söndag 4 februari 2018

Stora gröna växter

Även i krukväxtriket går det ju trender, och årets trend är väl stora gröna växter om jag förstått det rätt. 

Monsteran var en av de växter som var trendiga på 80-talet, när jag flyttade hemifrån, så visst hade jag en sån redan då! Den har ju nu fått sin renässans de senaste åren, och lättskött som den är finns det två exemplar hemma hos mig. Fast jag får väl erkänna att jag gillar den bäst när den är ny och lite mer rättuppstående, sen breder den liksom ut sig och blir lite bångstyrig. Men som sagt, lättskött är den och så kan den stå lite inne i rummet, vilket är välkommet! 

Jag älskar ju murgröna och vill gärna ha ett stort exemplar på båge, men de "vill inte" alltför länge hemma hos mig, förr eller senare dör de. Men jag har hittat en släkting (?), som är bra mycket tåligare, hurra! Den här Vaxrankan har jag nu haft i ett och ett halvt år, så ja, den får väl kallas lättskött tycker jag! Tål att torka ut vilket passar mig perfekt, och växer så det knakar. 
Sen har vi väl den lättaste av de lätta, Garderobslomman, som också gärna står lite mörkare och vill var torr! Men även den är snyggast när den är ny och liksom lite mer rättuppstående, så det unnade jag mig ett nytt exemplar av nu.  

När jag ändå var och uppdaterade mitt gröna bestånd, så fick även ett lite större exemplar av Guldpalm eller Arekapalm som den också heter följa med hem. Den finns i både stora och små exemplar. Jag fick nöja mig med en mellanstorlek, de stora kostade ju som en skjorta av bättre kvalitet! Den här skall tydligen vara väldigt bra som luftrenare! Den här vill helst inte vara torr alltför länge, så wish me luck med den... Den vill stå ljust men ej i direkt sol, och gillar att få en dusch då och då. Hm, skall verkligen försöka få den att trivas... 😏

4 kommentarer:

 1. Härligt med lite nya gröna godingar nu när det snart är vår! Monsteran brukar jag dela när den blir för stor och enda problemet då är att det blir lite för många. Jag brukar ge bort en del ibland. Garderobsblomma och murgröna är favoriter hos mig med. Lättskötta och fina!
  Ha det gott!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 2. Fina gröna växter du har. Min monstera ser jättekonstig ut måste nog göra något åt den. Murgrönor brukar jag lyckas med i alla fall. Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också murgrönor, men har svårt att få dem att överleva. Så jag tackar för tipset om vaxranka.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Är inte alls duktig på inomhusväxter tyvärr, så några av dom du skriver vore kanske nåt för mig. Men jag faller alltid pladask för nåt svårskött så krukväxterna lever inte så länge hos mig!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!