lördag 30 augusti 2014

Sommar-sammanfattning

Inte för att säsongen är slut på nåt sätt. Men ändå, allt som skulle slå ut har slagit ut, så en sammanfattning kan man väl göra, medan minnet ännu är med en ;) Vad tillkom och hur blev det? Vad skötte sig och vad skall bort? Som en note-to-self  eller nåt sånt...
I våras gick mycket tid och möda till att förlänga den här rabatten, med kullersten. Två nya träd planterades, Klotrobinia och en lönn, Acer rubrum, och två buskar, syren och en blomsterkornell.




Det blev lite mer ombonat, och jag är nöjd, även om det är lite svårt att få det snyggt med gräsklipparen vid kanterna, det krävs en kantklippning för hand för att det skall bli riktigt bra. Robinian, åh, den blev en favorit, jag är så glad åt den! Hoppas bara den håller för alla stormar vi har, stammen är ju väldigt smal... Lönnen skall visst ha fin höstfärg, återstår att se! Troligen lär det bli trångt med magnolian där, den kan ju bli stor... typiskt mig i så fall, att inte inse det vid plantering...(fast till mitt försvar planterades den innan rabatten) Kanske kan stamma upp den lite? 
Vacker var den när den blommade, för första gången! 

Lite nya perenner tillkom också, floxen Red Flame hade läcker färg, men blommade ganska kort tid, kan ha varit värmen förstås. 
Gräsmattan var full med såna här vita rackare i början av sommaren, den strollades och blev grönare, men nu tycker jag den är helt översållad med "allsköns" ogräs igen...


Flyttade en massa växter i våras, bland annat i den här rabatten. 

och det blev bra

men kanske att Rosenstaven står lite trångt...

Buskpionen hade många blommor i år, och så kom den mer till sin rätt med nygrusad "bädd".

Bondpionen hade slutat tjura efter flerårig omild behandling och blommade med en blomma!


För övrigt var det lite snålt med pioner, fast den här Gay Paree blommade rikligt! 

Någon annan som blommade rikligt var den här, Constance Spry, en hel månad räknade jag ut att den hade blommor. 

Inne på sin tredje säsong och nu funkar den, Silverpäronrabatten, nu är det lagom trångt. Kanske bör ansa lammöronen till nästa säsong. 

Något annat jag bör komma ihåg, är det här röda fänrikshjärtat, som står väldigt trångt här mellan funkia och koreanska plymspirean. Hm, vart flytta den..?


Köksträdgård, som var premiär för mig! Som nybörjare sådde jag alldeles för mycket på samma gång, bättre att så en rad i taget, med någon/några veckors mellanrum. Och så skall jag komma ihåg att odla mangold nästa år, som lät så användbart och gott, inne hos Rost och rädisor! . Måste kanske utöka med en pallkrage till...;) 
En av två nya rosor i år, Brother Cadfael. Nu har jag två rosor kvar på min "vill-ha-lista", Ritausma och Waldemar. De har funnits länge på listan men aldrig funnits i affären när jag är på ros-inköpsrunda. Inte för att jag vet vart jag skall ha dem, men ändå...;) Jo, förresten, Benjamin Britten också, en mörkrosa austinros, och ja, när vi är inne på austinrosor så har jag skrivit upp ett par till, efter att ha varit inne på Maleviks rosenträdgård... Spirit of freedom, The Wedgewood rose, Gentle Hermione.... åh, det finns så många vackra!
På tal om rosor så flyttade jag hit rosen Hansa i våras, men nej, det blev ingen "hit", tycker knappt att den syns (det är den gröna "massan" framför Lykkefund). Det blev nog lite "tårta på tårta" med två rosor. Här tror jag istället att en stäppsalvia skulle göra sig fint, mot nävan och Lykkefund.  Men vad göra av Hansa - någon som vill ha en ros? 
Vi lämnar rosorna och går till hortensian, som i år äntligen vaknade på rätt sida ;)  Vet inte om den står för mörkt här vid valnöten, satte den faktiskt här lite i skymundan för jag var lite sur på den. Och se, man skall tydligen inte fjäska för hortensior! 


Nya vidjehortensian visade sig vara en glad typ, som blommar första året, tack för det! 


Höstanemonen flyttades hit förra säsongen, och nja, här blir de inte riktigt så stora som i full sol. Jag vill ju ha blomster som sträcker sig upp över staketet, så det ser lite fint ut utifrån gatan. Så nu vet jag inte hur jag skall göra här. Inte blir rosorna stora här heller. Men det är väl för skuggigt här förstås. Någon som har nåt förslag, på något vackert vid staketet som tål skugga?


Bredvid det gula dagögat syns ett tomrum, där stod malvan förut, men den blev så risig i fjol så den grävde jag bort och ersatte med riddarsporre. Hoppas den blir hög och fin om nåt år eller två. Här skall jag nog bredda lite, det börjar bli trångt för pionerna i framkant. 


Pilen har hållit sig frisk i år, och växer som ogräs som vanligt. Har klippt den två gånger för det går knappt att ta sig förbi när den slår i marken...det värsta är att det börjar bli svårt att komma åt och klippa, den är rätt så hög...

13 kommentarer:

  1. Så underbart vacker du haft och har det i din trädgård, du borde vara mer än nöjd!
    Pilen ser så där härligt skuggande ut där den står med sin svepande blad.
    Ja, nu går vi mot en annan årstid med stormsteg, så är det bara.
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  2. Så fint du har och jag skulle vilja se det i verkligheten.
    Jag har bytt blogg nu. Välkommen till min "Den Keltiska Knuten". /Knatten

    SvaraRadera
  3. For et flott tilbakeblikk. Du har det så fint. Jeg synes Hansa var super fin der jeg:) Bare å sende den til meg:)

    SvaraRadera
  4. Blir så avis på din fina trädgård,den är så vacker.En av rosorna som du har på din villha lista,Gentle Hermione,har jag i min rosenberså,ljuvlig ros.

    Ha det gott.
    Kram Marianne

    SvaraRadera
  5. Hur orkar du och hinner allt!!
    Kram från Namnen som har svårt att hinna/orka köpa stolsdynor :)

    SvaraRadera
  6. Du har hunnit mycket i din trädgård jag klarar inte att kommentera och hålla allt i minnet, men rabatten längs staket blev ju riktigt lyckad och så gillar jag ju kombon funkia med vita ränder, rosenstav och allium.
    Glatt överraskad snubblar jag ockå över en länk till mig! Jo, man tackar. Just nu tipsar jag om vad man kan så i augusti och det är faktiskt inte för sent än för en del asiatiska grönsaker och varför inte några egna rädisor så här på höstkanten.
    Fin summering av din trädgård.
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
  7. Mycket vackert och grönskande i din trädgård. Men nu börjar så sakta hösten ta med sig vissa växter till vintervilan och vissa växter börjar blomma nu. Tur att allt inte blommar på en enda gång.

    Trevlig söndag/ Eva

    SvaraRadera
  8. Verkligen jättefint alltihopa! Visst är det gott att summera sommaren och låta tankarna flöda iväg och bunkra upp med nya idéer inför nästa odlingssäsong...

    SvaraRadera
  9. Jag säger bara, vilken trädgård du har och så fint och rikligt det har blommat i år, helt fantastiskt. Du har en del växter jag skulle kunna tänka mig att begå mindre brott för. Trädpionen t ex, Constance Spry t ex, klotrobinian t ex, och en del andra växter t ex......sätt upp övervakningskameror!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  10. Åååh så fint i din trädgård! Har inte riktigt orkat med min trädgård i år men tänkte planera lite till nästa säsong.
    Två frågor (om du har tid att svara): Syrenen som ser så fin ut med "krispigt" vita blomknoppar, vad är det för sort?
    Och buskpionen hur sköter du den? Har köpt en liten rackare på en växtmarknad och vill gärna att den ska bli lika fin som din. / Fifi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, och tack!
      Klart jag har tid att svara ;)
      Syrenen är en Syringa Villosae som heter "Agnes Smith".
      Och buskpionen, ja hur sköter jag den? Skulle vilja säga att den sköter sig själv! ;) Inget märkvärdigt, har väl fått lite kogödsel nån gång, och så brukade jag nog täcka över den med granris de första åren, men buskpioner kommer ju ursprungligen från Mongoliet har jag för mig, så de skall ju tåla kyla! Fast det var nog mest att inte knopparna skall luras att slå ut när vårsolen kommer fram, och att de sen fryser till om det blir kallt. Vill minnas att knopparna frös en gång. Men nu de sista åren har jag inte täckt över den, och kallt har vi ju haft! Om våren är torr är det nog bra att vattna lite de första åren. Om du inte redan har planterat den, så tänk på att den skall planteras djupare än en luktpion. Lycka till med din pion!
      Hälsningar Gunilla

      Radera
    2. Tack för svaret! Det var mer info än vad jag har fått fram hittills. Hoppas ni haft en fin dag på Gotland, vi har haft en underbar dag här i Uppland. / Hälsningar Fifi

      Radera
  11. Vilken härlig trädgårdsvandring du bjuder på. Funderingar på vad som blev bra. Vad som behöver ändras med mera. Det är det som är så skoj med trädgård. Det är en ständig rörelse. Kram Zinnia

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!