onsdag 28 januari 2015

Un bon gâteau


Nu när jag skall gå i en studiecirkel, kom jag att tänka på att jag faktiskt inte bara gått på porslinsmålningkurs tidigare, som jag berättade häromdan. Jag har faktiskt - för "hundra" år sen - gått en studiecirkel i franska också - voilá! Minns inte om jag gick ett eller två år, men något sånt var det. Lägger man då till de år jag läste franska både på högstadiet och gymnasiet, är det bra märkligt att jag inte kan nån franska alls! Mon dieu vad dålig jag är på språk! *

Men i alla fall, när jag kom att tänka på den där franskakursen som jag - och min pappa gick tillsammans, kom jag ihåg den här kakan som franskaläraren bakade och hade med sig, På kursen turades vi om att ta med fikabröd och när det var hennes tur bakade hon alltid den här franska kakan, eller efterrätt är det väl egentligen. Det var den enda kaka hon kunde baka sa hon, och jag tyckte den var jättegod. Och jag har kvar receptet, så jag var bara tvungen att baka den häromdan. Ja, jag gillade den ännu, tyvärr var inte barnen lika förtjusta så det blev mycket till lilla mamma....;) Kan ha varit för att det var katrinplommon inuti, men man kan ha vilka bär eller frukter som man vill. 

Receptet kommer här om någon vill prova:
Clafoutis
Blanda ihop: 
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl mjöl
20 g smält smör
4 dl varm mjölk
Blanda ihop detta och häll över till exempel katrinplommon, russin, körsbär eller äpplen som har lagts i botten av en form. Grädda i 180 grader i lite drygt en timme. 
Kan säkert vara god med en klick grädde, men den funkar bra utan också! Bon appétit! 

*tur det finns google översätt

1 kommentar:

  1. Fniss! Du är ju så rolig du. Min svägerska läste också franska men kan inte alls det längre. Kan det bero på att man inte underhåller det kanske, tittar sällan på franska filmer eller ser språket skrivet. En god rätt bjuder du på i alla fall.. Kraaaam Pia

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!