Det var beställt macarons, till kaffekalaset häromdagen. Hade aldrig gjort det förut, och det skall ju vara lite pyssligt. Tur det finns google! Här är några tips jag hittade:
- Äggvitan bör stå i rumstemperatur i ett dygn innan man bakar. Det hann jag inte med, men de fick i alla fall stå 3-4 timmar och med den här sommarvärmen vi har nu kanske den hann mogna tillräckligt ändå....
- Sen får det inte vara några klumpar i smeten, så bäst är att sikta florsockret och använda färdigt mandelmjöl.
- När man spritsat ut dem på plåten skall de torka så att de inte spricker,så de måste vila en god stund, gärna en timme, innan man gräddar... Ja man skall inte ha bråttom när man gräddar makarons...!
- Är de toppiga när man spritsat dem kan man slå till plåten lite så sätter sig smeten.
Receptet då? Det här följde jag:
125 g mandelmjöl
225 florsocker
4 äggvitor
25 g strösocker
några droppar färg.
Smörkräm
100 g smör
1 ½ dl florsocker
1 äggula
lite vaniljsocker
smaksättning. Jag tog hallonsylt i den rosa och violessens i de lila.
Vispa äggvitorna riktigt hårt och vispa sedan ner strösockret lite i taget. Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta ner detta i äggvitan, vänd om försiktigt så att det blandas, samt ha i färg om så önskas. Spritsa ut femkronorsstora rundlar på en plåt, de blir bara lite större när de är gräddade. Låt dem alltså sen stå en timme innan de gräddas i 150 grader i 10-12 min. Låt sen svalna och rör ihop smörkrämen och bred eller spritsa (lättast) på varannan makron och lägg ihop försiktigt...
Wow så snygga de blev! Ser riktigt proffsiga ut, inte kan man tro att det är första gången!
SvaraRaderaTack för tipsen, då kanske jag med vågar mig på att baka dem. Har aldrig varken smakat eller bakat:)
Kram Maria
Men hur proffsig är inte du! Var dom lika goda som dom var vackra.....!?
SvaraRaderaKRAM
Susie
Javisst är jag proffsig ;)
RaderaTja, dom smakade väl som macarons brukar, rätt sött..;)
De blev väldigt snygga! Blev den person som lagt fram sin önskan nöjd? Kram Zinnia
SvaraRaderaJa, hon blev nöjd! ;)
RaderaÅh vad fina, vad duktig och händig du är. Jag kan inte baka så bra, låter andra sköta det. Fniss! Kraaam Pia
SvaraRaderaO, vad fina de blev! Jag älskar macaoner men har aldrig bakat sådana själv.
SvaraRaderaTack för receptet och tipsen, nu är jag ett steg närmare.
Kram Christina
Det där blir man sugen på att baka själv, men det verkar svårt. Kanske, kanske ska jag övertala dottern att baka lite!
SvaraRaderaHa det bäst. Åsa