att knipsa av och sätta några skott i vatten, så kommer det snart rötter.  

Sommarlovet är nu slut och idag är första skoldagen för mina tjejer. Åter till vardagen alltså, med läxor,  gympapåsar och föräldramöten, vare sig vi vill det eller inte! Och lite mer innemys, troligen. Jag gör nog snart Casper sällskap i soffhörnan om kvällarna...

11 kommentarer:

 1. Lika lätt som det är att ta skott från en Karlbergare är det att föröka murgröna! Gör likadant bara! Jag köper inga nya murgrönor, jag tar skott som är vackra i en vas innan rötterna kommer. Sen är det bara att plantera... mina är säkert från en mamma sen fem-sex år tillbaka. Men du har rätt i vattningen! En murgröna får aldrig torka helt!

  Lycka till med din!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt försökt ett par gånger, att föröka murgröna, o de var väldigt fina i vas, men tog väldigt länge på sig att få rötter, o sen av nån anledning hann de dö... Ja jag säger ju det, har inte riktigt hand med dem, fast jag gillar dem... Skärpning på mig! ;)

   Radera
 2. När jag flyttade från Umeå då dog min Karlbergare. Innan var den så tacksam. Jag sörjer ännu min murgröna från Gibraltar. Jag hade den i flera år sen dog den bara. Växter kommer växter går. Härligt med den vita krukan med murgröna mot den skira vita gardinen. Kram Zinnia

  SvaraRadera
 3. Det finns gott om murgröna i UK oxå. Här är vi mitt i sommarlovet ännu.

  SvaraRadera
 4. Karlbergare ja just det. En sån har jag haft för länge sen.....innan jag blev trädgårdstok, var jag lite krukväxttokig. Numera är det mest suckulenter i fönstrena och orkidéer - alltså sånt man inte behöver vattna hela tiden ;) (Har lärt mig det hårda vägen). Tycker med det är fint med murgröna och skulle önska att de växte ute häromkring. kram Anette

  SvaraRadera
 5. Du gjorde nog helt rätt, utomhusmurgröna och inomhusmurgröna är helt olika. Tror inte vår landskapsblomma skulle gilla att bo inne!
  Och det är mycket vackert med gröna växter, speciellt när du har så mycket vitt!
  Idag är gubben nästan helt bra - bara lite mat - och i morgon bitti åker vi. Snacka om tur.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. MATT - skulle det naturligtvis vara!
  Susie

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder....vardagen är tillbaka även här men du må tro att vi har många härliga minnen från sommarens semesterresa till din ö....=)

  Kram NInni

  SvaraRadera
 8. Oh, Karlbergare! Tänk det hade jag när jag satt inlåst på kontor, alltid, stora, och jag tuktade dom hela tiden och dom var runda som bollar. Sen har jag aldrig haft eller sett nån, tänk om jag hade hittat Karlbergare i blomsteraffären. Jag har ofta tänkt på mina gamla Karlbergare. Och lite kuriosa är att man, i alla fall, tidigare, alltid hade en Swedish Ivy on the mantelpiece i Ovala rummet i Vita Huset! Bildgoogla på "swedish ivy oval office", så kommer det säkert upp! Det är du och presidenten i USA som har dom.
  Jag älskar också murgröna, men inne blir det en "lusblomma" för mig så numera har jag dom ute. Men det är så fint!
  Agneta kram

  p.s. jag kan inte heller göra skott som rotar sig av dom, det går bara inte

  SvaraRadera
 9. Jag gillar också murgröna och den trivs i trädgården fast jag bor i zon 4 och inomhus är den också så snygg. Blev ju jättebra när du fick upp din på båge. Tror faktiskt inte den kommer att gilla värmen från elementet till hösten, utan skulle nog vilja ha samma förhållanden som din Karlbergare, gärna med en dusch en gång i veckan och inte alltför hård uttorkning.
  Om du vill föröka murgröna så ställ en liten kruka med jord bredvid den stora plantan och låt en reva ta sin väg över krukan. Håll ner den mot jorden med en märla eller tyngd. Håll jorden lite lätt fuktig och det kommer att bildas rötter inom en månad. Sen är det bara att knipsa av revan och plantera den lite mer praktiskt. Efter ytterligare nån månad kan det vara läge att toppa revan så den grenar ut sig. Jag brukar dessutom ha tre revor i samma kurka.
  Fina bilder från ditt rum och söta Casper ser ut att blivit väckt ur sin slummer.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset om hur du sköter din Karlbergare. Jag har nog vattnat ihjäl dom tidigare. Så nästa gång jag kommer över en ska jag försöka ge den mindre vatten och lite skuggigare.. Visste inte att de kallas för svensk murgröna......det var lite kul! : ) Fifi

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...